Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Μόνιμη εκπαιδευτική έκθεση του CERN στην Καλαμάτα

Στο CERN η Ελλάδα αποτελεί ένα από τα ιδρυτικά μέλη του από το 1954 ενώ μεγάλες δυνάμεις όπως Αμερική, Ρωσία, Κίνα συνεργάζονται αλλά με διαφορετικό Status. Το γεγονός αυτό δείχνει την δύναμη και την πρωτοπορία της χώρας μας στον Επιστημονικό και Τεχνολογικό Ευρωπαϊκό και Διεθνή χώρο.


Επιπλέον υποβάλλει την ιδέα πως η επένδυση στην παιδεία και την έρευνα αποτελεί την ουσιώδη παράμετρο της ανάπτυξης της χώρας που αυτή την περίοδο δοκιμάζεται ιδιαίτερα.

Ο Δήμος Καλαμάτας, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα πρέπει να απευθυνθούν στην αρμόδια διεύθυνση του CERN και συγκεκριμένα στον ερευνητή και διευθυντή της ομάδας εκπαίδευσης του τμήματος Φυσικής του CERN κ. Landua και του τεχνικού υπεύθυνου για την κινητή έκθεση του CERN κ. Lewis με στόχο η κινητή έκθεση να παρουσιαστεί στο Πνευματικό Κέντρο της Καλαμάτας ώστε να την επισκεφθούν μαθητές, φοιτητές και το κοινό.
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα υλοποιηθεί πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων και ομιλιών όπως:

• "Ο κόσμος ο μικρός ο Μέγας - μια περιήγηση στη σύγχρονη Φυσική στους επιταχυντές του CERN και του Σύμπαντος".
• "Από την προϊστορία της Φυσικής στους επιταχυντές του 21ου αιώνα".
• "Τεχνολογίες: από το CERN στις ιατρικές επιστήμες".
• «Εξελίξεις στην πληροφορική και τα δίκτυα και η αλληλεπίδραση με τη Φυσική».
• "Η βασική έρευνα στη σωματιδιακή Φυσική, πηγή νέας γνώσης της γένεσης του Σύμπαντος".

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πρέπει να υπογραφεί ένα μνημόνιο συνεργασίας στο επιστημονικό, εκπαιδευτικό και διοικητικό επίπεδο μεταξύ του CERN, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του Δήμου Καλαμάτας. Να τονίσουμε ότι το CERN προσφέρει υλικό από τις εκπαιδευτικές του εκθέσεις καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα που εφαρμόζονται στην πράξη. Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθεί ο πυρήνας για την μόνιμη έκθεση σε χώρο που θα διαθέσει ο Δήμος της Καλαμάτας και τα επόμενα χρόνια με τη βοήθεια χορηγών θα κατασκευαστούν εκθέματα και μακέτες των πειραμάτων. Ετσι θα δημιουργηθεί μία μόνιμη αλληλεπιδραστικού τύπου εκπαιδευτικής έκθεσης, που θα περιέχονται οι ερευνητικές δραστηριότητες του CERN οι οποίες αναφέρονται στα μεγάλα πειράματα που υλοποιούνται στον επιταχυντή, τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση και τον υπολογισμό των σωματιδίων που παράγονται και της κάθε λογής προκύπτουσες εφαρμογές.

Η έκθεση αυτή θα είναι πολλαπλώς χρήσιμη μιας και θα παρουσιάζει σε μαθητές, καθηγητές όλων των βαθμίδων, φοιτητές αλλά και στο ευρύ κοινό τα τρέχοντα αποτελέσματα των ερευνητικών έργων και μάλιστα online που γίνονται στο κέντρο από την αφρόκρεμα των επιστημών του κόσμου.

Επίσης επιστήμονες από το CERN θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν για μικρά διαστήματα στην πόλη μας. Ακόμα το καλοκαίρι θα διοργανώνονται θερινά σχολεία τα οποία θα φιλοξενούν επιστήμονες υψηλού κύρους από όλο τον κόσμο στα οποία θα μπορούσε να υπάρχει ενεργός ρόλος για το Πανεπιστήμιο αλλά και το Δήμο Καλαμάτας με πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για την τοπική κοινωνία.

Τέλος η μόνιμη έκθεση θα μπορούσε να συνδεθεί με τους άλλους δυο επιστημονικούς πυλώνες στο Νομό Μεσσηνίας που είναι το πείραμα «Νέστωρ» για την ανίχνευση νετρίνων (Αστροφυσική) και του Ελληνικού κέντρου θαλασσίων ερευνών με τους πλωτούς μετρητικούς σταθμούς.

Με την παραπάνω πρόταση είμαι πεπεισμένος ότι θα προσφέρουμε στην πόλη μας και στο νομό μας μιας άλλης ποιότητας υψηλό και αναπτυξιακό τουρισμό και παράλληλα να υλοποιήσουμε ένα πρόγραμμα πόλης - μοντέλου με το CERN που αν επιτύχει θα δώσει καρπούς για όλη τη Νότια Πελοπόννησο.

Πηγή: eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας! Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...