Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Θετικά μηνύματα για την νέα ελαιοκομική περίοδο...

Σε ρυθμούς ανάκαμψης κινείται η ελληνική αγορά του ελαιολάδου, ακολουθώντας τις έντονες ανοδικές τάσεις της ισπανικής αγοράς, γεγονός που αποτυπώνεται στις τελευταίες εμπορικές πράξεις.

Οι ανοδικές τάσεις που παρατηρούνται στην Ισπανία παρασύρουν και την ελληνική αγορά σε υψηλότερα επίπεδα. Οι εξελίξεις έφτασαν με καθυστέρηση αρκετών εβδομάδων στη χώρα μας, τη στιγμή που στην ισπανική αγορά από τις αρχές Ιουλίου παρατηρείται μια ανοδική τάση της τάξης του 40%. Έτσι μετά από μια τριετία χαμηλών τιμών που έφερε σε οριακό σημείο τις ελαιοκομικές εκμεταλλεύσεις των παραγωγών, παρατηρείται μια σημαντική αλλαγή κλίματος που αυξάνει τις προσδοκίες εν όψει της νέας παραγωγής.

Όσο για τα περσινά αποθέματα, ήδη πωλούνται σε υψηλότερες τιμές. Την περασμένη εβδομάδα ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μικρής Μαντίνειας και Αβίας πραγματοποίησε πώληση δυο βυτίων εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου στα 2,50 ευρώ το κιλό, τιμή αυξημένη κατά 40 λεπτά σε σύγκριση με τις πωλήσεις του χειμώνα, όπως μας πληροφορεί ο πρόεδρος της ένωσης Βασίλης Κοζομπόλης.

Αξίζει να σημειωθεί πως η τιμή αυτή είναι η υψηλότερη που έχει σημειωθεί την τελευταία τριετία, ενώ για το ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτας οι τιμές είναι κατά 20 λεπτά υψηλότερες.

Σε μικρότερο βαθμό έγινε αισθητή η ανοδική τάση στην Κρήτη, με τις τιμές παραγωγού του ελαιόλαδου οξύτητας έως 0,3 να αυξάνονται από 1,90 σε 2,05 – 2,10 ευρώ το κιλό. Υπενθυμίζεται πως την περσινή χρονιά η Κρήτη αντιμετώπισε προβλήματα στην παραγωγή της και οι οξύτητες ήταν αυξημένες, με αποτέλεσμα τα αποθέματα της να είναι χαμηλά.

Προσδοκίες

Όσον αφορά την ισπανική αγορά που εξακολουθεί να δίνει τον τόνο, οι τιμές του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου έφτασαν την περασμένη Δευτέρα στα 2,52 ευρώ το κιλό, τιμή που είχε σημειωθεί τελευταία φορά στις αρχές Οκτωβρίου του 2009. Αξίζει να σημειωθεί πως η συνολική άνοδος στο διάστημα Ιουλίου-Αυγούστου φτάνει τα 57 λεπτά το κιλό. Πλέον οι τιμές διαμορφώνονται στα επίπεδα των 2,44 ευρώ το κιλό, ακολουθώντας ελαφρά διορθωτικές τάσεις, κάτι που είναι λογικό ακόμα και στις «υγιείς» αγορές μετά από μια τόσο έντονη άνοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας! Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...