Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Καφέ, εστιατόριο στο Μπούρτζι

Νέο «λίφτινγκ» περιμένει το Μπούρτζι Ναυπλίου με σκοπό την επαναλειτουργία του εστιατορίου και αναψυκτηρίου του. Η μελέτη που παρουσιάστηκε προχθές στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο από τον προϊστάμενο της 25ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων περιλάμβανε τη συνολική αποκατάσταση των εγκαταλειμμένων χώρων και τη δημιουργία στους προμαχώνες και ενός μικρού εκθεσιακού χώρου με πωλητήριο.Ο κεντρικός πύργος όμως θα παραμείνει κλειστός στο κοινό. Στους υπόλοιπους χώρους θα εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε ΑΜΕΑ με ράμπες και ανελκυστήρα.

Δεν ξέρουμε αν το έργο εντάσσεται στο πρόγραμμα αξιοποίησης-εκμετάλλευσης διαφόρων μνημείων. Το Μπούρτζι πάντως είναι κηρυγμένο μνημείο από το 1922 και χρήζει ειδικής προστασίας.

Είναι κτισμένο επάνω σε βραχονησίδα στην είσοδο του λιμανιού της πόλης του Ναυπλίου. Οχυρώθηκε επί Ενετοκρατίας (1471). «Από τις δύο πλευρές του φρουρίου ξεκινούσαν χοντρές αλυσίδες, οι οποίες κατέληγαν στις δύο πλευρές του λιμανιού της πόλης. Οταν οι αλυσίδες τεντώνονταν, υψώνονταν κάποια εκατοστά πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και κανένα πλοίο δεν μπορούσε να προσεγγίσει την πόλη. Στην αντίθετη περίπτωση, όταν δηλαδή ήταν χαλαρές, ακουμπούσαν στο βυθό της θάλασσας και τα πλοία περνούσαν ελεύθερα. Ετσι, το Ναύπλιο πήρε την ονομασία Porto Cadena», σύμφωνα με τους μελετητές του έργου.

Το Μπούρτζι ως φρούριο εξυπηρέτησε την άμυνα της πόλης για 350 χρόνια. Σημαντικό ρόλο έπαιξε στην Επανάσταση του '21 για την απελευθέρωση του Ναυπλίου, αλλά υπέστη σοβαρές ζημιές από την πλευρά της πόλης απ' όπου δεχόταν πυρά. Εχει χρησιμοποιηθεί ως κατοικία του δήμιου, όταν γίνονταν εκτελέσεις στο Παλαμήδι, κι όταν αυτές σταμάτησαν, ο χώρος εγκαταλείφθηκε. Κατά τη δεκαετία του 1930 συντηρήθηκε και λειτουργούσε ως ξενοδοχείο μέχρι τη δεκαετία του 1970. Στη συνέχεια ο ΕΟΤ το χρησιμοποίησε μέχρι το 1997 ως εστιατόριο και αναψυκτήριο. Αυτή η χρήση θα «αναβιώσει» πάλι. Επίσης θα συνταχθεί μελέτη σε συνεργασία με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και Λιμεναρχείο για την αποκατάσταση της προβλήτας πρόσδεσης και αγκυροβόλησης σκαφών στα ανατολικά του φρουρίου, που παρουσιάζει προβλήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας! Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...