Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Καταγγελία των Πυροσβεστών Λακωνίας

Fire in DumpsterImage by benwatts via FlickrΣοβαρές καταγγελίες κάνει η Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Λακωνίας με αφορμή και το θάνατο των τριών συναδέλφων τους σε διαφορετικά περιστατικά το τελευταίο διάστημα.

«Μετά το τελευταίο θλιβερό γεγονός, το θάνατο του διοικητή της Π.Υ. Γυθείου, το τρίτο δυστυχώς για την Λακωνία, ύστερα από το θάνατο του διοικητή της Π.Υ. Σπάρτης και του εποχικού συναδέλφου από την Π.Υ. Γυθείου, η ένωση μας αποφάσισε ομόφωνα. Να μην σιωπήσει άλλο. Να κάνει γνωστά γεγονότα που οδηγούν σε αφόρητη πίεση, σε αδικαιολόγητη κόπωση, σε αντικατάσταση του φιλότιμου του πυροσβέστη με την απέχθεια, και στο τέλος ίσως στο μοιραίο λάθος. Δεν έχουμε το δικαίωμα να σιωπήσουμε. Δεν μπορούμε να μείνουμε απλοί διαχειριστές των γεγονότων. Για την μνήμη τους και μόνο, πρέπει να προσπαθήσουμε για το καλύτερο στο Πυροσβεστικό Σώμα.  Αυτό που και οι ίδιοι αγάπησαν, δίνοντας στο τέλος την ίδια τους την ζωή.

Τι έφταιξε;  Γιατί τόση πίεση;  Στην αρχή μας έλεγαν «πρέπει να πετύχουμε». Όχι κύριοι, οι πυροσβέστες που έφτασαν την Πυροσβεστική τόσο ψηλά στην αγάπη του κόσμου δεν έχουν στο μυαλό τους το αποτέλεσμα, δεν σκέπτονται το «πρέπει να πετύχουμε». Δουλεύουν επαγγελματικά, με ανύπαρκτες δυστυχώς συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, στο όριο του ανθρώπινου δυνατού, με περίσσιο φιλότιμο και τα αποτελέσματα έρχονται εκ των υστέρων.

Τώρα με το πρόσχημα του επιχειρησιακού σχεδιασμού καταλήξαμε σε εργασιακό μεσαίωνα με απλήρωτη εργασία, με παραβίαση  της νομοθεσίας και στην ψυχοσωματική πίεση όλων των συναδέλφων. Η ένωση μας   συμμετείχε στο συντονιστικό όργανο  της Π.Ε. Λακωνίας όπου είχαμε καταθέσει τις απόψεις και τις διαφωνίες μας σχετικά με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό. Έναν σχεδιασμό που στηριζόταν στην επιχειρησιακή δύναμη  που θα θέλαμε να είχαμε και όχι σε αυτήν που πραγματικά είχαμε. Επιμείναμε και συνεχίζουμε να επιμένουμε στην αντικατάσταση με ένα ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο επιχειρησιακό σχεδιασμό.

Τέλος πια στην τρομοκρατία και στον εργασιακό μεσαίωνα.

Τι γίνεται με το Π.Κ. Κυθήρων; Πότε επιτελούς θα δοθεί λύση στα τόσα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί επί των ημερών του σημερινού προϊσταμένου; Ως ποτέ θα πιέζονται οι συνάδελφοι για να μην βγαίνουν στην επιφάνεια τα δρώμενα.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι κατά την συνεδρίαση του συντονιστικού του Δήμου Κυθήρων ορισμένοι εκπρόσωποι του Δήμου και μέσα σε αυτούς και ο αντιδήμαρχος Κυθήρων, αρνήθηκαν τη συμμετοχή του προϊσταμένου του Π.Κ. Κυθήρων στο συντονιστικό.  Λίγο έλειψε να μην εκπροσωπηθεί η Πυροσβεστική. Γεγονός, που παρά το ότι τελικά συμμετείχε στην ως άνω διαδικασία, δεν τιμά το Πυροσβεστικό Σώμα. Εμείς απλά αναρωτιόμαστε: φταίνε οι συνάδελφοι, οι εκπρόσωποι του Δήμου, η πρώην Έπαρχος Κυθήρων ή η κοινωνία των Κυθήρων, όταν οι ίδιοι αγκάλιασαν και συνεργάστηκαν με όλους προγενέστερους προϊσταμένους;

