Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Π. Τατούλης: Λάθος η διαδικασία κομματικοποίησης του θεσμού της ΕΝΠΕ

«Στις επικείμενες εκλογές της ΕΝΠΕ ασφαλώς και η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα συμμετάσχει και μάλιστα με ενδυναμωμένο το ρόλο της μετά από αυτήν την ξεκάθαρη πολιτική διατύπωση που εκφράσθηκε σήμερα από όλους εμάς», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Πέτρος Τατούλης κατά τη συζήτηση του θέματος του Προεδρικού Διατάγματος που διέπει τη σύσταση και τη λειτουργία της Ένωσης Περιφερειών.

Συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση του ΠΕΣΥ Πελοποννήσου, που έλαβε χώρα την Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου, αποφασίσθηκε κατά πλειοψηφία ο πολιτικός χαρακτήρας του οργάνου, μακριά από συνδικαλιστικές λογικές που καταδίκασαν τους αυτοδιοικητικούς ως επαίτες, ενώ ως κύριος στόχος της ΕΝΠΕ καθορίστηκε η μεθόδευση της ταχύτατης μεταβίβασης του συνόλου των αρμοδιοτήτων που προβλέπει ο Καλλικράτης και η διοικητική μετεξέλιξη του θεσμού.

Ο κ. Τατούλης χαρακτήρισε τον Καλλικράτη ως το σοφότερο θεσμό των τελευταίων ετών που θωρακίζει το πολυεπίπεδο σύστημα διακυβέρνησης, με την κεντρική κυβέρνηση, την αιρετή Περιφέρεια και την τοπική αυτοδιοίκηση να λειτουργούν αυτόνομα και κατ’ αυτό τον τρόπο να λαμβάνουν τις αποφάσεις τους.

«Αυτή η μορφή λειτουργίας του θεσμού μπορεί να προσφέρει διέξοδο από την κρίση της χώρας καθώς παρέχεται η δυνατότητα να χτιστεί αυτόνομη περιφερειακή τοπική οικονομία με τη δημιουργία νέων δομών», σημείωσε ο Περιφερειάρχης υπογραμμίζοντας ακόμα ότι «προσφέρεται με αυτό τον τρόπο η δυνατότητα να αναπτύξουν αυτόνομα τις σχέσεις τους με τα Ευρωπαϊκά Όργανα και με διεθνείς δομές».

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου σημείωσε ιδιαίτερα το γεγονός ότι η διαπραγμάτευση για την 5η Προγραμματική Περίοδο, του μοναδικού αξιόπιστου χρηματοδοτικού εργαλείου, θα γίνει αυτόνομα από τις Περιφέρειες, απεγκλωβίζοντάς την κατ’ αυτό τον τρόπο από τις συνέπειες των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, σημείωσε ο κ. Τατούλης, μπορούν οι Περιφέρειες με μικρότερο κόστος, συγκριτικά με αυτό της κεντρικής κυβέρνησης, να καλλιεργήσουν μια εικόνα αξιοπιστίας και ισχύος, βοηθώντας παράλληλα και την εικόνα της ίδιας της χώρας με άμεσες συνέπειες στην αντιμετώπισης της κρίσης.

Ο κ. Πέτρος Τατούλης στην πορεία της εισήγησης του αναφέρθηκε και σε «δοξασίες» που καλλιεργούνται γύρω από το θεσμό της ΕΝΠΕ.  «Δεν είναι αλήθεια ότι πρόκειται για δευτεροβάθμιο όργανο, αφού σε καμία περίπτωση δεν έχει καμία δημοκρατική νομιμοποίηση για έκδοση δεσμευτικών πράξεων», σημείωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου.

Σε δεύτερο επίπεδο, ο κ. Τατούλης έκανε ιδιαίτερη μνεία για την «τρικυμία εν κρανίω» που διακρίνεται στην ανάθεση αρμοδιοτήτων στην ΕΝΠΕ, όπως για παράδειγμα την μέριμνα της περιβαλλοντικής προστασίας, την ώρα που ούτε καν οι Περιφέρειες έχουν την αντίστοιχη αρμοδιότητα, αλλά και την αρμοδιότητα επιμόρφωσης των αιρετών οργάνων, η οποία ωστόσο επιτελείται από τη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης.

Σε τρίτο επίπεδο, ο κ. Τατούλης έκανε λόγο για την μεγάλη συναίνεση που είχε επιτευχθεί όλο αυτό το διάστημα σε επίπεδο προσωρινής διοικούσας της ΕΝΠΕ, αποκαλύπτοντας ότι όλες οι αποφάσεις λήφθηκαν ομόφωνα, ακόμη κι αυτή που αφορούσε τον πολιτικό χαρακτήρα του θεσμού, χωρίς διαφοροποιήσεις και κομματικές ομαδοποιήσεις.

Τέταρτο, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου έθιξε το γεγονός ότι πρόκειται για ένα Προεδρικό Διάταγμα το οποίο δεν συνοδεύεται από έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, με αποτέλεσμα να καλούνται οι περιφέρειες να πληρώσουν από τους δικούς τους ΚΑΠ, έναν οργανισμό που δεν γνωρίζουν εκ των προτέρων πόσο θα κοστίσει.

«Δεν μπορεί να αφυδατωθεί η κεντρική στόχευση του Καλλικράτη, που προβλέπει την αυτονομία  των συλλογικών οργάνων της Περιφέρειας , τα οποία έχουν την ευθύνη διαμόρφωσης πολιτικών, ανεξάρτητα από την κεντρική κυβέρνηση», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Τατούλης.
Επιπρόσθετα η ΕΝ.ΠΕ., όπως τόνισε ο κ. Τατούλης, «δε συζητά τα προβλήματα της Περιφέρειας, γιατί αυτό είναι ευθύνη του κάθε Περιφερειακού Συμβουλίου».

Απαντώντας σε ερώτημα του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, υπενθύμισε στο ΠΕΣΥ ότι η  προσωρινή διοικούσα της ΕΝ.ΠΕ. είχε από την αρχή συμφωνήσει ομόφωνα ότι η Ένωση αυτή θα αποτελέσει πολιτικό όργανο και σε καμία περίπτωση μια νέα Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος. Ο κ. Τατούλης τόνισε ωστόσο ότι παρά την ομόφωνη απόφαση της προσωρινής διοίκησης της ΕΝ.ΠΕ., ούτε διαβούλευση πραγματοποίησε το αρμόδιο Υπουργείο, ενώ ο προσωρινός πρόεδρος της ΕΝ.ΠΕ. μετέβαλλε τη στάση του στο τέλος.

Ο κ. Τατούλης χαρακτήρισε λάθος τη διαδικασία κομματικοποίησης του θεσμού και πρόσθεσε ότι είναι ευθύνη όλων των πολιτικών που υπηρέτησαν στρεβλωμένες λογικές όσον αφορά τον κομματισμό, χωρίς βέβαια να παραγνωρίζει τη σημαντική προσφορά των κομμάτων στον τόπο και τη δημοκρατία. «Κανένας δεν μπορεί βέβαια να αποστεωθεί από την κομματική του ταυτότητα, αλλά τα ζητούμενο στις σημερινές συνθήκες είναι η υπερβατικότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης.

newsplus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας! Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...