Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Με ένα τρανταχτό όνομα ξεκινά το 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Με ένα τρανταχτό όνομα του σύγχρονου χορού, την ομάδα του Φιλίπ Ντεκουφλέ και την παράσταση «Panorama» ξεκινάει την ερχόμενη Πέμπτη (12/7) το 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Στη συνέχεια ένα πολύ επίκαιρο έργο, το «Press» από έναν νέο όνομα της γαλλικής πρωτοπορίας του χορού, του Pierre Rigal (Compagnie Derniere Minute) που έρχεται στην Ελλάδα για πρώτη φορά (14/7). Oι εκπλήξεις είναι καλά κρυμμένες. Οπως η εμφάνιση για μια βραδιά στο Κάστρο (15/7), του Νοτιοαφρικανού χορογράφου Γκρέγκορι Μακόμα, γνώριμος στο κοινό της Καλαμάτας από την χορογραφία του «Beautiful Me» που συζητήθηκε πριν από δύο χρόνια.

Μια από τις πιο σημαντικές στιγμές του φετινού προγράμματος είναι η παράσταση της Αμερικανίδας χορεύτριας και χορογράφου Pat Catterson, που θα ερμηνεύσει το Trio A (1966) της Υβόν Ράινερ (19/7). Το Trio A δημιουργήθηκε και πρωτοπαρουσιάστηκε μέσα στο μυθικό περιβάλλον της Judson Church από μια καλλιτέχνιδα που επηρέασε όσο λίγοι την εξέλιξη των πραγμάτων στην πρωτοπορία της Νέας Υόρκης τη δεκαετία του 1960, σημαδεύοντας παρά τη σύντομη διάρκεια του, την ιστορία του σύγχρονου χορού. Στην παράσταση της Πατ Κάτερσον θα παρουσιαστούν τρεις παλαιότερες εκδοχές: «Forward» (1966), «Facing» (1999, με τη συμμετοχή της Σάνιας Στριμπάκου) και «Retrograde» (1970). Την ίδια βραδιά θα παρουσιαστεί με δώδεκα συμμετέχοντες του Εργαστηρίου η χορογραφία της Υβόν Ράινερ «We shall run» (1963), μια σύνθεση που θέτει ερωτήματα πάνω στη συλλογική κίνηση, καθώς οι ερμηνευτές τρέχουν σε διάφορες κατευθύνσεις πάνω σε διαφορετικά αλλά προκαθορισμένα μοτίβα υπό τους ήχους του Ρέκβιεμ του Μπερλιόζ.

Αρκετές είναι φέτος οι ελληνικές παρουσίες. Εχουμε την ομάδα Yelp της Μαριέλας Νέστορα, την «Fingersix» της Σοφίας Μαυραγάνη και τους «Αερίτες» της Πατρίσιας Απέργη αλλά και την ομάδα «amorphy» της Τζένης Αργυρίου που θα εμφανιστεί στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων στην πόλη. Οι παραστάσεις του 18ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας ολοκληρώνονται στις 19 Ιουλίου.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας! Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...