Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Παπαδημητρίου: Το ξίδι από την Καλαμάτα ταξιδεύει σε 28 χώρες

Αντιστέκεται στην κρίση η πρώτη ελληνική εταιρεία που παρήγαγε βαλσαμικό στην Ελλάδα


Στην Αυστραλία αποτελεί το τρίτο σε πωλήσεις βαλσαμικό ξίδι, έχει σταθερούς πελάτες από τον Καναδά ως την Ιαπωνία και τη Νότια Αφρική, φιγουράρει στα καλύτερα καταστήματα ντελικατέσεν του κόσμου, ενώ είναι η πρώτη ελληνική εταιρεία που παρήγαγε βαλσαμικό ξίδι στην Ελλάδα με την επωνυμία «Βαλσαμικό Ξίδι Καλαμάτας Παπαδημητρίου».


Η εταιρεία τροφίμων Παπαδημητρίου, με έδρα την Καλαμάτα, αντιστέκεται στην κρίση σε σχέση με άλλες εταιρείες τροφίμων, καθώς έχει κυρίως εξαγωγικό προφίλ, διακινώντας τα προϊόντα της, όπως βαλσαμικό ξίδι, μουστάρδα, σταφίδα και αποξηραμένα φρούτα, σε 28 χώρες.

Η εταιρεία υπό την καθοδήγηση της δεύτερης και της τρίτης γενιάς (Κωνσταντίνος και Χρήστος Παπαδημητρίου) παράγει ετησίως 2.400.000 φιάλες βαλσαμικού ξιδιού. Στόχος είναι να επεκταθεί και να διεισδύσει περαιτέρω στο αεροπορικό κέτερινγκ, σε μεγάλες αεροπορικές εταιρείες και να παράγει νέα προϊόντα.

Σημείο αναφοράς για την εταιρεία υπήρξε η κυκλοφορία του βαλσαμικού ξιδιού, και μάλιστα του πρώτου στην Ελλάδα, από τον Κωνσταντίνο Παπαδημητρίου, ο οποίος έχει σπουδάσει οινολογία στο Μπορντό της Γαλλίας. Επίσημα κυκλοφόρησε στο εμπόριο το 1998.

Η αναγνώριση του βαλσαμικού ξιδιού Παπαδημητρίου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, κερδίζοντας μάλιστα μερίδια αγοράς από το ιταλικό που αποτελεί τον μεγάλο ανταγωνιστή, αναφέρει ο κ. Χρ. Παπαδημητρίου, είναι το γεγονός ότι προέρχεται από την κορινθιακή σταφίδα, η οποία έχει φυσικό σκούρο χρώμα και αποτελεί την ιδανική πρώτη ύλη για το βαλσαμικό ξίδι, γιατί, σε αντίθεση με τη συντριπτική πλειονότητα των ιταλικών, δεν έχει συντηρητικά και καραμελόχρωμα.

Πρώτη θέση στις πωλήσεις
«Προφανώς δεν τα καταφέρνουμε παντού και χρειάζεται χρόνος για να αλλάξει ο καταναλωτής τις συνήθειές του, αλλά ήδη έχουμε καταφέρει να έχουμε σταθερούς πελάτες σε 28 χώρες, στην Αυστραλία είμαστε το τρίτο σε πωλήσεις βαλσαμικό ξίδι, ενώ στην Ελλάδα βρισκόμαστε στην πρώτη θέση στις πωλήσεις βαλσαμικού ξιδιού (στοιχεία IRI 2011)» σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

Το 2013 ο τζίρος της εταιρείας αναμένεται να ανέλθει σε 10 εκατ. ευρώ από 8,8 εκατ. ευρώ το 2012, εκ των οποίων τα 7,5 εκατ. ευρώ αφορούν τις εξαγωγές. Η ιστορία της εταιρείας αρχίζει το 1939, όταν ο Χρήστος Παπαδημητρίου, 29 ετών, εγκαθίσταται στην Καλαμάτα. Δημιουργεί μια μικρή παραγωγική μονάδα και δραστηριοποιείται στο εμπόριο και στην εξαγωγή τοπικών προϊόντων της Καλαμάτας: αποξηραμένα σύκα, ελιές Καλαμών και ελαιόλαδο.

Τη δεκαετία του '50 και έχοντας αποκτήσει εμπειρία κατόρθωσε να διεισδύσει σε μια απαιτητική αγορά, τη Μ. Βρετανία, με ένα ακόμη τοπικό προϊόν, την κορινθιακή σταφίδα.

Η δεκαετία του '90 αποτελεί σταθμό για την εταιρεία, η οποία περνά στο βαλσαμικό ξίδι. Το 2007 η εταιρεία εισέρχεται στον χώρο των βιολογικών προϊόντων, με βιολογικό ξίδι και μουστάρδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας! Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...