Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

ΜΕ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΕΙΑ ΕΟΡΤΑΣΤΗΚΕ Η ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΝΑΥΠΛΙΟΥ


Με Βυζαντινή μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε την Κυριακή 24 Μαρτίου 2013  η ημέρα της Ορθοδοξίας , στο Βυζαντινό μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγή, 11 αιώνας μχ ,3κμ από την πόλη του Ναυπλίου. Μετά την θεία λειτουργία γίνεται  η λιτάνευση των ιερών εικόνων γύρω από το μοναστήρι. 

Στο τέλος της ακολουθίας  προσφέρεται μοναστηριακό νηστίσιμο κέρασμα από τις καλόγριες της μονής. Της θείας λειτουργίας καθώς και της περιφοράς των εικόνων τέλεσε ο Ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Αργολίδος  Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Παπουλέσης.

Γιορτάζουμε σήμερα την αναστήλωση των Αγίων Εικόνων και τον θρίαμβο της Ορθοδόξου Πίστεως κατά της αιρέσεως των Εικονομάχων, δηλαδή, εκείνων που δεν δέχονταν και δεν τιμούσαν της Άγιες Εικόνες. Για εκατό και πλέον χρόνια διαταράχθηκε η Εκκλησία με διωγμούς από εικονομάχους. Πρώτος υπήρξε ο αυτοκράτορας Λέων ο Ίσαυρος και τελευταίος ο Θεόφιλος, όπου ήταν και άνδρας της Αγίας Θεοδώρας, η οποία μετά το θάνατο του συζύγου της ανέλαβε την αυτοκρατορία και στερέωσε πάλι την Ορθοδοξία μαζί με τον Πατριάρχη Μεθόδιο.

Η Βασίλισσα Θεοδώρα είπε δημόσια ότι ασπάζεται τις Εικόνες, όχι όμως ως λατρεία, αλλά ως τιμή. Την Α' Κυριακή των νηστειών το 843 μ.Χ., η Αγία Θεοδώρα μαζί με το γιο της αυτοκράτορα Μιχαήλ, λιτάνευαν και αναστήλωσαν τις Άγιες Εικόνες μαζί με τον κλήρο και το λαό. Από τότε εορτάζουμε κάθε χρόνο την ανάμνηση αυτού του γεγονότος γιατί καθορίστηκε οριστικά ότι δεν λατρεύουμε τις Εικόνες, αλλά τιμούμε και δοξάζουμε όλους τους Αγίους που εικονίζουν και λατρεύουμε μόνο τον Άγιο Τριαδικό Θεό. Τον Πατέρα, τον Υιό και το Άγιο Πνεύμα.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας! Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...