Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΡΗΤΩΝ ΝΕΜΕΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ «ΝΙΚΟΣ ΞΥΛΟΥΡΗΣ»

Μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα και με τη συμμετοχή όλων των μελών και πλήθους φίλων, ο Σύλλογος Κρητών Νεμέας και φίλων της Κρήτης «Νίκος Ξυλούρης», έκοψε την πρωτοχρονιάτικη Βασιλόπιτα, στην ευγενώς προσφερόμενη, κατάμεστη αίθουσα του Εμπορικού Συλλόγου , Νεμέας. 


Παρά την κακοκαιρία πλήθος κόσμου, που αγαπούν την Κρήτη, προσήλθε και με την παρουσία του ενίσχυσε ακόμη μια φορά τις προσπάθειες του Συλλόγου. 


Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Νεμέας κ. Αναστάσιος Μπαρλιάς, με τον χαιρετισμό που απηύθυνε καλωσόρισε τον Σύλλογο Κρητών, και ακολούθως ο Πρόεδρός του, Αρχιμανδρίτης π. Καλλίστρατος Βεργιάννης, άνοιξε την εκδήλωση καλωσορίζοντας  όλους τους παρευρισκομένους: «Χίλιοι καλωσορίσατε φίλοι μας και δικοί μας, κι αν είν’ ο τόπο μας μικρός, πάνω στην κεφαλή μας»! Με ιδιαίτερη όμως χαρά καλωσόρισε  την επισήμως προσκεκλημένη Σύζυγο του αλησμόνητου Ν. Ξυλούρη, κ. Ουρανία Ξυλούρη, επίτιμο μέλος του Συλλόγου Κρητών Νεμέας, ευχαριστόντας την για την παρουσία της και εκφράζοντας εκ μέρους όλων την αγάπη και τον σεβασμό στο πρόσωπό της. Μετά τον σύντομο πρόλογο ο Πρόεδρος  εκάλεσε τον παρευρισκόμενο Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γ.Ο.Χ. Κορίνθου και Νεμέας κ.κ. Παγκράτιο να κόψει την πίτα του Συλλόγου, ο οποίος ανταποκρινόμενος ευλόγησε τη νέα χρονιά, το νέο ξεκίνημα, εκφράζοντας τις ευχές του τόσο στο Δ.Σ. και τα μέλη του Συλλόγου όσο και σ’ όλους τους παρευρισκομένους.

Στη σύντομη ομιλία του ο Πρόεδρος του Συλλόγου, αναφέρθηκε στο έργο και στους σκοπούς του συλλόγου, όπως επίσης και στο πρόγραμμα εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων για το 2014. Καλωσόρισε με χαρά και επισήμως τα νέα μέλη του Συλλόγου που προστέθηκαν στον ήδη μακρύ κατάλογο των μελών του. Αναφερόμενος ο Πρόεδρος στο όνομα του Συλλόγου, χαρακτηριστικά είπε τα εξής:
Αυτός που απετέλεσε σύμβολο για γενιές και αγώνες, θελήσαμε να είναι και το δικό μας σύμβολο. Στο πρόσωπό του ενώνονται όλα τα ανωτέρω σύμβολα και η παράδοση και η Ιστορία της Κρήτης, διότι ο Νίκος Ξυλούρης είναι ο πιο γνήσιος εκφραστής τους μέσα από το τραγούδι του. Τα υπηρέτησε πιστά όλ’ αυτά και τα διέδωσε σ’ όλο τον κόσμο, με την αγνότητα της ψυχής του, την αγάπη και την καλοσύνη της καρδιάς του, με την ανεπιτήδευτη και καθάρια παραδοσιακή φωνή του, που εξέφραζε όλο του το είναι.

Είναι τιμή λοιπόν για μας τους Κρήτες και τους φίλους της Κρήτης στη Νεμέα, να ονομάζουμε το ν Σύλλογό μας με τ’ όνομα αυτού του αγνού και αληθινού Έλληνα, του βαθειά πιστού Χριστιανού, του σπουδαίου και πηγαίου τραγουδιστή και του γνήσιου ερμηνευτή της κρητικής μουσικής, του μεγάλου Κρητικού, του Νίκου Ξυλούρη! Το όνομά του έχει σημαδέψει εκείνη την εποχή και έχει οριοθετήσει τόσο τη Μουσική μας όσο και την κρητική παράδοση. Έχουμε λοιπόν την τιμή να ονομάζουμε τον Σύλλογό μας με τ’ όνομά του. Είμαι βέβαιος πως όλοι μας είμαστε περήφανοι κι ευχαριστημένοι μ’ αυτό καθώς το ένδοξο όνομα της λεβεντογένας μας ιδιαίτερης πατρίδας, το στολίζουμε όπως του πρέπει, με τ’ όνομα ενός από τα πιο άξια παιδιά της, που αποτελεί και για μας καμάρι: Του Νίκου Ξυλούρη.
Και κλείνοντας την ομιλία του, είπε:
Ξεχωριστή λοιπόν μέρα για μας η σημερινή, που κάνουμε την αρχή της νέας χρονιάς, με την κύρια ευχή να ζήσουμε όλα όσα θέλουμε.
Να χαιρόμαστε με το δημιούργημά μας, να προσφέρουμε στον τόπο που ζούμε, στη Νεμέα μας, που άλλους από εμάς ανάθρεψε κι άλλους από ‘μας αγκάλιασε.
Να παρουσιάζουμε την αγάπη μας για την Κρήτη και να ομορφαίνουμε τη ζωή μας κάνοντας πράξη το μεράκι μας.
Μαζί με την τοπική παράδοση, ν’ ακουστεί και η Λύρα και η Μαντινάδα, από Λυράρηδες και Λαουτιέρηδες καλούς, που περιμένουν το δικό μας κάλεσμα για να «γιαγείρουνε» κι εκείνοι και να συμβάλουν σε ότι επιθυμήσαμε.
Ας δώσει ο Θεός την αρχή του χρόνου, ευλογημένη, και τη χρονιά ειρηνική, πλούσια σε αξίες και έργα, καρποφόρα σε πράξεις προόδου κι ευημερίας γι όλο τον κόσμο, για την Πατρίδα μας, για τη Νεμέα μας και για την Κρήτη μας.

