Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Γερμανοί τραπεζίτες «ψάχνονται» σε Πελοπόννησο και Μακεδονία

Στην Καλαμάτα βρέθηκαν εκπρόσωποι του γερμανικού τραπεζικού ομίλου Sparkassen, που αποτελεί το φορέα μέσω του... οποίου συνεργάζονται 423 ανεξάρτητες τοπικές τράπεζες της Γερμανίας.

Ο φορέας αυτός, με 15.000 καταστήματα σε όλη τη Γερμανία, ενδιαφέρεται να ιδρύσει πιλοτικά 2 τοπικές τράπεζες στην Ελλάδα. Οι εκπρόσωποί του, ο Νίκλαους Μπέργκμαν, διευθύνων σύμβουλος του Ιδρύματος Sparkassen για τη διεθνή συνεργασία και ο δρ. Γιούργκεν Ένγκελ, αρμόδιος για τη συνεργασία με χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μαζί με τον Οδυσσέα Αθανασιάδη, διευθυντή του παραρτήματος Θεσσαλονίκης του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, επισκέφθηκαν τον δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα και τόνισαν ότι ενδιαφέρονται για την ίδρυση τοπικής τράπεζας στην Πελοπόννησο και έτερης στην Κεντρική Μακεδονία. Για την Πελοπόννησο, σκέπτονται την ίδρυση τράπεζας είτε στην Καλαμάτα είτε στην Πάτρα. Στόχος τους είναι να εστιάσουν στην εξυπηρέτηση του μικροκαταθέτη και στην παροχή ρευστότητας προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στην περιοχή όπου θα εδρεύει η τράπεζα. Οι δύο τράπεζες που πιλοτικά θα ιδρυθούν, στόχος είναι να αρχίσουν τη λειτουργία τους μέχρι τέλους του έτους. Εάν η λειτουργία τους πετύχει, ο γερμανικός όμιλος θα επιδιώξει τη δημιουργία και άλλων ανά την Ελλάδα, με γοργούς ρυθμούς.

Ήδη έχουν έρθει σε επαφή με τους Υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών, ενώ πρόκειται να συναντήσουν και τον Πρωθυπουργό.

Εντωμεταξύ την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον δήμο Καλαμάτας επισκέφθηκαν Γερμανοί από την Περιφέρεια Schwabisch Hall του κρατιδίου της Βάδης – Βυτεμβέργης, αναζητώντας πληροφορίες για επενδύσεις και διερευνώντας αν το κλίμα είναι θετικό γι΄ αυτούς.

Τ
Coat of arms of Schwäbisch Hall
Coat of arms of Schwäbisch Hall (Photo credit: Wikipedia)
ο Schwaebisch Hall αποτελείται από 30 Δήμους και Κοινότητες, στους οποίους κατοικούν περίπου 190.000 άνθρωποι και είναι μια περιοχή ημιαστική και αγροτική, με πολλά δάση, πύργους και κάστρα, στην οποία εδρεύουν βιομηχανίες κατασκευής μηχανημάτων, ηλεκτροτεχνίας, μεταλλοτεχνίας, ενώ έχει ανεπτυγμένη κτηνοτροφία (με έμφαση στους χοίρους και τις γαλοπούλες). Η Περιφέρεια έχει ευρείες αρμοδιότητες σε θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης και διαθέτει εμπειρία σημαντικών μεταρρυθμίσεων, που απέφεραν μεγάλη εξοικονόμηση πόρων σε ζητήματα καθημερινότητας και βελτίωση διαδικασιών στη δημόσια διοίκηση.

Όπως ανακοίνωσε το γραφείο τύπου της Περιφέρειας Πελοποννήσου, κατά την συνάντηση αποφασίστηκε η συνεργασία στους τομείς της διαχείρισης των απορριμμάτων, ιδιαίτερα στον τομέα της ανακύκλωσης, της ανάδειξης αγροτικών προϊόντων, της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης, της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ, της δημιουργίας αγροτικών συμπράξεων, της κινητικότητας των νέων και του μαθητικού τουρισμού. Ενδιαφέρον έδειξαν οι Γερμανοί στην πρόταση του κ. Τατούλη για τη δημιουργία «Olive Shops», για τα υποπροϊόντα της ελιάς και του ελαιολάδου με φαρμακευτική χρήση, σημειώνοντας ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον στη Γερμανική αγορά για εναλλακτικές θεραπείες με τις οποίες συνάδει απόλυτα.

Αντίστοιχα κατά την επίσκεψη της Γερμανικής αντιπροσωπείας στην Καλαμάτα αποφασίστηκε η διαμόρφωση πρωτοκόλλου συνεργασίας, το οποίο θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Σε σύσκεψη που έγινε με τον δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα και τοπικούς παράγοντες συζητήθηκαν πολλοί τομείς ενδιαφέροντας:

1. Τουρισμός. Ο Δήμος επιδιώκει συνεργασία σε τεχνικό επίπεδο και παρουσία στην περιοχή του Schwaebisch Hall.

2. Πολιτισμός. Ο Δήμος επιδιώκει συνεργασία και στον τομέα του πολιτισμού με αυτή την περιοχή της Γερμανίας.

3. Επενδύσεις. Ο Δήμος προτίθεται να διευκολύνει τους υποψήφιους επενδυτές.

4. Διαχείριση απορριμμάτων. «Χρειαζόμαστε βοήθεια στη μείωση του κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων», είπε ο Δήμαρχος στους εκπροσώπους του Schwaebisch Hall.

5. Αγροτικά προϊόντα. Ο Δήμος επιθυμεί την εκπαίδευση αγροτών στην περιοχή αυτή της Γερμανίας.

6. Αδέσποτα ζώα. Ο Δήμος επιδιώκει τη βελτίωση της εικόνας της πόλης και της περιοχής όσον αφορά στη διαχείριση των αδέσποτων ζώων και επιζητεί τη βοήθεια των ειδικών του Schwaebisch Hall.
moriasnow.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας! Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...