Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Μεθόδευση αλλαγής των διοικητικών ορίων φοβούνται στην Ελαφόνησο

Αριστερά η Ελαφόνησος και δεξιά η Λακωνία. Η φωτογραφία από το Σύλλογο "Ο Φιλόπατρις"

Για μεθόδευση αλλαγής των διοικητικών ορίων του Δήμου Ελαφονήσου με έντονες διεργασίες και παρασκηνιακές ενέργειες κάνουν λόγο στις ανακοινώσεις τους ο Σύλλογος Ελαφονησιωτών «Ο Φιλόπατρις», και ο Σύλλογος Επιστημόνων Ελαφονήσου. 


Συγκεκριμένα, αναφέρει ο ΣΕΕ, τον Αύγουστο του 2013 η βουλευτής Λακωνίας Φεβρωνία Πατριανάκου επανέφερε πρόταση συγχώνευσης του ανέκαθεν αυτόνομου διοικητικά Δήμου Ελαφονήσου με μέρος της ηπειρωτικής χώρας της Ν. Λακωνίας. Στο πλαίσιο του αιτήματός της να επανασυσταθεί ο τέως καποδιστριακός ηπειρωτικός δήμος  Βοιών Λακωνίας, πρότεινε ως εναλλακτική -προκειμένου να αντιμετωπιστεί το κώλυμα της αύξησης του αριθμού των δήμων στη Λακωνία- να ενωθεί διοικητικά με τον γειτονικό νησιωτικό δήμο. 


Σημειώνεται ότι αντίστοιχη πρόταση είχε κάνει τον Αύγουστο του 2012 ο βουλευτής Λακωνίας Λεωνίδας Γρηγοράκος και σημερινός αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και το γεγονός ακριβώς ότι σήμερα ανήκει στους καθ’ ύλην αρμόδιους, ως αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, να απαντήσει ή και να υλοποιήσει αυτή την πρόταση ενισχύει τη φήμη περί αλλαγής διοικητικών ορίων στη Λακωνία και έχει επιφέρει ένταση στις τοπικές κοινωνίες της περιοχής.

Όπως αναφέρεται, οι προτάσεις αυτές έγιναν εντελώς απρόσμενα, αναίτια και χωρίς καμία ενημέρωση και επικοινωνία με την τοπική κοινωνία και τους εκπροσώπους της, η οποία στο σύνολό της τις καταδίκασε τόσο στο αρμόδιο όργανο, το ΔΣ του Δήμου Ελαφονήσου, όσο και μέσω των συλλογικών φορέων του τόπου, με ομόφωνες δημοσιευμένες αποφάσεις τους. Η θέση και η βούληση της τοπικής κοινωνίας έχει εκδηλωθεί με σειρά ενεργειών, πολιτικών και επικοινωνιακών χωρίς αυτές απ’ότι φαίνεται να έχουν ληφθεί υπόψη, σημειώνεται.

Προκειμένου να ομαλοποιηθεί η κατάσταση, ο Σύλλογος Επιστημόνων Ελαφονήσου ζητά από τους εκπροσώπους της πολιτικής εξουσίας να διαψεύσουν εγγράφως τα περί "αλλαγής των διοικητικών ορίων".

Στην ανακοίνωση-διαμαρτυρία του, ο Σύλλογος "Ο Φιλόπατρις" σημειώνει επιπροσθέτως ότι οι σχολαστικές και ποικιλότροπες μεθοδεύσεις, που ξεκίνησαν εδώ και ενάμισι χρόνο, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία «περί μεταβολής εδαφικών ορίων» που κυρώθηκε με το Νόμο 1850/1989 και με τον Καλλικρατικό Νόμο 3852/2010, εδράζουν σε προσωπικές φιλοδοξίες τοπικών παραγόντων, αλλά και σε απότερους ψηφοθηρικούς λεονταρισμούς παλαιοκομματικής αντίληψης και θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την εύρυθμη λειτουργία και υπόσταση των Δήμων στο σύνολο της Επικράτειας, δίνοντας έναυσμα για ένα ντόμινο αλλαγής – κατάργησης του Καλλικράτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας! Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...