Η βραδυά μας θέλουμε να εξελιχθεί ευχάριστα και γι’ αυτό ετοιμάσαμε και το καλλιτεχνικό πρόγραμμά μας. Για να διασκεδάσουμε και να κάνουμε άλλο ένα αισιόδοξο βήμα μπροστά. Σε μέρες δύσκολες σαν κι αυτές πρέπει να θυμόμαστε κάτι:
Υπάρχουν πράγματα που δεν κοστίζουν, που δεν χρειάζονται το χρήμα για να υλοποιηθούν. Η αγάπη, η καλοσύνη, η συμπαράσταση, η ανθρωπιά, η λεβεντιά, το φιλότιμο, η φιλοπατρία και πάνω απ’ όλα η Πίστη στον Θεό, δεν χρειάζονται χρήματα για να εκφραστούν! Η Ουρανία Ξυλούρη, συνηθίζει να λέει και να τονίζει, πως «η κρίση είναι πρωτίστως Κοινωνική και μετά οικονομική».
Και είναι αλήθεια! Η κρίση είναι πρώτα κοινωνική, που σημαίνει! Πνευματική, πολιτισμική, πολιτιστική, ηθική, κρίση αξιών και ως απόρροια αυτών, οικονομική. Εμείς οι Έλληνες, όλα τα ανωτέρω τα έχουμε, τις αξίες δηλαδή. Κι αν αυτή την ώρα τα έχουμε χάσει ή τα χάνουμε, δεν θα το βάλουμε κάτω! Θα τα ξανακερδίσουμε, με ψηλά το κεφάλι! Αν σκύψουμε το κεφάλι, σημαίνει ότι χάσαμε πρώτ’ απ’ όλα την Πίστη μας. Κι όταν χάσουμε την πίστη μας, θα χάσουμε και την ελευθερία μας και τη Δημοκρατία μας και τον Πολιτισμό μας κι ότι έχουμε να καυχόμεθα ως Έλληνες. Η αξία μας δεν κρύβεται στα Μουσεία μας: στις καρδιές μας κρύβεται!
Είναι ώρα να τη φανερώσουμε στον κόσμο.
Ο Σύλλογος Κρητών υπόσχεται ότι θα πρωτοστατήσει, όπως πάντα πρωτοστατεί η Κρήτη!
Σας ευχαριστούμε που είστε μαζί μας».
Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με την ορχήστρα λαϊκής ελληνικής μουσικής του Μαέστρου Γιάννη Λυμπερόπουλου. Του προγράμματος επιμελήθηκε ο Δαβίδ Νέμιος, υπεύθυνος καλλιτεχνικών εκδηλώσεων του Συλλόγου. Παράλληλα προσφέρθηκε στους παρευρισκομένους η βασιλόπιτα και το κέρασμα που αποτελείτο από κρητικούς μεζέδες, αναψυκτικά και τσικουδιά. Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την κλήρωση της λαχειοφόρου αγοράς όπου κληρώθηκαν πλούσια δώρα και έκλεισε με την ορχήστρα που συνόδευσε μέχρι το τέλος και διασκέδασε τους φίλους του Συλλόγου.
Την εκδήλωση για την κοπή της πίτας, τίμησαν με την παρουσία τους, ο π. Δήμαρχος Νεμέας και υποψήφιος στις ερχόμενες Δημ. Εκλογές και μέλος του Συλλόγου κ. Κων. Καλαντζής, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Ιωάννης Βαφειάδης, κ. Σοφία Χρυσικοπούλου, κ. Ν. Κότσανης.  Την κυρία  Ξυλούρη συνόδευε η κ. Ανδρονίκη Παπαδογιάννη.        Επίσης τίμησαν το Σύλλογο με την παρουσία τους  ο Πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Νεμέας κ. Κυριάκος Κουρδούβελης, Ο επ. Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Νεμέας κ. Αρ. Καλλής, ο Ιατρός κ. Κ. Σιαμπλής,  και άλλοι.
Ο Σύλλογος ευχαριστεί θερμά τους φίλους χορηγούς της εκδηλώσεως για την ευγενική τους χορηγία και πολύτιμη συμπαράσταση:
Τον εισαγωγικό οίκο “ELEGANT lines”
Τον π. Δήμαρχο Νεμέας κ. Κων. Καλαντζή,
Τα Ζαχαροπλαστεία “Sweet cookies” Νεμέας, Φ. Πέζος,
Τα οινοποιεία Γ. Παπαϊωάννου,
Τον κ. Βαγγέλη Μαλακό, Ηχοσυστήματα,
Το Ανθοπωλείο- Δώρα, Ανδρέα Κόβενς,
Και όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδηλώσεως με την προσωπική τους εργασία και φροντίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας! Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...