Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

TEDxKalamata: Συνέδριο Καινοτομίας στην Πελοπόννησο


Το TEDxKalamata διοργανώνεται από μια ομάδα 30 εθελοντών στις 14 Δεκεμβρίου 2012. Στόχο έχει να φέρει την εμπειρία της TED στην Καλαμάτα διατηρώντας το μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα και το καινοτόμο πνεύμα της TED. Είναι συνέδριο καινοτομίας, δημιουργικότητας και ιδεών.

Το ρητό που μας συνοδεύει σε αυτή μας την πρωτοβουλία είναι: “Planting Τhe Seed/Leading Decentralization”, δηλαδή, “Φυτεύοντας Τον Σπόρο/Οδηγώντας Την Αποκέντρωση”.

Για πρώτη φορά λοιπόν, φυτεύουμε στην Καλαμάτα το σπόρο της TED, σηματοδοτώντας την αναπτυξιακή προοπτική με γνώμονα τη βιωσιμότητα και το όραμα μας για αποκέντρωση.

Παράλληλα, στα πλαίσια της κοινωνικής και πνευματικής κρίσης που έχει επέλθει, με τη δράση μας αποβλέπουμε στη συνειδητή αλλαγή και αφύπνιση, προωθώντας πρότυπα ρηξικέλευθης σκέψης, μεταφέροντας ιστορίες επιτυχίες και παρακινώντας τους συμμετέχοντες.

Το TEDxKalamata είναι κάτι παραπάνω από ένα συνέδριο αφού αποτελεί μια ολοκληρωμένη εμπειρία με διαστάσεις πέρα από τις ομιλίες, ενώ πλαισιώνεται από δράσεις στις οποίες συμμετέχουν οι κάτοικοι και προσφέρουν στο τόπο τους.

Επιθυμία μας είναι ο κάτοικος της Καλαμάτας να αντιληφθεί το TEDxKalamata ως φορέα αλλαγής, να παρακινηθεί και να κοινωνήσει σε αυτή μας τη προσπάθεια.

Επιπρόσθετα, αποτελεί μια πρωτοβουλία που ξεκινά από την επαρχία και επιδιώκει την περαιτέρω εξάπλωση και σε άλλες πόλεις της περιφέρειας.

Φυτεύουμε το σπόρο της αποκέντρωσης παρουσιάζοντας ιστορίες που αξίζουν να διαδοθούν από τοπικό και εθνικό επίπεδο. Προβάλλουμε τη Καλαμάτα ως πρότυπο βιώσιμης επαρχιακής πόλη.

Αφορμή σε αυτή μας τη δράση αποτελεί το φαινόμενο της αστικοποίησης το οποίο έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, γεγονός που γίνεται σαφές από το πληθυσμό που έχει συγκεντρωθεί στα δυο μεγάλα κέντρα, την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη.

Ευελπιστούμε πως η πρωτοβουλία αυτή θα λειτουργήσει ως εφαλτήριο για παρόμοιες δράσεις και σε άλλες επαρχιακές πόλεις πέρα από τα κατεστημένα σύνδρομα εσωστρέφειας.

Καθίσταται, λοιπόν, αδήριτη η ανάγκη να εμφυσήσουμε το όραμα μας για αποκέντρωση λαμβάνοντας την ευθύνη να ηγηθούμε αυτής της προσπάθειας για ένα καλύτερο μέλλον.

Τι είναι το TED 

Η TED είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση αφιερωμένη στη Διάδοση Αξιόλογων Ιδεών (Ideas Worth Spreading). Η TED ξεκίνησε ως τετραήμερο συνέδριο στην Καλιφόρνια πριν από 28 χρόνια και έχει πλέον αναπτυχθεί και υποστηρίζει ιδέες που αλλάζουν τον κόσμο αναλαμβάνοντας πολλαπλές πρωτοβουλίες.

Στο ετήσιο συνέδριο της TED προσκαλούνται κορυφαία στον κόσμο πρόσωπα της διανόησης και της δράσης για να μιλήσουν για 18 λεπτά. Στη συνέχεια, οι ομιλίες τους είναι διαθέσιμες δωρεάν στην ιστοσελίδα TED.com.

Μεταξύ των ομιλητών των συνεδρίων της TED περιλαμβάνονται ο Bill Gates, ο Al Gore, η Jane Goodall, η Elizabeth Gilbert, ο Sir Richard Branson, ο Nandan Nilekani,, ο Philippe Starck, η Ngozi Okonjo-Iweala, η Isabel Aliente και ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Gordon Brown.

Το ετήσιο συνέδριο της TED λαμβάνει χώρα στο Long Beach με ταυτόχρονη μετάδοση στο Palm Springs.

Το συνέδριο TEDGlobal διοργανώνεται κάθε χρόνο στην Οξφόρδη της Μεγάλης Βρετανίας.

Στις πρωτοβουλίες της TED στον χώρο των μέσων ενημέρωσης περιλαμβάνεται ο δικτυακός τόπος TED.com, όπου αναρτώνται καθημερινά νέες ομιλίες TEDTalks και το Open Translation Project, το οποίο προσφέρει υποτίτλους και διαδραστικές μεταγραφές καθώς και τη δυνατότητα μετάφρασης οποιασδήποτε ομιλίας TEDTalk από εθελοντές σε όλο τον κόσμο.

Η TED έχει θεσπίσει το ετήσιο Βραβείο TED, μέσω του οποίου δίνεται η δυνατότητα σε εξαιρετικούς ανθρώπους που θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο να κάνουν τις επιθυμίες τους πραγματικότητα, το TEDx, το οποίο προσφέρει σε άτομα ή ομάδες έναν τρόπο να διοργανώνουν αυτόνομες εκδηλώσεις ανά τον κόσμο, και το πρόγραμμα TEDFellows, το οποίο βοηθά όλους τους φορείς καινοτομίας που αλλάζουν τον κόσμο να γίνουν μέλη της κοινότητας της TED και, με τη βοήθειά της, να μεγιστοποιήσουν την απήχηση των αξιόλογων έργων και δράσεών τους.

Τι είναι το TEDx 

Στο πνεύμα της διάδοσης αξιόλογων ιδεών, το TEDx είναι ένα πρόγραμμα τοπικών εκδηλώσεων που διοργανώνονται ανεξάρτητα και φέρνουν κοντά ανθρώπους που επιθυμούν να βιώσουν από κοινού μια εμπειρία ,παρόμοια με εκείνη του TED.

Σε μια εκδήλωση TEDx, τα γνωστά πια TEDTalks, που δεν είναι άλλα από τις παρουσιάσεις των ομιλητών και τα προβαλλόμενα videos, συνδυάζονται αρμονικά μεταξύ τους, για να πυροδοτήσουν συζητήσεις εις βάθος καθώς και διασυνδέσεις σε μικρές ομάδες.

Αυτές οι τοπικές, αυτόνομες εκδηλώσεις φέρουν το όνομα TEDx, όπου το “x σημαίνει κάθε εκδήλωση TED που διοργανώνεται ανεξάρτητα. Το Συνέδριο TED παρέχει γενικές κατευθύνσεις σχετικά με το πρόγραμμα TEDx, αλλά οι επιμέρους εκδηλώσεις TEDx διοργανώνονται ανεξάρτητα.

Για περισσότερες πληροφορίες:
http://www.tedxkalamata.com
http://www.twitter.com/TedxKalamata
http://www.facebook.com/TedxKalamata


Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας! Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...