Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

"Tσουνάμι" πλειστηριασμών στη Μεσσηνία συγκρατεί η απαγόρευση για την α΄ κατοικία


Ανυπολόγιστη θα είναι η «κοινωνική έκρηξη» στη Μεσσηνία, στην περίπτωση που στο τέλος του έτους γίνει άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας, η οποία ισχύει σήμερα για ποσά έως 200.000 ευρώ.

Σε αυτό το συμπέρασμα έχουν καταλήξει νομικοί και δικαστικοί κύκλοι της περιοχής, αφού η εικόνα που έχουν - από την καθημερινή τους ενασχόληση με το χώρο των τραπεζών και των οφειλών - είναι πως ο «τοίχος» της απαγόρευσης συγκρατεί ένα τεράστιο «κύμα» πλειστηριασμών, που θα μετατραπεί εύκολα και σε χρόνο «ντε τε» σε τσουνάμι, συμπαρασύροντας και καταστρέφοντας πολλά νοικοκυριά.

Εικονική μείωση

Όπως δείχνουν και τα στοιχεία του Ειρηνοδικείου Καλαμάτας, το 2009 που ξεκίνησε –θα λέγαμε- η οικονομική κρίση, άρχισε να αυξάνεται ραγδαία ο αριθμός των πλειστηριασμών και των εκθέσεων αναγκαστικής κατάσχεσης κινητών και ακινήτων. Μετά το 2010, οπότε εφαρμόσθηκε η απαγόρευση πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας, τα νούμερα αλλάζουν και μειώνονται.

Ωστόσο, αυτό είναι εικονικό, αφού η απαγόρευση απλώς συγκράτησε τις προθέσεις τραπεζών και εταιρειών που διεκδικούν οφειλές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ειρηνοδικείου Καλαμάτας, το 2008 καταγράφηκαν 272 πλειστηριασμοί και εκθέσεις αναγκαστικής κατάσχεσης κινητών και ακινήτων. Το 2009 εκτοξεύθηκαν στις 374 και το 2010 έγιναν 347.

Το 2011 το πρόγραμμα πλειστηριασμών και εκθέσεων αναγκαστικής κατάσχεσης του Ειρηνοδικείου Καλαμάτας περιλάμβανε 272 εγγραφές, ενώ για το 2012 (μέχρι τώρα) έχουν καταγραφεί 123.

Κοινωνική έκρηξη

Όπως σημείωσε, ερωτώμενος από το «Θ», ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστας Μαργέλης, τα εν λόγω στοιχεία είναι εικονικά και δεν αντικατοπτρίζουν την πλήρη αλήθεια, δεδομένης της αναστολής των πλειστηριασμών με νόμο για πρώτη κατοικία και για οφειλές στην τράπεζα έως 200.000 ευρώ.

«Εάν λάβουμε υπόψη μας ότι όσοι έχουν πάρει στεγαστικά ή καταναλωτικά δάνεια έχουν μόνο ένα σπίτι, εάν δεν δοθεί παράταση στο τέλος του χρόνου, η κοινωνική έκρηξη θα είναι μεγάλη και οι τράπεζες δεν πρόκειται να κάνουν πίσω. Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας, σε συνδυασμό με αυτό το γεγονός, ότι πολλοί έχουν ενταχθεί στη διαδικασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και με προσωρινές διαταγές έχουν πετύχει αναστολή κάθε εκτελεστικής διαδικασίας. Έτσι μπλοκάρεται και από αυτή την πλευρά το σύστημα των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων», σχολίασε ο κ. Μαργέλης.

Σημειώνεται ότι διανύουμε χρονική περίοδο που ισχύει παράταση της απαγόρευσης και ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο αν θα δοθεί κι άλλη, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι, ενώ η παράταση απαγόρευσης των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία είναι μονόδρομος, η τρόικα απαιτεί από τη νέα χρονιά να ξεκινήσουν πλειστηριασμοί και για αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας! Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...