Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Το Παυλοπέτρι στο BBC


Την Κυριακή, 9 Οκτωβρίου θα παρουσιαστεί σε πρώτη παγκόσμια προβολή το ντοκιμαντέρ του BBC για το Παυλοπέτρι με τίτλο: "Η πόλη κάτω από τα κύματα: Παυλοπέτρι" (City Beneath the Waves: Pavlopetri). Η προβολή θα γίνει από το BBC2 στις 8μ.μ (ώρα Αγγλίας). Πρόκειται για μία παραγωγή του BBC, για μία από τις αρχαιότερες βυθισμένες πολιτείες στον κόσμο, που βρίσκεται στον υποθαλάσσιο χώρο της Ελαφονήσου, στη Ν. Λακωνία.

Οι λήψεις για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ έγιναν υπό την καθοδήγηση του Αρχαιολόγου ειδικού σε υποβρύχιες έρευνες Δρ. JohHenderson και από ομάδες επιστημόνων από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και από το Κέντρο Ρομποτικών Ερευνών της Αυστραλίας. Σημαντική είναι η συμμετοχή του ωκεανογράφου Δρ. NicholasFlemming ο οποίος το 1967 -στο πλαίσιο των μελετών του για τις αλλαγές της στάθμης της θάλασσας στη Μεσόγειο- επισκέφτηκε το Παυλοπέτρι στην Ελαφόνησο και διαπίστωσε την ύπαρξη της βυθισμένης αρχαίας πόλης.

Μετά από 3500 χρόνια περίπου το βυθισμένο Παυλοπέτρι θα «ζωντανέψει» στις οθόνες μας, με τη βοήθεια υπερσύγχρονων υπολογιστικών προγραμμάτων και τη χρήση 3D τεχνολογίας, τα οποία θα αναδείξουν με μοναδικό τρόπο, το πώς έμοιαζε αυτή η πόλη και πώς λειτουργούσε. Μια βυθισμένη πολιτεία με αποδειχτικά στοιχεία για την κατοίκησή της από την εποχή του Χαλκού, η οποία ήταν χτισμένη πάνω σε ένα σχεδόν ολοκληρωμένο ρυμοτομικό σχέδιο και άνθησε για περίπου 2000 χρόνια, κατά τη διάρκεια της γέννησης του Δυτικού Πολιτισμού. Μέσα από τη χρήση της πλέον προηγμένης τεχνολογίας και έγκυρων επιστημονικών μεθόδων αποκαλύπτονται μυστικά που κρύβει η βυθισμένη πολιτεία στα νερά της Ελαφονήσου, λίγα μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Συντελεστές του ντοκιμαντέρ από την πλευρά του BBC είναι ο PhilipGlenister στην αφήγηση, ο PaulOlding στην σκηνοθεσία, ο PaulOlding και GaryHunter στην παραγωγή. Η διάρκεια της ταινίας είναι 1:00 ώρα.
www.moriasnow.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας! Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...