Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

ΝΑΥΠΛΙΟ ΣΤΟ ΦΩΣ ΔΥΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΙ ΝΑΟΙΟ διευθυντής της 25 Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Δημήτριος Αθανασούλης   κάνει έλεγχο στην πρόοδο των έργων ανάδειξης της Ακροναυπλίας , την Τετάρτη 24 ΑΠΡΙΛΊΟΥ 2013 ,ένα έργο ενταγμένο στο ΕΣΠΑ από την 25η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, με προϋπολογισμό 500.000 ευρώ. 

Η Ακροναυπλία είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της πόλης του Ναυπλίου. Η Ακροναυπλία, γνωστή και ως Ιτς Καλέ, είναι το αρχαιότερο τμήμα της πόλης του Ναυπλίου, αλλά ως το 13ο αιώνα μ.Χ. ήταν ανεξάρτητη πόλη.

Με την έλευση των Βενετών και των Φράγκων η πόλη ενσωματώθηκε στην οχύρωση της πόλης. Αργότερα, επί Γεωργίου Α΄ τμήμα της Ακροναυπλίας διασκευάστηκε σε στρατώνα και σε στρατιωτική φυλακή, το διάστημα 1924-1934 σε τυπικό σωφρονιστικό ίδρυμα, ενώ κατά τη δικτατορία του Μεταξά λειτούργησε ως φυλακή για τους αντιπάλους του καθεστώτος.

Για την εκτέλεση των εργασιών την αυτεπιστασία έχει η 25η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων . Στο χώρο της ανασκαφής έχουν εντοπιστεί διάφορα ευρήματα, τα σημαντικότερα που ήρθαν στο φως της Αρχαιολογικής σκαπάνης είναι,  τα θεμέλια δύο  παλαιοχριστιανικών εκκλησιών Βυζαντινής περιόδου , των Αγίων Θεοδώρων και του Αγίου Ανδρέα  12 και 13 αιώνα μχ. ,  τάφοι με οστά ,ενός πύργου και τμήματα τειχών  από όλες τις περιόδους , Ελληνιστικής , Ρωμαϊκής , Βυζαντινής και  Ενετικής  περιόδου . Το έργο αναμένεται να είναι προσβάσιμο στους επισκέπτες περίπου σε ένα χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας! Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...