Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

ΤΡΙΠΟΛΗ: Ο Ματέο ορκίστηκε με «φρουρά προστασίας»

Ο σύντροφος της Ελένης Μενεγάκη, ο Ματέο Παντζόπουλος, ορκίστηκε χθες κι έτσι από τα χέρια της «μαμάς πατρίδας» θα βρίσκεται και πάλι στην αγκαλιά της ωραίας Ελένης του. Ο 43χρονος επιχειρηματίας ορκίστηκε λοιπόν πίστη στην πατρίδα, παρέδωσε τον στρατιωτικό ιματισμό του, το όπλο του και έφυγε! Υπό το άγρυπνο βλέμμα της «φρουράς» των σμηνιτών που ήταν μαζί του αυτές τις ημέρες (από τις 16 Νοεμβρίου) στον ίδιο θάλαμο της 124 Πτέρυγας Βασικής Εκπαίδευσης στην Τρίπολη, αλλά χωρίς την παρουσία της Ελένης Μενεγάκη και συγγενών του, ο Ματέο Παντζόπουλος ολοκλήρωσε τη θητεία-εξπρές στην Πολεμική Αεροπορία.

Η «Espresso» ήταν στην τελετή ορκωμοσίας και κατέγραψε όλα όσα συνέβησαν. Αλλωστε είχαμε διάφορα... περιστατικά, με τους σμηνίτες να προστατεύουν όσο μπορούν τον Ματέο από τα φλας δημιουργώντας όποτε μπορούσαν έναν προστατευτικό κλοιό γύρω του. «Ο Ματέο είναι το καλύτερο παιδί και αξίζει καλύτερης μεταχείρισης από φωτογράφους και δημοσιογράφους» έλεγαν χαρακτηριστικά όσοι μοιράστηκαν μαζί του ένα μέρος της θητείας τους. Ας ξετυλίξουμε όμως το χρονικό της χθεσινής ορκωμοσίας στην 124 Πτέρυγα Βασικής Εκπαίδευσης...

Από νωρίς το πρωί της Παρασκευής εκατοντάδες κόσμου, γονείς, φίλοι και συγγενείς των νεοσυλλέκτων, είχαν μαζευτεί στον προαύλιο χώρο του στρατοπέδου για να καμαρώσουν τα στρατευμένα νιάτα. Πρώτη φορά Αεροπορία, Ναυτικό και Πεζικό ορκίζονταν μαζί, στο πλαίσιο της διακλαδικής εκπαίδευσης, και ανάμεσά τους ο σμηνίτης Ματέο που είχε γίνει, όπως ήταν αναμενόμενο, το θέμα της ημέρας. Οι κυρίες εκτός από τα «σπλάχνα» τους έψαχναν να απαθανατίσουν και τον αγαπημένο της Ελένης, ο οποίος ντυμένος με την μπλε στολή εξόδου της Αεροπορίας προσπαθούσε να περνάει απαρατήρητος ανάμεσα στο πλήθος των νεοσυλλέκτων.

Η τελετή της ορκωμοσίας άρχισε στις 11.00 το πρωί. Ολες οι Μοίρες συγκεντρώθηκαν στον προαύλιο χώρο του στρατοπέδου, παρατεταγμένες κατά διμοιρίες, και οι νεοσύλλεκτοι στοιχισμένοι καθ’ ύψος. Δεύτερος στην τρίτη σειρά της Β2 διμοιρίας, ο Ματέο Παντζόπουλος υπάκουε με περίσσια πειθαρχία στα προστάγματα της αξιωματικού.

«Προσοχή, στοίχιση, ανάπαυση» και ο Ματέο, έτοιμος για τα διαδικαστικά. «Θα τον καλύπτουμε εμείς και δεν θα μπορείτε να τον φωτογραφίσετε» έλεγαν λίγο πριν παραταχθούν για την ορκωμοσία τους οι υπόλοιποι νεοσύλλεκτοι που παρουσιάστηκαν μαζί με τον 43χρονο επιχειρηματία και δεν αστειεύονταν, αφού, όπως μας είπαν: «Ο Ματέο είναι καταπληκτικό παιδί»!

Η αμηχανία του σμηνίτη Ματέο Παντζόπουλου ήταν έκδηλη. Μάλιστα αρνήθηκε να ποζάρει στον φωτογράφο του στρατοπέδου πριν από την ορκωμοσία, ωστόσο δεν μπόρεσε να αποφύγει τον φωτογραφικό φακό της «Espresso». Μόλις αντίκρισε τον φακό, ένα χαμόγελο αμηχανίας ζωγραφίστηκε στο πρόσωπό του, ενώ προσπάθησε να αποφύγει τη λήψη κοιτώντας δεξιά και αριστερά. Στη συνέχεια, απόλυτα σοβαρός και προσηλωμένος, συγκεντρώθηκε στα προστάγματα των ανωτέρων του. Δύσκολα θα τον αναγνώριζε κανείς, κοντοκουρεμένο και μέσα στη στολή του. Αφού φώναξε «Ζήτω το έθνος» και ορκίστηκε να υπηρετεί τους νόμους της πατρίδας, επέστρεψε στον θάλαμο με τους υπολοίπους για να ακολουθήσει η παρέλαση και των τριών Σωμάτων.

Αμέσως ο αγαπημένος της ωραίας Ελένης παρέδωσε το όπλο και τη στολή του, και με τη βοήθεια των συναδέλφων του στον θάλαμο έγινε... καπνός. «Ο κύριος Ματέο παρέδωσε και έφυγε. Είναι πολύ σωστός και ξηγημένος» μας είπε ένας από τους σμηνίτες, που κοιμόταν στον ίδιο θάλαμο με τον γοητευτικό επιχειρηματία, και συμπλήρωσε: «Οσον καιρό υπηρέτησε έκανε ό,τι όλοι μας και πολύ περισσότερα. Ηταν πάντα πρόθυμος να κάνει υπηρεσίες, αγγαρείες και σκοπιές. Δεν είχε καμιά ιδιαίτερη μεταχείριση».

