Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Η ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΑΡΓΟΥΣ ΕΟΡΤΑΣΕ ΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ

Την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012 στον Ι. Ν. του Τιμίου Προδρόμου στο Άργος, πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης των Α’ , Δ’ και Ε’ Εθνικών Συνελεύσεων και της Πελοποννησιακής Γερουσίας, που άρχισαν τις εργασίες τους στην πόλη του Άργους. 

Α’ (1-12-1821, Ιερός Ναός Τιμίου Προδρόμου)
Δ’ (11-7-1829, Αρχαίο Θέατρο)  
Ε’ (5-12-1831, 1ο  Καποδιστριακό Δημοτικό Σχολείο)
Οι εορτασμοί ξεκίνησαν με την Επίσημη δοξολογία στον Ιερό ναό Τιμίου Προδρόμου στο Αργος .Την Δοξολογία τέλεσε ο πρόεδρος του ΙΣΚΕ και πρωτοπρεσβύτερος πατέρας Γεώργιο Σελλή. Η Εκφώνηση του πανηγυρικού έγινε από τον Σχολικό Σύμβουλο 3ης Εκπ/κής Περιφέρειας Αργολίδος, κ. Μπαλτατζή Δημήτριο. Κατόπιν ακολούθησε Επιμνημόσυνη Δέηση στο μνημείο που βρίσκεται στο περιβάλλοντα χώρο του Ιερού Ναού του Τιμίου Προδρόμου και Κατάθεση Στεφάνων από τους επισήμους και φορείς του Νομού. Παρών ήταν οι δύο βουλευτές του νομού Ιωάννης Ανδριανός και Ιωάννης Μανιάτης ,ο δήμαρχος της πόλης του Άργους Δ. Καμπόσος ,ο διοικητής του ΚΕΜΧ κ. Κακαβάς, οι περιφεριακοί σύμβουλοι Φ. Στεφανόπουλος και Β.Σιδέρης , ο αντιδήμαρχος Άργους Δ. Κρίγγος , ο πρόεδρος της ΚΕΔΑΜ Νικόλαος  Γκαβούνος , ο δημοτικός σύμβουλος Γ. Αναγνώστου,κα


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Το Άργος τα χρόνια της Επανάστασης ήταν Έδρα της Κυβέρνησης το 1822 και της Βουλής το 1822 και 1823. Επίσης, στον Ιερό Ναό της Παναγίας της Κατακεκρυμμένης ιδρύθηκε το Πρώτο Νομισματοκοπείο το 1822.  Στην πόλη του Άργους, από την έναρξη της Επανάστασης του 1821 έως και την άφιξη του Βασιλιά Όθωνα, ξεκίνησαν τις εργασίες τους τρεις από τις πέντε Εθνικές Συνελεύσεις, που πραγματοποιήθηκαν την περίοδο1821-1831:

o    Η Α’ Εθνική Συνέλευση στον Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου (τότε Ι. Ν. Αγ. Παρασκευής) στη 1 Δεκεμβρίου 1821.
Πρόεδρος ήταν ο Δημήτρης Υψηλάντης. Τον εναρκτήριο λόγο εκφώνησε ο Νεόφυτος Βάμβας και στη συνέχεια ορκίστηκαν οι πληρεξούσιοι του Έθνους. Μετά από αρκετές ημέρες συνεδριάσεων, για λόγους ασφαλείας η συνέλευση μεταφέρθηκε και ολοκληρώθηκε στην Επίδαυρο.

o    Η Δ’ Εθνική Συνέλευση στο Αρχαίο Θέατρο Άργους στις 11 Ιουλίου 1829.
Πρόεδρος ήταν ο Γεώργιος Σισίνης. Η συνέλευση συγκροτήθηκε από τον Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια. Οι πληρεξούσιοι ορκίστηκαν στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου από τον Αρχιεπίσκοπο Ηλιουπόλεως. Οι εργασίες της συνέλευσης τελείωσαν στις 6 Αυγούστου 1829.
 
o    Η Ε’ Εθνική Συνέλευση στο 1ο  Καποδιστριακό Δημοτικό Σχολείο στις 5 Δεκεμβρίου 1831.
Πρόεδρος ήταν ο  Δ. Τζιαμαδός. Οι πληρεξούσιοι ορκίστηκαν στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Η συνέλευση πραγματοποιήθηκε λίγο μετά την δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια (27/9/1831). Μετά από πρόταση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, ανακηρύχθηκε  Κυβερνήτης της Ελλάδας ο Αυγουστίνος Καποδίστριας (8 Δεκεμβρίου). Οι αντιδράσεις που γεννήθηκαν και η αρχή εμφυλίων συγκρούσεων, ανάγκασαν την Συνέλευση να μεταφερθεί και να συνεχίσει τις εργασίες της στην περιοχή Πρόνοιας Ναυπλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας! Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...