Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Τίμησαν όλους μαζί τους 4 άγιους της Κιου της Μ. Ασίας

Την Κυριακή μετά την 10η Οκτωβρίου κάθε έτους, όποτε συμπέσει αυτή (φέτος ήταν η 14-10-2012), τιμώνται οι πατέρες της 7ης Οικουμενικής Συνόδου, που έγινε στη Νίκαια της Βιθυνίας και αποφάσισε την αναστύλωση των εικόνων και την λήξη της Εικονομαχίας.

Αυτή την Κυριακή, εδώ και χρόνια, αποφασίσθηκε, με έγκριση του Μητροπολίτη Αργολίδος, να τιμώνται όλοι μαζί οι 4 άγιοι της Κιου της Μ. Ασίας, ο Ευστάθιος, Επίσκοπος Κιου, ο οσιομάρτυρας Ιγνάτιος, ο οσιομάρτυρας Μακάριος ο νέος που μαρτύρησε στην Προύσα το 1590 και ο νεομάρτυρας Αθανάσιος.

Οι λόγοι που συνηγόρησαν σε αυτή την απόφαση είναι οι εξής :
1. Αυτό καθαυτό το γεγονός της 7ης Οικουμενικής Συνόδου και ο τόπος που έλαβε αυτή χώρα (Νίκαια), δεδομένου ότι η Κίος της Μ. Ασίας, από τον 16ο αιώνα και μετά αποτέλεσε την έδρα της ξακουστής Μητρόπολης Νικαίας και διατηρήθηκε ως τέτοια μέχρι την Μικρασιατική Καταστροφή.
2. Δύο από τους τιμώμενους αγίους (ο επίσκοπος Κίου Ευστάθιος και ο οσιομάρτυρας Ιγνάτιος) έδρασαν και μαρτύρησαν κατά την περίοδο της Εικονομαχίας.
3. Η μνήμη των δύο από τους τιμώμενους αγίους εορτάζεται κατά το μήνα Οκτώβριο, στις 6 Οκτωβρίου του Αγίου Μακαρίου και στις 8 Οκτωβρίου του Αγίου Ιγνατίου.
Ο εορτασμός γίνεται στον Ιερό Ναό της Αγίας Ειρήνης, όπου το δεξιό και αριστερό κλίτος είναι αφιερωμένα στους αγίους Ιγνάτιο & Μακάριο αντίστοιχα και όπου φυλάσσεται εικόνα που απεικονίζει και τους 4 αγίους πάνω από την Κίο της Μ. Ασίας
Ο επίσημος εορτασμός έγινε σ’ημερα Κυριακή 14 Οκτωβρίου , το πρωί, στον Ιερό Ναό της Αγίας Ειρήνης, όπου τελέσθηκε ο Όρθρος και στη συνέχεια η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, χοροστατoύντος και λειτουργούντος του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Επιδαύρου κ. Καλλίνικου,ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο. Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας ακολούθησε κέρασμα προς όλο τον κόσμο στο πνευματικό κέντρο της ενορίας ,προσφορά του εκκλησιαστικού συμβουλίου της Ν. Κίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας! Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...