Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Τρεις ολοκληρωμένες μονάδες διαχείρισης απορριμάτων στην Πελοπόννησο

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης (αριστερά), ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης (κέντρο) και ο ΥΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης (δεξιά) μιλούν στους δημοσιογράφους στην περιφέρεια Πελοποννήσου στην Τρίπολη με αφορμή την ολοκλήρωση του διαγωνισμού και την ανακήρυξη αναδόχου για το έργο της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου
Τέλος στο φαινόμενο των 82 ανεξέλεγκτων χωματερών που έφερναν την περιφέρεια Πελοποννήσου στις πλέον προβληματικές ως προς τη διαχείριση των απορριμμάτων θα φέρει το έργο για την κατασκευή ολοκληρωμένων μονάδων στην περιοχή.

Το έργο παρουσιάστηκε χθες με την ανακήρυξη του προσωρινού αναδόχου - εταιρεία ΤΕΡΝΑ - και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το 2016. Πρόκειται για το πρώτο έργο διαχείρισης απορριμμάτων που γίνεται με τη Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και ανοίγει τον δρόμο για να δοθεί λύση και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπου δεν λειτουργούν σύγχρονοι χώροι απόθεσης απορριμμάτων.

Η χώρα έχει παραπεμφθεί στο Ευρωδικαστήριο για τις 73 ενεργές ανεξέλεγκτες χωματερές και τις 318 ανενεργές αλλά μη αποκατεστημένες. Υπάρχει μάλιστα κίνδυνος επιβολής εφάπαξ προστίμου έως και 28 εκατ. ευρώ, καθώς και 71.193 ευρώ για κάθε ημέρα επειδή συνεχίζουν να λειτουργούν οι παράνομες χωματερές.

Οι εγκαταστάσεις στην Περιφέρεια Πελοποννήσου θα δώσουν ανάσα σε 600.000 κατοίκους, τους οποίους θα εξυπηρετούν. Οπως διευκρινίζεται από την περιφέρεια δεν πρόκειται για ενιαία εγκατάσταση, «θα στηθεί σε κάθε διαχειριστική ενότητα από ένα εργοστάσιο και ένας ΧΥΤΥ».

ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ. Ετσι, η πρώτη εγκατάσταση θα καλύπτει την Κορινθία, την Αργολίδα και τη μισή Αρκαδία. Η δεύτερη θα καλύπτει τη Μεσσηνία και τη μισή Αρκαδία, ενώ η τρίτη θα καλύπτει τη Λακωνία. Οι θέσεις κατασκευής θα γίνουν γνωστές τον ερχόμενο μήνα. Το ίδιο ισχύει και για τους σταθμούς μεταφόρτωσης (ΣΜΑ).

Ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι ΣΜΑ σχεδιάζεται να στηθούν στην ευρύτερη περιοχή που καλύπτει η πρώτη διαχειριστική ενότητα (δηλαδή Κορινθία, Αργολίδα και η μισή Αρκαδία).

Οπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σε εκδήλωση στην Τρίπολη με αφορμή την ανακήρυξη του προσωρινού αναδόχου, «ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε νωρίτερα από τα χρονοδιαγράμματα, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό καθώς η Πελοπόννησος είναι η πιο προβληματική περιφέρεια της χώρας από πλευράς διαχείρισης απορριμμάτων».

 Σύμφωνα με στελέχη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, «στο εξωτερικό ανάλογοι διαγωνισμοί έχουν γίνει σε 36 μήνες, ενώ στην περίπτωση της Πελοποννήσου έγινε μέσα σε διάστημα 19 μηνών». Από την πλευρά του, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης ανέφερε ότι «το ΥΠΕΚΑ έχει επενδύσει πολλά στο εγχείρημα αυτό, δεσμεύοντας από το ΕΣΠΑ 100 εκατ. ευρώ μέσω του ΕΠΠΕΡΑΑ για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ώστε να χρηματοδοτηθούν όλα τα έργα του περιφερειακού σχεδιασμού της και τα έργα αποκατάστασης των 82 ανεξέλεγκτων χωματερών της».

Σε ανάλογες δηλώσεις προέβη και ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, προαναγγέλλοντας πως σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις και για άλλα έργα διαχείρισης απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ. «Σε μια περίοδο σκληρών θυσιών και περικοπών δεν μπορούμε να πληρώνουμε τα σκουπίδια χρυσάφι», σχολίασε.
Ο προϋπολογισμός του έργου φτάνει τα 132 εκατ. ευρώ: 66 εκατ. θα καταβληθούν από κοινοτικούς πόρους και 66 εκατ. από τον ανάδοχο. Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, το έργο θα καλύπτει συνολικά τις ανάγκες της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Οπως εξηγούν από την Περιφέρεια, το έργο αποτελείται από τρία εργοστάσια που θα επεξεργάζονται τα σκουπίδια, από τρεις Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) και από δύο Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ).

Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι μέχρι τα τέλη του 2013 θα γίνει η περιβαλλοντική αδειοδότηση και το πρώτο τρίμηνο του 2014 θα αρχίσει η κατασκευή του έργου. Στόχος είναι τα έργα να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2016.

Οπως έγινε χθες γνωστό, λόγω των οξύτατων προβλημάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου ο ανάδοχος εντός 10 μηνών από την έναρξη της κατασκευής (στα τέλη του 2014) υποχρεούται να έχει διαμορφώσει ορισμένες από τις εγκαταστάσεις, έτσι ώστε και προσωρινά να αρχίσει να γίνεται η διαχείριση των απορριμμάτων. Στο έργο προβλέπεται κατά την κατασκευή να απασχολούνται 600 άτομα, ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν άμεσα 200 θέσεις εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας! Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...