Οσο για το πώς περνούσε την ώρα του μέσα στο στρατόπεδο; «Οπως όλοι μας. Μετά την εκπαίδευση καθόμασταν όλοι μαζί, κάναμε κουβέντες και αστεία. Ολοι τον σεβόμασταν. Ο τύπος είναι μια χαρά». Μάταια περιμέναμε μετά την ολοκλήρωση της ορκωμοσίας να αντικρίσουμε ξανά τον Ματέο Παντζόπουλο. Προφανώς... φυγαδεύτηκε από κάποια άλλη έξοδο του στρατοπέδου, αφού δεν βγήκε από την κεντρική πύλη.

Οπως και να ’χει, ο Ματέο Παντζόπουλος θα βάλει τις αναμνηστικές του φωτογραφίες από τη θητεία-εξπρές στο φωτογραφικό του άλμπουμ για να θυμάται τις ημέρες στον στρατό και θα συνεχίσει να περνά όμορφες και τρυφερές στιγμές στην αγκαλιά της αγαπημένης του. Η Ελένη Μενεγάκη κατά τη διάρκεια της θητείας του τον επισκέφτηκε μία φορά, όταν εκείνος είχε την πρώτη έξοδό του. Οι δυο τους είχαν κάνει μια σύντομη εκδρομή μέχρι την περιοχή Κιτριές, όπου απόλαυσαν γαρίδες και φρέσκο ψάρι στην ταβέρνα «Γαϊτανάρος».


Το χρονικό της μειωμένης θητείας και οι αναβολές
Σύμφωνα με το άρθρο 57, όσοι συμπληρώνουν το 35ο έτος της ηλικίας τους μπορούν να εξαγοράσουν το υπόλοιπο των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων, εφόσον έχουν καταταγεί ή θα καταταγούν στις Ενοπλες Δυνάμεις και αφού προηγουμένως εκπληρώσουν ενόπλως θητεία. Με απόφαση του υφυπουργού Εθνικής Αμυνας (ΦΕΚ Β’ 61/24.1.2006) το ακριβές χρονικό διάστημα αυτής της θητείας είχε οριστεί στις σαράντα πέντε ημέρες. Η απόφαση αυτή τροποποιήθηκε από μεταγενέστερη του υπουργού Εθνικής Αμυνας (ΦΕΚ Β’ 111/7.2.2011), χωρίς να μεταβληθεί το αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Οσον αφορά το χρηματικό ποσό που θα πληρώσει ο 43χρονος επιχειρηματίας για την εξαγορά κάθε μήνα θητείας, αυτό έχει καθοριστεί στα 810 ευρώ με κοινή απόφαση των υφυπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, και Εθνικής Αμυνας (ΦΕΚ Β' 1854/29.12.2005).

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ο Ματέο Παντζόπουλος έλαβε το πρώτο ειδοποιητήριο στράτευσης και την πρώτη αναβολή, την οποία δικαιούταν, καθώς τότε σπούδαζε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αμέσως μετά το πέρας του χρονικού διαστήματος της αναβολής του ο επιχειρηματίας εξασφάλισε να ανανεώσει τον χρόνο της, με νόμιμο τρόπο πάλι, αφού βρισκόταν ήδη στη Νέα Υόρκη για μεταπτυχιακές σπουδές στα οικονομικά, καθώς και για δουλειές.

Τα χρόνια όμως πέρασαν και ο επιχειρηματίας αποφάσισε να εγκαταλείψει τη Νέα Υόρκη και να γυρίσει μόνιμα στην Ελλάδα. Εγκαταστάθηκε μάλιστα στο πανέμορφο νησί της Ανδρου, απ’ όπου κατάγεται, και αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί και επαγγελματικά εκεί δημιουργώντας ένα οικολογικό χωριό στην Αχλα, αποτελούμενο από οκτώ πέτρινα σπίτια. Μετά τον ερχομό του στην Ελλάδα οι «κακές γλώσσες» λένε πως... ξέχασε να περάσει από το στρατολογικό γραφείο και να δηλώσει την επιστροφή του, με αποτέλεσμα όταν ήρθε στο φως της δημοσιότητας η σχέση του με την Ελένη Μενεγάκη, όλοι να αναρωτιούνται αν έχει καταταγεί στον στρατό ή όχι. Ετσι εκείνος, προκειμένου να αποφύγει το οποιοδήποτε πρόβλημα θα εμφανιζόταν στην πορεία και θα μπορούσε να διαταράξει τη σχέση του με την αγαπημένη του Ελένη, πήγε και δήλωσε τον ερχομό του στη χώρα μας.

Το πρώτο ειδοποιητήριο κατάταξης ο επιχειρηματίας το έλαβε τον περασμένο Μάιο, αλλά λόγω της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου ήταν αδύνατον να καταταγεί. Γι’ αυτό οι αρμόδιοι -με νόμιμες πάντα διαδικασίες- μετέθεσαν την κατάταξή του για τον Αύγουστο, όμως λόγω κωλύματος πάλι δεν μπόρεσε να πάει. Τελικά έφτασε ο Νοέμβριος κι έτσι ο Ματέο ντύθηκε στα μπλε με τη φόρμα αγγαρείας της Πολεμικής Αεροπορίας.

Αποστολή: ΑΝΘΗ ΒΟΥΛΓΑΡΗ  Φωτ.: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΟΛΦΟΜΗΤΣΟΣ / ESPRESSO

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας! Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...