Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Μελέτη αποκατάστασης για το Αρχαίο Θέατρο Σπάρτης

Aνοιξε ο δρόμος για την αποκατάσταση του Αρχαίου θεάτρου της Σπάρτης, αφού υπεγράφη στα γραφεία του «Διαζώματος» η σύμβαση για την ανάθεση της εκπόνησης μελέτης του έργου.

Τη σύμβαση υπέγραψαν ο πρόεδρος του «Διαζώματος», κ. Σταύρος Μπένος, και ο μελετητής, αρχιτέκτων - μηχανικός, κ. Γουλιέλμος Ορεστίδης, παρουσία του Καθηγητού του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, κ. Μανόλη Κορρέ. Το ποσό για την μελέτη - ύψους 111.000 ευρώ- θα καλυφθεί μέσω δωρεάς από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

Το ρωμαϊκό θέατρο της Σπάρτης, αποτελεί το πιο εντυπωσιακό μνημείο της λεγόμενης Ακρόπολης της Σπάρτης. Η πρώτη φάση κατασκευής του χρονολογείται στα ύστερα ελληνιστικά χρόνια, και καταλαμβάνει 14.000 τετραγωνικά μέτρα. Ακόμη και σήμερα, που δεν είναι ανασκαμμένο πλήρως, αποτελεί ένα από τα εντυπωσιακότερα αξιοθέατα του αρχαιολογικού χώρου της Σπάρτης. Το συνολικό πλάτος του θεάτρου είναι 114 μέτρα, και πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα θέατρα της Αρχαίας Ελλάδας.

Το κοίλον του ήταν χωρισμένο σε δύο διαζώματα (θέατρο και επιθέατρο) και το κυρίως θέατρο είχε εννέα κερκίδες με τριάντα σειρές εδράνων, ενώ το επιθέατρο είχε δεκαέξι, με είκοσι σειρές εδράνων. Στο χώρο αυτό, εκτιμάται ότι μπορούσαν να χωρέσουν περίπου 16.000 θεατές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας! Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...