Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Ερευνα για σκάνδαλο στο χρονικό του «Μορέως»

H OLAF (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης) ερευνά αν ήταν εσκεμμένη, εκ μέρους των ελληνικών δημόσιων υπηρεσιών, η πολύμηνη καθυστέρηση έγκρισης της τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων του έργου Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα και Λεύκτρο-Σπάρτη.

Εξαιτίας αυτής της καθυστέρησης προκλήθηκε αναβολή της ημερομηνίας παράδοσης του έργου, αλλά και ενεργοποίηση ρήτρας υπέρ της παραχωρησιούχου κοινοπραξίας «Μορέας Α.Ε.», για αποζημιώσεις 68 εκατομμυρίων ευρώ από το ελληνικό κράτος.

Η έρευνα της OLAF ανοίγει πελώριο θέμα προς διερεύνηση για τις εργολαβικές αποζημιώσεις στα τέσσερα μεγάλα οδικά έργα (Ολυμπία Οδός, Μαλιακός-Κλειδί, Ιόνια Οδός και Ε-65). Το ελληνικό Δημόσιο εγκρίνει εργολαβικές απαιτήσεις συνολικού ύψους 355,3 εκατ. ευρώ, για την περιβόητη επανεκκίνηση των έργων, αφ' ενός μεν χωρίς επιβαρύνσεις κατασκευαστών και τραπεζών, που προχώρησαν στο «πάγωμα» των έργων, αφ' ετέρου δε χωρίς να αναζητούνται και να καταλογίζονται ευθύνες μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιών του Δημοσίου για την παραβίαση των συμβατικών χρονοδιαγραμμάτων (απαλλοτριώσεις, δικαστικές αποφάσεις, αρχαιολογικές ανασκαφές, μετακινήσεις δικτύων κ.ά.).

Τον έλεγχο της OLAF φέρνει στη δημοσιότητα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, ο οποίος κατέθεσε σχετική ερώτηση στην Κομισιόν, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το θέμα αυτό ενδεχομένως προκάλεσε την αιφνίδια διακοπή των εργασιών στον κεντρικό άξονα Πελοποννήσου από τον Νοέμβριο του 2012 μέχρι και σήμερα. Η «Μορέας Α.Ε.», με μετοχική σύνθεση Ακτωρ Α.Ε. του ομίλου Λ. Μπόμπολα (71,67%), J&Ρ-ΑΒΑΞ των επιχειρηματιών Ιωάννου-Παρασκευαΐδη (15%) και Ιντρακόμ Α.Ε. του Σ. Κόκκαλη (13,33%), είχε καλλιεργήσει το μύθο ότι παρά την κρίση είναι η μόνη κοινοπραξία που ξεπέρασε τα εμπόδια και προχώρησε προς την ολοκλήρωση του έργου, καθώς υπολείπεται η κατασκευή τμημάτων του Περιμετρικού Καλαμάτας και του μεγάλου κλάδου Λεύκτρο-Σπάρτη, τα οποία θα είναι έτοιμα κατά πάσα πιθανότητα μέσα στο 2014.

Ο μύθος όμως έσπασε από την πρόσφατη αποκάλυψη της «Ε» ότι η κοινοπραξία βρίσκεται σε μετωπική σύγκρουση με το ελληνικό Δημόσιο, διεκδικώντας σε διαδικασία διεθνούς διαιτησίας πρόσθετες αμοιβές ύψους 50,5 εκατομμυρίων ευρώ για συμβατικές καθυστερήσεις στο έργο. Τώρα ο μύθος της κοινοπραξίας καταρρέει, καθώς ελέγχεται η αποζημίωση των 68 εκατ. ευρώ, που ήδη έχει πάρει.

Η έρευνα της OLAF, σύμφωνα με τον κ. Χουντή, ξεκίνησε με βάση καταγγελία για σωρεία οικονομικών παραβάσεων, που έγινε από Κίνηση Πολιτών της Πελοποννήσου προς την Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ στην υπόθεση ενεπλάκη και το Παράρτημα Ερευνας Απάτης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, που ενημέρωσε την OLAF. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ καλεί την Κομισιόν να προχωρήσει σε αναλυτική ενημέρωση για τη συγκεκριμένη υπόθεση και να απαντήσει τι συνέπειες θα υπάρξουν σε περίπτωση που οι καταγγελίες αυτές αποδειχθούν βάσιμες.

Του ΑΡΓΥΡΗ ΔΕΜΕΡΤΖΗ/enet.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας! Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...