Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

ΤΑ ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στις 18 Αυγούστου 2012 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, η θεσμική πλέον, «Γιορτή των Ψαράδων» από τον ιστορικό Σύλλογο Ψαράδων Ελαφονήσου «Η Ελαφόνησος».

Η σπουδαία αυτή ναυτική και θαλασσινή εκδήλωση, προκαλεί το ενδιαφέρον όλων των επισκεπτών και κατοίκων της Ν.Α. Ελλάδας, αναδεικνύει τη θαλασσογήινη φύση του ιστορικού νησιού και συμβάλλει στην ανάδειξη του σπάνιου Θαλασσοκεντρικού, Σμιγοπέλαγου και Νησοστέφανου Πολιτισμού της Ν. Ελλάδας.

Η Γιορτή της Νησοστέφανης Παναγιάς ή «Κατωνησιώτισσας»


Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε και φέτος στη νησιώτικη και παραδοσιακή γιορτή της Νησοστέφανης Παναγιάς στο Κατωνησί.

Μουσικοχορευτικά Δρώμενα στις 14 και 17 Αυγούστου


Η εκπαιδευτικός κα Αντωνία Τζερεφού, σε συνεργασία με το Δήμο της Ελαφονήσου, την Ενορία του Αγίου Σπυρίδωνα και τους πολιτιστικούς φορείς του νησιού και του Πειραιά, το βράδυ της παραμονής της Παναγιάς και στις 17 Αυγούστου, χάρισε αξέχαστες νησιώτικες βραδιές στους κατοίκους και τους πολυπληθείς επισκέπτες του νησιού, με χορευτικά σύνολα και Μουσικοχορευτικά Δρώμενα.

Στις εκδηλώσεις, που εξελίχθηκαν σε παραδοσιακά Νησιώτικα γλέντια, προβλήθηκαν και μουσικές συνθέσεις Ελαφονησιωτών καλλιτεχνών, όπως του Σπ. Μέντη.

Εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Ελαφονήσου


Η Πρόεδρος του πολιτιστικού φορέα κα Μελά Ματίνα και το Δ.Σ. του Συλλόγου, διοργάνωσαν στις 25 και 26 Αυγούστου 2012, πολιτιστικά δρώμενα με έργα νέων καλλιτεχνών και δημιουργών της περιοχής (bazaar κ.α.).

Σημαντικός Λαογραφικός Πλούτος σύμφωνα με το Λαογράφο Τζ. Ανωμήτρη


Ο γιατρός, ιστοριοδίφης και λαογράφος Τζ. Ανωμήτρης με τις σημαντικές, συστηματικές και μακροχρόνιες έρευνές του ανέδειξε το Λαογραφικό πλούτο της Σμιγοπέλαγης Ελαφονήσου και της ευρύτερης περιοχής των Βατίκων.

Σήμερα πλέον οι πολιτιστικοί και μαζικοί φορείς του νησιού και του Πειραιά, οι Ελαφονησιώτες εθελοντές και ο Δήμος της Ελαφονήσου, προσπαθούν συντονισμένα να προβάλουν τον Πολιτισμό και τη Θαλασσοκεντρική και Νησιώτικη Λαογραφία του Νότου.

Παρουσιάσεις Βιβλίων


Μετά την παρουσίαση βιβλίου από το Γυμνάσιο Ελαφονήσου στις 25/6/2012 με τίτλο: «Ιστορίες της Ελαφονήσου, Μύθοι και Δοξασίες για τα τοπωνύμια του νησιού μας», συνεχίζονται οι παρουσιάσεις βιβλίων συγγραφέων της περιοχής, στα πλαίσια της λειτουργίας της 1ης έκθεσης βιβλίου στο νησί.

1Η ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟ


Η εκπαιδευτικός κα Πόπη Κωνσταντινάκου – Μέντη, ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Επιστημόνων Ελαφονήσου, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ελαφονησιωτών Αθηνών-Πειραιά «Ο ΦΙΛΟΠΑΤΡΙΣ», πραγματοποίησαν την 1η Έκθεση Βιβλίου στο τροπικό, γλαυκοθώρητο και σμιγοπέλαγο νησί της Λακωνικής.

Η Έκθεση Βιβλίου, λειτούργησε ολόκληρο τον Αύγουστο, γνώρισε μεγάλη επιτυχία, προσέλκυσε το ζωηρό ενδιαφέρον των ντόπιων και των πολυπληθών επισκεπτών του νησιού και έθεσε σοβαρή υποψηφιότητα για την θεσμική της πλέον παρουσία στο σμιλεμένο και σμαραγδένιο νησί της Πελοποννήσου.

Δρ. Μέντης Κων/νος του Σπ.


Συγγραφέας, Πανεπιστημιακός, Ιστορικός Ερευνητής

Πρόεδρος του Πρ. Δ. Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας! Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...