Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

ΔΗΜΑΡ: Αυθαιρεσίες υπονομεύουν το αναπτυξιακό μέλλον στις Θίνες Κυπαρισσίας


Ανακοίνωση για την ανάγκη προστασίας τις περιοχής Θίνες Κυπαρισσίας εξέδωσε η Δημοκρατική Αριστερά αναφερόμενη παράλληλα και στα πρόστιμα που κατά καιρούς έχουν επιβληθεί στη χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για πλημμελή προστασία του περιβάλλοντος.

Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση:

"Η προστασία  του φυσικού μας πλούτου είναι μια προφανής ανάγκη και υποχρέωση της χώρας  απέναντι στους πολίτες της , στην τουριστική της  ανάπτυξη ,αλλά και απέναντι και σε διεθνείς αλλά και σε διεθνείς και ειδικά ευρωπαϊκές  υποχρεώσεις και κανόνες.  Η ανάγκη αυτή γίνεται ποιο σημαντική σε εποχή κρίσης

Όταν η χώρα μας οδηγείται στα ευρωπαϊκά δικαστήρια η εγκαλείται για περιβαλλοντικές παραβάσεις που είναι δυνατόν να οδηγήσουν και σε πρόστιμα, τότε οι πολίτες της χώρας και οι κοινωνικές οργανώσεις της οφείλουν να ελέγξουν  και να εγκαλέσουν την δημόσια διοίκηση για πράξεις η παραλείψεις της που οδηγούν την χώρα στον  παραλογισμό  της επιβολής προστίμων  αντί μιας θετικής δαπάνης για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Liberazione Caretta caretta
 Caretta caretta (Photo credit: lamaddalenapark)
Η περιοχή του ΤΚΣ (τόπος κοινοτικής σημασίας) Θίνες Κυπαρισσίας είναι από τα  χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής της λογικής, Η περιοχή αυτή μέσα στον ευρύτερο χώρο του Κυπαρισσιακού  κόλπου εκτός από τις αμμοθίνες αποτελεί και το δεύτερο σε σημασία οικότοπο ωοτοκίας της χελώνας Caretta caretta στη Μεσόγειο (μετά από αυτόν της Ζακύνθου) .Για την πλημμελή προστασία του χώρου αυτού , όπως και για τους ανοιχτούς κινδύνους που τον απειλούν , η χώρα μας έχει εισπράξει μια «αιτιολογημένη γνώμη»  της Ευρωπαϊκής επιτροπής και απειλείται με παραπομπή και πρόστιμο.

Η απάντηση που έστειλε το ΥΠΕΚΑ στην Ευρωπαϊκή επιτροπή για το θέμα αυτό , αποτελεί ένα θετικό πλαίσιο για τον χειρισμό του θέματος , αλλά πρέπει να τηρηθεί χωρίς παρεκκλίσεις .Δεν πρέπει να δημιουργηθούν τετελεσμένα στην περιοχή πρίν από την έκδοση της υπουργικής απόφασης προστασίας. Μέχρι να γίνει αυτό , είναι απαραίτητο να ανασταλεί η χορήγηση οικοδομικών αδειών στην περιοχή.

Εξάλλου αυτό αναφέρεται και στην αιτιολογημένη γνώμη της Ευρωπαϊκής  Επιτροπής.

« η εφαρμογή της  Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) (όταν αυτή εκδοθεί) δεν θα έχει κανένα νόημα , αν στο μεταξύ έχει καταστεί ακατάλληλος η συγκεκριμένη περιοχή για το ως άνω είδος»

Η «αξιοποίηση» της περιοχής όπως και κάθε τουριστικής δραστηριότητας , οφείλει να συντελείτε εντός κανόνων , περιβαλλοντικών , πολεοδομικών και άλλων , πράγμα που μπορεί να διαφυλάξει τα χαρακτηριστικά εκείνα της περιοχής , χάρις στα οποία προσελκύει και το ενδιαφέρον των επισκεπτών.

Αυθαιρεσίες κάθε είδους , παλιές και επαπειλούμενες , υπονομεύουν το αναπτυξιακό μέλλον της περιοχής

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας! Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...