Στη στέγαση των 5,5 στρεμμάτων όπου εκτείνεται το πάρκινγκ του Νοσοκομείου Καλαμάτας, με φωτοβολταϊκά πάνελ για την πρόσθετη παραγωγή «πράσινης» ενέργειας που θα εξασφαλίζει 200 χιλ. ευρώ ετησίως απ’ τον λογαριασμό της ΔΕΗ, προσανατολίζεται εντός του 2014 το Νοσοκομείο Καλαμάτας.
Στις προτεραιότητες της διοίκησης για το τρέχον έτος περιλαμβάνονται επιπλέον εννέα στόχοι αναβάθμισης και εξοικονόμησης, προωθώντας παράλληλα την παραγωγή νοσοκομειακού οξυγόνου και τη λειτουργία ειδικής πνευμονολογικής μονάδας.
Όπως επισημαίνει ο διοικητής του Νοσοκομείου Καλαμάτας, Γιώργος Μπέζος, «τα έργα και οι παρεμβάσεις στα οποία προχωρήσαμε τον περασμένο χρόνο στόχο είχαν την αναβάθμιση στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασθενείς. Ετσι, τη χρονιά που πέρασε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας εγκαταστάθηκε σύγχρονος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός, αξίας 3,739 εκατ. ευρώ, μέσα από την αξιοποίηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ».
Θεμέλιο εκμετάλλευσης της «πράσινης» ενέργειας αποτέλεσε το νέο έργο ηλιοθερμικής εγκατάστασης που ολοκληρώθηκε πέρυσι, εξασφαλίζοντας σημαντικά οφέλη ενεργειακής εξοικονόμησης και χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου άνθρακα, καθιστώντας το έτσι το πρώτο «πράσινο» νοσοκομείο της χώρας.
Πρόκειται για ένα σημαντικό και πρωτοποριακό έργο που προσδίδει πολλαπλά οφέλη εξοικονόμησης, μειώνοντας τις δαπάνες του νοσηλευτικού ιδρύματος για την προμήθεια πετρελαίου, ενώ αποκτά σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη, καθώς μειώνονται οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα CO2.
Το έργο εντάχθηκε πριν από ενάμιση περίπου χρόνο, ύστερα από την υποβολή ολοκληρωμένης πρότασης της διοίκησης του νοσοκομείου, στο Κοινοτικό Πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ συνολικού προϋπολογισμού 776.130 ευρώ με το τίτλο «Μερική υποκατάσταση πετρελαίου με ηλιοθερμική ενέργεια, κατασκευή νέας θερμομόνωσης όπου θα εγκατασταθεί το ηλιακό πεδίο και επέκταση-αναβάθμιση του ΒΕΜS». Ειδικότερα πρόκειται για την προμήθεια και την εγκατάσταση του ηλιοθερμικού συστήματος στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Καλαμάτας, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για τη θέρμανση των χώρων και την παραγωγή ζεστών νερών χρήσης.
Συγκεκριμένα, το έργο των ηλιοθερμικών περιλαμβάνει την εγκατάσταση ενός πεδίου ηλιακών συλλεκτών, (235 τεμάχια) συνολικής συλλεκτικής επιφάνειας 535 τ.μ., στις στέγες του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας. Το ηλιακό πεδίο έχει διασυνδεθεί με ένα δίκτυο μονωμένων σωληνώσεων, το οποίο και μεταφέρει το παραγόμενο θερμό νερό από τους ηλιακούς συλλέκτες προς το λεβητοστάσιο του νοσοκομείου. Εκεί έχουν εγκατασταθεί θερμοδοχεία αποθήκευσης νερού, εντός των οποίων θα αποθηκεύεται το παραγόμενο θερμό νερό από τα ηλιακά.
