Οι δύο Κούροι που σώθηκαν μέσα από τα χέρια των αρχαιοκάπηλων θα εκτεθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου |
Αυτό τόνισε ο έφορος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κορινθίας, Κωνσταντίνος Κίσσας, σε διάλεξη που έδωσε στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών.
Ο κ. Κίσσας παρουσίασε τα ανασκαφικά ευρήματα των τελευταίων περιόδων από ολόκληρη την περιοχή, στάθηκε ωστόσο ιδιαίτερα στην επικείμενη έκθεση των μοναδικών αγαλμάτων. Οπως τόνισε, «οι Κούροι από την Κλένια θα εκτεθούν στην ανατολική πτέρυγα του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αρχαίας Κορίνθου, που χρησιμοποιείτο έως σήμερα για την αποθήκευση ευρημάτων από τις ανασκαφές της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Κόρινθο».
Ο κ. Κίσσας σημείωσε ότι οι νεκροί προς τιμήν των οποίων ανεγέρθηκαν οι Κούροι ετάφησαν ταυτοχρόνως και ήταν περίπου 35 ετών, όπως έδειξε η οδοντολογική εξέταση.
Η Φενεός βρισκόταν στα βορειοδυτικά κράσπεδα της πεδιάδας. Στην Ακρόπολή της είχαν εντοπισθεί παλαιότερα τμήματα των τειχών της, που από καθαρισμούς που είχε διενεργήσει η Αρχαιολογική Υπηρεσία φαίνεται να έφθαναν σε κάποια σημεία τα 2 με 2,5 μ. ύψος.
«Οι εργασίες αποψίλωσης έφεραν στο φως ισχυρό τείχος πάχους 3,20 μ., το οποίο εκτείνεται κατά μήκος όλης της βόρειας πλευράς της Ακρόπολης, συνολικού μήκους 220 μ. περίπου», είπε ο ομιλητής. «Από τους καθαρισμούς αποκαλύφθηκαν και τέσσερις ημικυκλικοί πύργοι, προσαρτημένοι στο τείχος, διαμέτρου 5,5 μ. Το μεσοπύργιο διάστημά τους κυμαίνεται από 45 έως 60 μ., ενώ η προεξοχή τους από το τείχος φθάνει τα 2,90 μ. Ο καλύτερα σωζόμενος πύργος, με ύψος 4,5 μ. εντοπίζεται στο μέσο περίπου της βόρειας κλιτύος της Ακρόπολης. Το αρχικό του ύψος θα ξεπερνούσε τα 6 μ.».
Το 2011 ήταν το εναρκτήριο έτος πενταετούς ερευνητικού προγράμματος συνεργασίας μεταξύ της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων και του Τμήματος Αρχαιολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Karl-Franzens του Graz της Αυστρίας διά του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών. Οι ανασκαφές είχαν σημαντικά αποτελέσματα. «Αποδείχθηκε ότι η οχύρωση της Ακρόπολης εκτείνεται ανατολικότερα.
Το τείχος της αρχαίας Φενεού μπορεί πλέον να χρονολογηθεί με βεβαιότητα στο δεύτερο μισό του 4ου αι. π.Χ., με πιθανότερο το τελευταίο τέταρτο». Στην αρχαία Κόρινθο ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα ήταν «ένα εργαστήριο διύλισης και επεξεργασίας του πηλού για την κατασκευή αγγείων, αλλά πιθανώς και ωμών δομικών πλίνθων. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των ερευνών, στα βόρεια πλατώματα της Αρχαίας Κορίνθου είχε αναπτυχθεί ένας οργανωμένος και πυκνός οικισμός, που ήκμασε ιδιαίτερα κατά τον 13ο αι. π.Χ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας! Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά ΔΕΝ δημοσιεύονται