Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Διεθνές συνέδριο στην Κορινθία: "Η Ελλάδα στο κατώφλι μιας φιλελεύθερης εποχής"

Με μεγάλη επιτυχία έλαβε χώρα το τριήμερο διεθνές συνέδριο «Η Ελλάδα στο κατώφλι μιας φιλελεύθερης εποχής», που συνδιοργάνωσαν ο «Όμιλος Ευρωπαϊκή Έκφραση» σε συνεργασία με το φιλελεύθερο Ίδρυμα «Friedrich Naumann Foundation for Freedom» από τις 5 έως τις 7 Οκτωβρίου 2012, στο Ξενοδοχείο Sikyon Coast, στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας. Η επιτυχία συνίσταται τόσο στην άρτια διοργάνωση όσο και στην υψηλή πολιτική παραγωγικότητα.

Οι διοργανωτές, που μοιράζονται κοινές ιδέες για την ελευθερία και την ανοικτή κοινωνία, την ενωμένη Ευρώπη, τον φεντεραλισμό και την ενεργό κοινωνία πολιτών, έθεσαν ως στόχο το συνέδριο να αποτελέσει σημείο συνάντησης όλων εκείνων των ιδεών που οραματίζονται μια λειτουργικά φιλελεύθερη Ελλάδα ώστε να καταρτιστεί ένας πολιτικός χάρτης αξιών και υλοποιήσιμων προτάσεων. Ο Διευθυντής του Ιδρύματος «Friedrich Naumann für die freiheit», H. Stein, ευχαριστώντας την Ευρωπαϊκή Έκφραση, είπε ότι η Ελλάδα χρειάζεται τις φιλελεύθερες ιδέες και το Ίδρυμα βρίσκεται εδώ ακριβώς για να προσφέρει αυτή τη στήριξη σε όλους, ενώ εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Έκφρασης ο Πρόεδρος κ. Δ. Λεμονάκης χαιρέτησε τη μεγάλη και σημαντική συμμετοχή, επισημαίνοντας την κρισιμότητα αυτής της συνάντησης.
Οι βασικές θεματικές του συνεδρίου ήταν:
  • διαχείριση της μετάβασης προς μια φιλελεύθερη εποχή,
  • πολιτικές έκτακτης ανάγκης και ο αναπόφευκτος εξευρωπαϊσμός,
  • εξέταση των συνθηκών επανεκκίνησης της οικονομίας
  • αλλαγή στην ελληνική πολιτική σκηνή και ανάδειξη νέου πολιτικού δυναμικού,
  • εσωκομματική δημοκρατία και συμμετοχική ηγεσία,
  • μια φιλελεύθερη θεματική για τη νεολαία,
  • το φιλελεύθερο κίνημα στην Ελλάδα μετά τις εκλογές του 2012 και μια φιλελεύθερη ατζέντα για την επόμενη δεκαετία.
Την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου ιδιαίτερη απήχηση χάρη στο θεσμικό τους ρόλο και την κατά κοινή ομολογία γνώση και εμπειρία τους επί των θεμάτων είχαν οι ομιλίες του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κου Π. Τατούλη, του Ελληνογερμανού Ευρωβουλευτή (FDP) κου Γ. Χατζημαρκάκη, καθώς και του επίτιμου Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κου Π. Γεννηματά.
Στις συζητήσεις του Σαββάτου, πραγματοποιήθηκαν εξαίρετες παρουσιάσεις, μεταξύ αυτών των καθηγητών κου Σπ. Παρασκευόπουλου και κου Ν. Νικολαϊδη, του Προέδρου της Νεολαίας Γερμανών Φιλελεύθέρων (JULIS) κου L. Becker, του Διευθυντή του Ιδρύματος Friedrich Naumann κου H. Stein και του Γερμανού Βουλευτή (FDP) κου E. Lotter.

Την Κυριακή, συναντήθηκαν εκπρόσωποι από τις περισσότερες φιλελεύθερες πολιτικές δυνάμεις εγκαινιάζοντας μια εποχή δομημένης συνεργασίας και ενισχύοντας τις άμεσες και έμμεσες επαφές των πολιτικών σχηματισμών, με εμφανή τα στοιχεία τόσο της σκοπιμότητας όσο και της βιωσιμότητας του μεταξύ τους διαλόγου. Στη συζήτηση συμμετείχαν οι Γρηγόρης Βαλλιανάτος (Φιλελεύθερη Συμμαχία), Γιάννης Κουτσομύτης (Δυναμική Ελλάδα), Γιώργος Σιακαντάρης (ΙΣΤΑΜΕ), Ιπποκράτης Χατζηαγγελίδης (Δημοκρατικοί), Θάνος Τζήμερος (Δημιουργία Ξανά), Παναγιώτης Γεννηματάς και άλλοι.
Στα συμπεράσματα, οι σύνεδροι κατέληξαν ότι η Ελλάδα χρειάζεται τολμηρές αλλαγές και επείγουσες πολιτικές αναθεωρήσεις που όμως θα συντελεσθούν βαθμιαία και οργανωμένα, συνεισφέροντας στην ποιοτική ενδυνάμωση του φιλελεύθερου κινήματος, συμπλέοντας με παρεμβάσεις που θα βοηθήσουν την έξοδο από μια πολυετή κοινωνική, οικονομική και πολιτική κρίση. Έτσι, τέθηκε η βάση συζήτησης για το μέλλον του πολιτικού φιλελευθερισμού στην Ελλάδα, ώστε η χώρα να αποκτήσει επιτέλους φιλελεύθερο βηματισμό, αντίστοιχο με την προοπτική ενίσχυσης του ευρωπαϊκού οράματος και του εξευρωπαϊσμού. Η συμφωνία γύρω από έναν ελάχιστο συντονισμό προσώπων, κινήσεων πολιτών, κομμάτων και ομάδων-ενώσεων με στόχο τη δικτύωση, την οργάνωση εκδηλώσεων τύπου καφέ - προβληματισμού και την από κοινού παραγωγή σκέψης ή τον συντονισμού των υφισταμένων δεξαμενών σκέψης, είναι υπό διαμόρφωση.
Οι εργασίες του συνεδρίου διεξήχθησαν σε δύο γλώσσες (ελληνικά και αγγλικά) τόσο στο πλαίσιο της ολομέλειας όσο και εντός των ομάδων εργασίας.

Με το πέρας της εκδήλωσης από πλευράς Ευρωπαϊκής Έκφρασης και Ιδρύματος Friedrich Naumann Foundation for Freedom εκφράσθηκε μεγάλη ικανοποίηση για την πρόθεση όλων, στο πλαίσιο της κοινωνίας πολιτών, να στηρίξουν τις προσπάθειες συνεννόησης του φιλελεύθερου, ευρωπαϊκού και μεταρρυθμιστικού κινήματος στη χώρα μας, όσο και για τα πολλά και σημαντικά πρόσωπα που συμμετείχαν στο συνέδριο του Ξυλοκάστρου. Ο διάλογος ήταν ειλικρινής και ουσιαστικός και ευχόμαστε, αυτή να είναι η αρχή μιας συνεργασίας με χειροπιαστά αποτελέσματα.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας! Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...