Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Δημιουργία campus για ΑμεΑ αποφάσισε η Περιφέρεια Πελοποννήσου

Τέθηκαν οι βάσεις για την πρότυπη εκπαιδευτική δομή


Τέθηκαν οι βάσεις για τη δημιουργία πρότυπης εκπαιδευτικής δομής -campus- για άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στην Τρίπολη.


Η νέα αυτή δομή θα ενταχθεί στη Δια Βίου Εκπαίδευση και αποτελεί πρότυπη και καινοτόμα δράση, αφού δεν υπάρχει αντίστοιχη στην επικράτεια και συμφωνήθηκε να ολοκληρωθεί η πρόταση, ώστε να ενταχθεί σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο μεταξύ, μέσα σε χρονικό διάστημα ενός μήνα θα εξεταστεί συγκεκριμένο οικόπεδο πλησίον του νοσοκομείου Τρίπολης, προκειμένου να αναπτυχθεί η δομή.

Η εκπαιδευτική αυτή μονάδα θα καλύπτει τις ανάγκες των παιδιών με ειδικές δεξιότητες, από μικρή ηλικία μέχρι και την ενηλικίωσή τους, με δομές εκπαίδευσης, δημιουργικής απασχόλησης και συνεχούς κοινωνικής επανένταξης, ενώ στόχος είναι να υπάρχει και στήριξη για επαγγελματική απασχόληση των ατόμων που θα ολοκληρώνουν την φοίτησή τους.

«Στόχος μας είναι η συνεχής κοινωνική επανένταξη των ΑμεΑ, μέσα από την εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες της, αλλά και μέσω της δημιουργικής απασχόλησης», δήλωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης και πρόσθεσε ότι «για πρώτη φορά στη χώρα δημιουργούμε ένα campus όπου θα αναπτύσσονται οι ανθρώπινες δεξιότητες ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, μέσω της αλληλεπίδρασης των κοινωνικών δομών. Είναι καιρός η Περιφέρεια Πελοποννήσου να αποδείξει ότι μπορεί να υλοποιήσει πιλοτικά σχέδια για τους ευαίσθητους κοινωνικούς τομείς, ενεργοποιώντας τις δομές της εκπαίδευσης, αλλά και όλης της κοινωνίας».

Σύμφωνα με τον Πέτρο Τατούλη, η δομή αυτή θα είναι αυτοδιαχειριζόμενη και θα χαρακτηρίζεται από καινοτομία, στοιχείο επιλέξιμο κατά τη νέα προγραμματική περίοδο και συνεπώς η χρηματοδότησή της θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Ο δήμαρχος Τρίπολης, Ιωάννης Σμυρνιώτης, ο οποίος τέθηκε από την περιφερειακή Αρχή, επικεφαλής της προσπάθειας, δήλωσε ότι η πρωτοβουλία του περιφερειάρχη, για τη βελτίωση της λειτουργίας της ειδικής αγωγής, είναι «ένα στοίχημα που όλοι μαζί θα το κερδίσουμε».

Τέλος, η εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Ειδικού Σχολείου Μαντινείας, Δήμητρα Γκέσουρα, έθεσε στη διάθεση της περιφέρειας και του δήμου Τρίπολης κάθε δυνατή συνδρομή και ευχαρίστησε για το ουσιαστικό ενδιαφέρον τους, για μια βιώσιμη προσέγγιση σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας! Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...