Συνολική εξοικονόμηση
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, το έργο του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Καλαμάτας, εξασφαλίζει ενεργειακή εξοικονόμηση -με συντηρητικές εκτιμήσεις- περί το 38,3% της σημερινής κατανάλωσης σε πετρέλαιο και ηλεκτρικό ρεύμα ή περίπου 350.000 ευρώ ετησίως. Ταυτόχρονα, εκτιμάται ότι από την ηλιοθερμική εγκατάσταση θα παράγονται περί τις 1.615.411 KWh θερμότητας ετησίως για τις ανάγκες του νοσοκομείου για θέρμανση των χώρων και την παραγωγή ζεστών νερών χρήσης. Ενώ, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) θα μειωθούν κατά 546,2 τόνους ετησίως.
Εξοικονόμηση 200 χιλ. ευρώ ετησίως με φωτοβολταϊκά επιδιώκει το Νοσ. Καλαμάτας
Τα πρώτα δείγματα απόδοσης -από τον περασμένο Ιούλιο που έχει τεθεί σε μερική λειτουργία- είναι εντυπωσιακά. Μάλιστα, όπως τόνιζε τότε ο Γ. Μπέζος, «αποτελεί υπερβολή έως και πρόκληση στην πιο ηλιόλουστη περιοχή της Ευρώπης να δαπανάς ετησίως 1.000.000 ευρώ για την προμήθεια πετρελαίου. Αυτό πια τελείωσε, αποτελεί παρελθόν. Σε αυτή τη φάση προχωρούμε στη μερική υποκατάσταση του πετρελαίου και σε λίγο στην ολική με την έλευση του φυσικού αερίου. Ο αγώνας και η συλλογική προσπάθεια συνεχίζεται με ακόμα πιο εντεινόμενους ρυθμούς».
Πρωτοποριακό έργο
Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό έργο τόσο για τα ελληνικά όσο και για τα διεθνή δεδομένα, διότι συνδυάζει την ηλιοθερμική τεχνολογία με τη σύγχρονη τεχνολογία εξοικονομήσεως θερμότητας.
Σήμερα η ηλιοθερμική τεχνολογία δεν παρέχει μόνο ζεστό νερό χρήσεως, αλλά παρέχει και νερό κεντρικής θερμάνσεως, με αποτέλεσμα να διευρύνονται σημαντικά οι ευκαιρίες εφαρμογής της στην χώρα μας.
Παράλληλα η ανάπτυξη της τεχνολογίας επιτηρήσεως και ελέγχου των θερμικών εγκαταστάσεων επιφέρει δραματικές μειώσεις στην κατανάλωση καυσίμων της τάξεως του 25% με 30%. Ετσι με τον συνδυασμό των δύο αυτών τεχνολογιών επιτυγχάνεται εξοικονόμηση πετρελαίου τουλάχιστον κατά 50% με ένα τρόπο λίαν οικονομικό, δηλαδή με οικονομική απόσβεση της επενδύσεως εντός δύο ετών.
Το Ηλιοθερμικό Σύστημα του Γ.Ν. Καλαμάτας
Το συγκεκριμένο ηλιακό θερμικό σύστημα αποτελείται από:
*226 συλλέκτες, συνολικής συλλεκτικής επιφάνειας 535 τ.μ.,
*7 ηλιακούς συσσωρευτές (θερμοδοχεία) συνολικής χωρητικότητας 35.000 lt,
*μονάδα αντιστάθμισης της θερμοκρασίας του νερού θέρμανσης
*μονάδα συνεχούς ελέγχου της θερμοκρασίας του ζεστού νερού χρήσης
*και την κεντρική μονάδα ελέγχου της ηλιοθερμικής εγκατάστασης που περιλαμβάνει συστήματα τηλεπαρακολούθησης και απομακρυσμένης παραμετροποίησης, τόσο για τοπική προβολή των στοιχείων του συστήματος όσο και διαδικτυακά.
