Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Εκατοντάδες επιχειρήσεις στη Μεσσηνία έχουν «σηκώσει τα χέρια ψηλά»

Ως εφιαλτική περιγράφεται η κατάσταση που βιώνουν εδώ και δύο χρόνια περίπου εκατοντάδες μικρομεσαίοι επιχειρηματίες της Καλαμάτας, αλλά και της Μεσσηνίας γενικότερα, αφού η κρίση που πλήττει τη χώρα έχει «στεγνώσει» τελείως την αγορά.

Όπως μας έλεγε ο επίτιμος πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας και της Ομοσπονδίας Πελοποννήσου, Γ. Λαγανάκος, «η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Η θέση μας είναι πλέον τραγική και το χειρότερο είναι ότι δε βλέπουμε φως στο βάθος του τούνελ. Κάθε μέρα υπάρχουν καταστήματα που βάζουν λουκέτο και δεν ξέρουμε ποια θα είναι η εικόνα της Καλαμάτας τους επόμενους μήνες. Είδατε έναν άνθρωπο έξω στο δρόμο να χαμογελά; Είδατε ανθρώπους να κυκλοφορούν με τσάντες από καταστήματα;

Τώρα κάτι πάει να γίνει με τις εκπτώσεις, αλλά οι περισσότεροι κρατούν μια τσάντα από φαρμακείο και πολύ φοβούμαι πως το περιεχόμενό της είναι… ψυχοφάρμακα.

Τα συνεχή λουκέτα είναι αυτό που χαρακτηρίζει, λοιπόν, την καθημερινότητα των –κυρίως μικρομεσαίων- εμπορικών καταστημάτων της Καλαμάτας. Επακριβώς πόσα καταστήματα έχουν κλείσει στην πόλη δεν ξέρουμε, διότι πάρα πολλά κατεβάζουν ρολά και δεν το δηλώνουν. Πάντως, είναι πάρα πολλά και συνεχώς αυξάνουν. Μια ματιά στο δρόμο να ρίξετε αρκεί για να καταλάβετε».

Αφορμή για να ασχοληθούμε με το θέμα ήταν η δημοσίευση τις προηγούμενες ημέρες έρευνας από το ΙΜΕ της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), όπου αποτυπώνεται η εξαμηνιαία κατάσταση του οικονομικού κλίματος στις μικρές επιχειρήσεις (0-49 άτομα προσωπικό).

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία αυτά, η τάση επιβράδυνσης της ύφεσης που παρατηρήθηκε τον Ιούλιο του 2011 έχει ανακοπεί. Στην παρούσα έρευνα εμφανίζονται τα μεγαλύτερα ποσοστά επιδείνωσης που έχουν καταγραφεί από το 2009 μέχρι σήμερα.

Περίπου 180.000 επιχειρήσεις δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν κίνδυνο κλεισίματος το επόμενο δωδεκάμηνο. Αν συνυπολογίσουμε το συντελεστή βιωσιμότητας, εκτιμάται ότι 61.200 θα είναι η καθαρή μείωση επιχειρήσεων τους επόμενους δώδεκα μήνες – εκ των οποίων περίπου 12.000 μέσα στο επόμενο τρίμηνο.

Υπάρχει κίνδυνος για απώλεια 240.000 θέσεων απασχόλησης στο επόμενο δωδεκάμηνο και σε κάθε 1 πρόσληψη στον ιδιωτικό τομέα αντιστοιχούν 7 απολύσεις, στοιχείο που είχε καταγραφεί και στην έρευνα του Ιουλίου 2011.

Προβλέπεται απώλεια επιπλέον 106.000 θέσεων μισθωτής εργασίας έως τον Ιούλιο του 2012 και περαιτέρω επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων. Εκτιμάται ότι ήδη χάθηκαν τουλάχιστον 65.000 θέσεις μισθωτής εργασίας το 2ο εξάμηνο του 2011. Η μείωση τζίρου κυμαίνεται κατά μέσο όρο στο 33%. Στις εμπορικές επιχειρήσεις το Δεκέμβριο του 2011 η μείωση του τζίρου ήταν 31,2% σε σχέση με το Δεκέμβρη του 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας! Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...