Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Κλειστά την Κυριακή στην Πελοπόννησο

Οι έμποροι της Περιφέρειας Πελοποννήσου, σύμφωνα με τους τοπικούς τους συλλόγους, δεν θ' ανοίξουν τα μαγαζιά τους αυτή την Κυριακή. Εξαίρεση αποτελεί το Ναύπλιο, όπου ήδη τα καταστήματα λειτουργούν κάθε Κυριακή στην παλιά πόλη, και η Κόρινθος όπου η λειτουργία των καταστημάτων αυτή την Κυριακή θα είναι προαιρετική. 

Οσον αφορά τη νέα, ενδιάμεση περίοδο εκπτώσεων που ξεκινά αύριο Παρασκευή, αυτή θα εφαρμοστεί σε όλες τις περιοχές - αν και οι εμπορικοί σύλλογοι στην πλειοψηφία τους δηλώνουν επιφυλακτικοί και προαναγγέλλουν μικρές σχετικά εκπτώσεις.

Στην Καλαμάτα, σύμφωνα με την πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Λίλιαν Ψηλάκη, την Κυριακή όλα τα εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά, με απόφαση της γενικής συνέλευσης του συλλόγου. "Θέλουμε ν΄ ανοίγουμε μόνο 2 Κυριακές το χρόνο, παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς", τόνισε η κ. Ψηλάκη. Οσον αφορά το 10ήμερο εκπτώσεων που βάσει του νέου νόμου πραγματοποιείται 1 με 9 Νοεμβρίου, ο Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας συμμετέχει κανονικά και η πρόεδρός του καλεί τον κόσμο "να ανταποκριθεί, καθώς θα έχει όφελος από τις αγορές του στην αρχή της σεζόν".
Στη Σπάρτη, ο πρόεδρος Παναγιώτης Γεωργανές δήλωσε πως ο Εμπορικός Σύλλογος είναι "εκ διαμέτρου αντίθετος με τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές". Οπως είπε: "Τα καταστήματα θα είναι αυστηρά κλειστά. Οι συνάδελφοι είναι εξαγριωμένοι. Η συντριπτική πλειοψηφία των καταστηματαρχών αντιδρούν και η μειοψηφία που θέλει ν' ανοίξει αντιστοιχεί σε 3-5 πολυκαταστήματα".

Σχετικά με τις εκπτώσεις, ο Εμπορικός Σύλλογος Σπάρτης ήταν αντίθετος με την πραγματοποίηση αυτού του 10ημέρου στην αρχή της σεζόν. Ωστόσο, με δεδομένη πλέον τη νέα νομοθεσία τα καταστήματα θα προχωρήσουν στις εκπτώσεις. Ο πρόεδρος εκτιμά πάντως πως οι εκπτώσεις θα κινηθούν σε ποσοστά το πολύ μέχρι 20%. "Μην περιμένουμε τα ποσοστά των τακτικών εκπτώσεων", λέει, αλλά καλεί τον κόσμο να εκμεταλλευτεί αυτό το 10ήμερο στην αρχή της σεζόν για να αγοράσει κάποια προϊόντα που έχει ανάγκη, για να βγουν κερδισμένοι οι ίδιοι και για να ζεσταθεί η αγορά. 

Στην Τρίπολη επίσης αποφασίστηκε να μην ανοίξουν τα καταστήματα την Κυριακή. Σε ανακοίνωση του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου αναφέρεται μεταξύ άλλων: "Για πολύ συγκεκριμένους λόγους οδηγηθήκαμε σε αυτή την πρόταση. Πρώτα από όλα τα μηνύματα που λαμβάνουμε από συναδέλφους στην μεγάλη πλειονότητά τους   καταγράφουν την αντίθεσή τους με το άνοιγμα τη συγκεκριμένη Κυριακή. Κατά δεύτερο λόγο οι περισσότεροι εμπορικοί σύλλογοι της χώρας οδηγούνται σε παρόμοια απόφαση γιατί πιστεύουν ότι το ενδεχόμενο να λειτουργήσουν τα μαγαζιά την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες της αγοράς".

Οσον αφορά τις εκπτώσεις, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Τρίπολης Θανάσης Αρβανίτης ενημερώνει ότι θα γίνουν, αλλά όχι σε τόσο υψηλά ποσοστά όσο στις μέχρι τώρα εκπτωτικές περιόδους: "Εκπτώσεις θα κάνουμε, αλλά όχι με την έννοια των εκπτώσεων που γνωρίζουμε. Θα υπάρχουν καλές προσφορές σε κάποια είδη, όχι  καθολικές". 

Στο Ναύπλιο τα καταστήματα θα λειτουργήσουν κανονικά στην παλιά και τη νέα πόλη αυτή την Κυριακή. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Γιώργος Παϊβανάς μας λέει πως πρόκειται για κατά πλειοψηφία απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου. Εξήγησε πως ούτως ή άλλως τα καταστήματα στην παλιά πόλη είναι ανοιχτά κάθε Κυριακή, λόγω της τουριστικής κίνησης, και για τις 7 Κυριακές που ορίζει ο νόμος αποφασίστηκε ν' ανοίγουν για λίγες ώρες και τα μαγαζιά της καινούργιας πόλης. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως τα καταστήματα στις τουριστικές περιοχές ανοίγουν τις Κυριακές και συχνά κλείνουν κάποια καθημερινή που δεν υπάρχει πολλή δουλειά. 

Οσο για τις εκπτώσεις ο κ. Παϊβανάς δεν είναι σύμφωνος με την περίοδο που επελέγη από το υπουργείο Ανάπτυξης. Οπως λέει, είναι η χειρότερη γιατί ακόμα κάνει ζέστη και δεν έχει ανοίξει η κίνηση για τη χειμερινή περίοδο - με αποτέλεσμα το 10ήμερο που θ' ακολουθήσει να πωλείται εμπόρευμα νέας παραλαβής σε τιμές έκπτωσης, φυσικά με κερδισμένους τους καταναλωτές. 

Στην Κόρινθο το κάθε κατάστημα μπορεί να ανοίξει προαιρετικά αυτή την Κυριακή. Οπως αναφέρει ο πρόεδρος του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου Βασίλης Γεώργαρης, υπάρχουν αντιδράσεις και από τις δύο πλευρές, αν και η πλειοψηφία επιθυμεί να μην ανοίξουν τα μαγαζιά. Ετσι το θέμα μένει ανοιχτό, αφού βάσει της νέας νομοθεσίας "δεν μπορούμε να επιβάλουμε να παραμείνουν όλα τα καταστήματα κλειστά". Λέει ότι προσωπικά είναι αντίθετος "και οι λόγοι είναι καθαρά οικονομικοί. Είναι σωστό ως μέτρο, αλλά το κόστος είναι δυσβάστακτο. Παίζει ρόλο φυσικά και ο ανθρώπινος παράγοντας".

Σχετικά με τις εκπτώσεις ο κ. Γεώργαρης παρατήρησε: "Η χρονική περίοδος είναι προκαθορισμένη από το νόμο. Δεν μπορούμε να κάνουμε έκπτωση ή προσφορά σε όλα τα είδη, αλλά σε ορισμένα, που θα καταγραφούν. Η πλειοψηφία των εμπορικών καταστημάτων συμμετέχει, σε ποσοστό πάνω από 75% δηλαδή - και τα ποσοστά εκπτώσεων αναμένονται από 5% έως και 50%, ανάλογα με το είδος του καταστήματος". eleftheriaonline.gr Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/perivallon-paideia-syllogoi/item/30280-kleista-katastimata

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας! Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...