Τι πράττει γι’ αυτό η ηγεσία του Σώματος;

Καλούνται συνάδελφοι με αυταρχικό τρόπο, παρά την θέλησή  τους, να προσφέρουν απλήρωτη εργασία, με το πρόσχημα ότι υπάρχει προφορική εντολή για γενική επιφυλακή προκειμένου να εφαρμοστεί ο επιχειρησιακός σχεδιασμός. Αναρωτιόμαστε αν προέκυπτε μία πυρκαγιά ποιοι θα αντικαταστούσαν τα πληρώματα των οχημάτων την επόμενη μέρα; Γνωρίζει η ηγεσία του σώματος ότι σε τέτοια περίπτωση την προηγούμενη χρονιά στο Π.Κ. Κυθήρων, συνάδελφοι εισήχθησαν ομαδικά στο νοσοκομείο, λόγω κόπωσης με αποτέλεσμα την ανεξέλεγκτη επέκταση της πυρκαγιάς.

Στη γενική επιφυλακή πριν λίγες ημέρες στο Π.Κ. Κυθήρων κόπηκαν τα ρεπό των συναδέλφων, όχι γιατί είχε φωτιά αλλά γιατί δεν μπορούσε να εφαρμοστεί ο σχεδιασμός. Ο ισχυρισμός ήταν ότι δόθηκε προφορική εντολή από το Σ.Π.Ε.Κ. Διερωτόμαστε: είπαν ψέματα, ήθελαν να τρομοκρατήσουν τους συναδέλφους, ή μήπως δεν γνωρίζει το Σ.Π.Ε.Κ. ότι σύμφωνα με τις διαταγές δεν έχει το δικαίωμα να καλεί επιφυλακή, πόσο δε’ να κόβει ρεπό κάτι που απαιτεί ειδική διαταγή από το Α.Π.Σ. Ότι κι αν συμβαίνει είναι απαράδεκτο και επιλήψιμο.

Όμως ο επιχειρησιακός σχεδιασμός δημιουργεί προβλήματα και στις υπόλοιπες Υπηρεσίες του Νομού.  Νυχτερινά περιπολικά με χαμηλούς δείκτες κινδύνου πυρκαγιάς,  προφορικές εντολές για μερική ή γενική επιφυλακη, ακόμα και για ασήμαντες φωτιές ή παροχές βοηθείας.

Είναι δυνατόν να κατασπαταλούνται οι ώρες των εποχικών συναδέλφων κατά α’ στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας, με χαμηλούς δείκτες πυρκαγιάς, λόγω σχεδιασμού ;

Γιατί να μην χρησιμοποιούνται οι ώρες αυτές για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών που προκύπτουν από δασικές πυρκαγιές όταν όλο το πυροσβεστικό σώμα βρίσκεται σε γενική επιφυλακή ;

Γιατί να καταπονείται το προσωπικό όλου του Νομού εφαρμόζοντας β’ στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας όταν σύμφωνα με τους δείκτες κινδύνου πυρκαγιάς της πολιτικής προστασίας δικαιολογείται μόνο σε μια υπηρεσία του Νομού ;

Τελικά ο επιχειρησιακός σχεδιασμός σχεδιάστηκε για την αποτελεσματικότερη καταστολή πυρκαγιών ή για την ψυχοσωματική πίεση των συναδέλφων ;

Διαπιστώθηκε από τα τελευταία συμβάντα ότι χρήζει άμεσα αντικατάσταση του   υπάρχοντος επιχειρησιακού σχεδιασμού με ένα νέο σχεδιασμό που θα αντικατοπτρίζεται στις πραγματικές δυνατότητες των Υπηρεσιών ώστε να είναι εφαρμόσιμος .

Αναμένουμε τις ενέργειες της ηγεσίας του Σώματος».
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας! Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...