Πρόκειται για ένα έργο ΑΠΕ υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας στους ακόλουθους τομείς:
*των υδραυλικών και ηλεκτρονικών αυτοματισμών και υδραυλικού κυκλώματος της ροής του ρευστού στο ηλιακό πεδίο,
*της σχεδίασης των δοχείων αποθήκευσης και των υδραυλικών σημείων εισόδου και εξόδου κατά τρόπο ώστε να διατηρείται συνεχώς μια θερμική διαστρωμάτωση εντός των δοχείων,
*της τεχνολογίας επιτήρησης και ελέγχου της θερμοκρασίας και της κυκλοφορίας του παραγόμενου νερού θέρμανσης καθώς και του παραγόμενου ζεστού νερού χρήσης.
Οι 2 μεγάλοι στόχοι του 2014
Για το 2014 έχουμε θέσει στόχο την υλοποίηση 10 μεγάλων έργων», όπως επισημαίνει στην «ΗτΣ» ο διοικητής του Νοσοκομείου Καλαμάτας, Γιώργος Μπέζος, υπογραμμίζοντας πως «Ειδικά η επίτευξη 2 εξ αυτών έχει ιδιαίτερη αξία όχι μόνο για το Νοσοκομείο Καλαμάτας αλλά και για όλα τα νοσοκομεία της χώρας από πλευράς εξοικονόμησης πόρων. Συγκεκριμένα:
1ος Στόχος
Εγκατάσταση στον προαύλιο χώρο του Νοσοκομείου δύο (2) συγκροτημάτων παραγωγής οξυγόνου ιατρικής χρήσεως. Με άλλα λόγια το Νοσοκομείο αποκτά με την υλοποίηση του ανωτέρω έργου τη δυνατότητα να παράγει μόνο του το οξυγόνο ιατρικής χρήσεως, προκειμένου να καλύπτει τις δικές του ανάγκες. Το Νοσοκομείο Καλαμάτας που αποτελεί ένα μεσαίο σε δυναμικότητα νοσηλευτικό ίδρυμα χρειάζεται σε ετήσια βάση να δαπανά 400.000 ευρώ σε προμήθεια οξυγόνου. Και με το παραπάνω έργο το κόστος αυτό μηδενίζεται. Αναλογιστείτε λοιπόν τις οικονομίες θα πετύχει το υπουργείο Υγείας και το δημόσιο συμφέρον αν εφαρμοστεί και στα άλλα νοσοκομεία. Το έργο αυτό έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 550.000 ευρώ (δηλαδή απόσβεση σε 1 χρόνο και κάτι) και ο διεθνής διαγωνισμός διεξάγεται σε λίγες ημέρες και συγκεκριμένα την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου.
2ος Στόχος
Το Νοσοκομείο Καλαμάτας δαπανά σε ετήσια βάση για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ΔΕΗ το ποσό των περίπου 400.000 ευρώ. Πριν από λίγους μήνες ψηφίστηκε από το ΥΠΕΚΑ ένας νόμος που δίνει και σε δημόσιους φορείς τη δυνατότητα της αυτοπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων. Εμείς στο προαύλιο χώρο του νοσοκομείου μας διαθέτουμε 5,5 στρέμματα πάρκινγκ. Στόχος μας είναι να στεγάσουμε αυτό τον χώρο του πάρκινγκ και πάνω στα στέγαστρα να τοποθετήσουμε φωτοβολταϊκά συστήματα.
Τις επόμενες ημέρες παίρνουμε την έγκριση σκοπιμότητας από το υπουργείο Υγείας και υποβάλλουμε την πρότασή μας στη διαχειριστική αρχή του ΕΠΠΕΡΡΑ. Με το έργο αυτό θα μειώσουμε το κόστος για αγορά ηλεκτρικής ενέργειας κατά 50%, δηλαδή κατά 200.000 ευρώ».
Σύμφωνα με τον διοικητή, από τις δύο προυγούμενες δράσεις μαζί με το έργο της ηλιοθερμίας, το οποίο έχει ολοκληρωθεί και βρίσκεται σε παραγωγική λειτουργία, το νοσοκομείο θα εξοικονομεί χρήματα σε ετήσια βάση περίπου 1.000.000 ευρώ.
Πηγή: Ημερησία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας! Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά ΔΕΝ δημοσιεύονται