Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Καλαμάτα: Αποβολή αθιγγάνων από το δημότικό χώρο στα Παλιάμπελα

Η υλοποίηση της διοικητικής αποβολής – κατόπιν εκδόσεως 14 δικαστικών αποφάσεων - των αθιγγάνων που παρανόμως είχαν εγκατασταθεί σε δημοτικό χώρο στα Παλιάμπελα Καλαμάτας, έγινε μετά από εκτενή διάλογο 8 μηνών και πλέον, επεσήμανε ο Δήμαρχος Καλαμάτας  απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Για την κοινωνική αυτή ομάδα, υπάρχει χώρος όπου μπορούν να διαμείνουν τα μέλη της, που αγοράσθηκε με έγκριση του κράτους επί κυβερνήσεως Σημίτη, το 2002, τόνισε ο Δήμαρχος. Ο Π. Νίκας προέτρεψε τους αθιγγάνους να εγκατασταθούν στην Μπιρμπίτα, η οποία αποτελεί χώρο αποκλειστικά για την εξυπηρέτησή τους. Τόνισε, δε, πως το κράτος οφείλει να πάρει πίσω την έκταση αυτή εφόσον δεν υπηρετείται ο σκοπός για τον οποίο αγοράσθηκε, ο δε Δήμος Καλαμάτας είναι πρόθυμος να την αναλάβει, παρέχοντας κάθε εξυπηρέτηση προς τους αθιγγάνους που θα εγκατασταθούν εκεί, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του.
Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε εκτενώς στις δράσεις του Δήμου υπέρ των αθιγγάνων, όπως η παροχή δεκατιανού σε μαθητές, πολλοί από τους οποίους είναι αθίγγανοι, η λειτουργία για πρώτη φορά στην Πελοπόννησο ειδικού εκπαιδευτικού προγράμματος για τα παιδιά αυτής της κοινωνικής ομάδας, με τη βοήθεια του Πανεπιστημίου Αθηνών, από τον προσεχή Σεπτέμβριο με 30 δασκάλους, η πρόσληψη αθιγγάνων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε δημοτικές υπηρεσίες, η διασφάλιση της μη φυλάκισής τους σε περίπτωση καταδίκης, με τη δυνατότητα να προσφέρουν κοινωφελή εργασία, οι ενέργειες ώστε να δημιουργηθεί Κέντρο Υγείας και Πρόνοιας, για την αντιμετώπιση των ειδικών αναγκών που έχει αυτή η κοινωνική ομάδα.

«Δε θέλω να βρίσκονται στο δρόμο. Εάν υπάρχει οτιδήποτε άλλο, να το κάνω ευχαρίστως», τόνισε ο Δήμαρχος, προσθέτοντας: «Δεν μπορώ όμως να μην προστατεύσω τη δημοτική περιουσία και τους εκατοντάδες κατοίκους της δυτικής Καλαμάτας», καθώς τίθεται και θέμα δημόσιας υγείας όσον αφορά στους παράνομους καταυλισμούς αθιγγάνων. Ο Π. Νίκας επανέλαβε την πρόθεση του Δήμου να γίνει ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου να κατεδαφισθούν όλα τα αυθαίρετα παραπήγματα στην περιοχή της Αγίας Τριάδος. Εκτίμησε, μάλιστα, ότι σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις σε επίπεδο κυβέρνησης όσον αφορά στο ζήτημα υποστήριξης των αθιγγάνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας! Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...