Τρίτη 16 Απριλίου 2013

ΜΕΤΑΚΟΜΙΖΕΙ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΑΦΙΩΝ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ;


Άρθρο του

Μ. Αντωνιάδη 


Το άκουσα και κάτι μου έκανε κλικ. Ο νέος, άμισθος σύμβουλος του δημάρχου Ναυπλιέων, εκ Κύπρου προερχόμενος, κάτοικος της περιοχής, τον τελευταίο καιρό ασχολείται με την οργάνωση του δήμου σε θέματα τουριστικής προβολής. Μάλιστα ασχολείται εθελοντικά και χίλια μπράβο. 

Μια από τις καινούργιες ιδέες που κυκλοφορεί είναι να αλλάξει η συνάντηση των επιταφίων τη Μεγάλη Παρασκευή και από την πλατεία Συντάγματος, η συνάντηση να γίνει στην πλατεία Φιλελλήνων. Οι λόγοι όπως αναφέρθηκαν είναι να δημιουργηθούν καλύτεροι όροι ενός σόου, ενός σκηνικού με φόντο τη θάλασσα, να συγκεντρωθεί περισσότερος κόσμος, να γίνουν οι κατάλληλες διαμορφώσεις για καλύτερη ηχητική κάλυψη των χορωδιών και των ομιλιών !!!!!!.

Θα έλεγα ότι το πιο χαρακτηριστικό έθιμο στην πόλη μας, όλα αυτά τα χρόνια τη Μεγάλη Βδομάδα είναι η συνάντηση των επιταφίων στην πλατεία Συντάγματος. Ίσως, μαζί με την παρουσία των χορωδιών και τη διαδικασία του στολισμού των επιταφίων είναι τα μόνα διακριτά χαρακτηριστικά των ημερών της Μεγάλης Εβδομάδας για την πόλη μας. (αν και η διαδικασία του στολισμού των επιταφίων σε μερικές εκκλησίες πέρασε από τους πιστούς και αυτή στα χέρια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας για λόγους οικονομίας όπως αναφέρθηκε)

Αν κάποιος διαπιστώνει προβλήματα χωροταξίας για την τελετή στην πλατεία Συντάγματος θα μπορούσαμε να πάρουμε κάποια μέτρα. Θα μπορούσαν τα μαγαζιά της πλατείας Συντάγματος για μερικές ώρες να μην καταλαμβάνουν με τα τραπέζια τα μισό της πλατείας. Θα μπορούσαμε να απαγορεύσουμε το παρκάρισμα των αυτοκινήτων στην πλατεία του Ψαρομαχαλά και στα στενά για να μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα αυτή μοναδική περιφορά της εκκλησίας της Παναγίας. Θα μπορούσαμε να ελέγξουμε την στάθμευση στην οδό Πλαπούτα και να ισχύσει η απαγόρευση του παρκαρίσματος. Θα μπορούσαμε να απαγορεύουμε για μερικές ώρες την διέλευση των αυτοκινήτων από την οδό Αμαλίας. Θα μπορούσαμε να μαζεύονται τέντες εμπορεύματα και καρέκλες από το Μεγάλο Δρόμο για μερικές ώρες.

Δεν θα μπορούσαμε όμως να χαλάσουμε αυτό το μοναδικό σκηνικό της πλατείας Συντάγματος την Μεγάλη Παρασκευή. Ένα μοναδικό σκηνικό πολλών χρόνων με πολλούς θαυμαστές.

Μερικά πράγματα η ίδια η ιστορία τους δίνει μια αξία που δεν μπορούμε να τα εξετάζουμε με όρους μάρκετινγκ. Αν η πόλη λειτουργήσει με επίκεντρο τον άνθρωπο και αυτές τις στιγμές αυτοδιαφημίζεται. Και κάτι ακόμα Δεν είναι η ευκαιρία για μερικούς εκείνη την ημέρα να βγάζουν δεκάρικους λόγους…..
Υ.Γ. Και κάποιος άλλος δήμαρχος πριν από μερικά χρόνια προσπάθησε να κάνει το ίδιο με συνάντηση όλων των επιταφίων της πόλης σε άλλο χώρο απέτυχε και επέστρεψε στα καθιερωμένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας! Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...