Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Π. Τατούλης: Ντροπή για την Περιφέρεια Πελοποννήσου η λειτουργία των ανεξέλεγκτων ΧΑΔΑ

Ντροπή για την Περιφέρεια Πελοποννήσου χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης κ. Πέτρος Τατούλης τη μέχρι τις 30/6/2012 λειτουργία των ανεξέλεγκτων ΧΑΔΑ, κάτι το οποίο όπως τόνισε με έμφαση «είχε καταστήσει την Περιφέρεια Πελοποννήσου παράδειγμα προς αποφυγή» απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων.

Ο Περιφερειάρχης ξεκαθάρισε τη σταθερή θέση της Περιφέρειας για παύση λειτουργίας των ΧΑΔΑ από 1/7/2012 και ότι από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της η νέα αιρετή Περιφέρεια Πελοποννήσου ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και με επανειλημμένες συσκέψεις με όλες τις δημοτικές αρχές ζήτησε την εφαρμογή του ΠΕΣΔΑ, ο οποίος προβλέπει την εγκατάσταση δεματοποιητών για την προσωρινή διαχείριση.

«Ανεξάρτητα απ’ το αν συμφωνούμε ή όχι με την εγκατάσταση των δεματοποιητών οφείλουμε να εφαρμόσουμε τον ΠΕΣΔΑ, ο οποίος έχει ψηφιστεί από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές, μερικές από τις οποίες είναι οι ίδιες και σήμερα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τατούλης.

Υπενθύμισε επίσης ο Περιφερειάρχης ότι από τις πρώην Αποκεντρωμένες Διοικήσεις είχαν δοθεί 12 και πλέον εκατομμύρια ευρώ για την αγορά δεματοποιητών, μερικοί από τους οποίους βρίσκονται ακόμα και σήμερα στις αποθήκες.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της χωροθέτησης εγκατάστασης των δεματοποιητών, ο κ. Τατούλης τόνισε ότι αυτή είναι ξεκάθαρα ευθύνη της εκάστοτε δημοτικής αρχής. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, από τη στιγμή που θα επιλεγεί ο χώρος από τη δημοτική αρχή, θα προχωρήσει γρήγορα τις απαραίτητες διαδικασίες για τη νόμιμη εγκατάστασή τους.
Απευθυνόμενος στους Δήμους που δεν έχουν χωροθετήσει την εγκατάσταση δεματοποιητών ο Περιφερειάρχης τους προέτρεψε να σπεύσουν να κερδίσουν το χαμένο χρόνο και τους διαβεβαίωσε ότι η Περιφέρεια θα βρίσκεται δίπλα τους και ότι θα συνεργαστεί μαζί τους όπου απαιτείται.

Ο κ. Τατούλης πρόσθεσε επίσης ότι «η Περιφέρεια Πελοποννήσου βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι με απόλυτη ομαλότητα εξελίσσεται ο διεθνής διαγωνισμός για την οριστική διαχείριση των στερεών αποβλήτων και ότι εντός των ημερών θα ξεκινήσει η β’ φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου, ο οποίος θα οδηγήσει στην επιλογή του τελικού αναδόχου».
Σχετικά με την απόφαση για κλείσιμο όλων των ΧΑΔΑ από 1/7, ο Περιφερειάρχης επανέλαβε ότι αυτό είναι απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά την καταδίκη της χώρας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και «οποιαδήποτε διαφορετική προσέγγιση θα επιφέρει δυσβάστακτα πρόστιμα και για τις δημοτικές αρχές και για τους πολίτες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας! Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...