Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

ΣΤΟ ΕΣΠΑ ΕΝΤΑΧΘΗΚΕ Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΟΥ ΑΡΓΟΥΣ

 Υπεγράφη από τον Περιφερειάρχη η ένταξη της Αστικής Ανάπλασης Άργους - Προϋπολογισμός 7.316.948,11€   - Αναπλάθονται  37,2 στρέμματα - Δημ. Καμπόσος: Χρωστάμε στους δημότες μας το νέο Άργος και το χτίζουμε!


Η Αστική Ανάπλαση του Άργους υπήρξε πρωτεύον στόχος για τη δημοτική αρχή, από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της. Ήδη, αμέσως μόλις αναλάβαμε , προκηρύχθηκε άμεσα ο διαγωνισμός για τη μελέτη, ενώ το Φεβρουάριο του 2013, μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού  υπογράφηκε η σύμβαση για την εκπόνηση της μελέτης η οποία παρελήφθη το καλοκαίρι του 2013. Στην πρώτη φάση, το ύψος του προϋπολογισμού για το έργο, χρήματα δεσμευμένα στο ΕΣΠΑ, ανερχόταν στα 4 εκ. ευρώ, ενώ μετά το τέλος της μελέτης έφθασαν τα 7,3 εκ. ευρώ, τα οποία επέφεραν αύξηση του προϋπολογισμού από την περιφέρεια.


Σημειωτέον ότι το πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων είναι ενεργό από το 2007 και πολλές πόλεις κοντεύουν να το ολοκληρώσουν, ενώ στο δικό μας Δήμο δεν υπήρχε καν αρχή διαδικασίας για τη μελέτη από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Μάλιστα, είχαν προϋπολογίσει 700.000 ευρώ για τη μελέτη από ίδιους πόρους του δήμου, ενώ καταρτίστηκε πολύ γρήγορα με περίπου 400.000 ευρώ  τα οποία εντάχθηκαν στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Τώρα είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώνουμε την οριστική ένταξη του έργου με μεγαλύτερο προϋπολογισμό, 7,3 εκατομμύρια ευρώ,και μεγαλύτερη περιοχή παρέμβασης που φθάνει περίπου 40 στρέμματα του ιστορικού κέντρου του Άργους. Η απόφαση υπογράφηκε από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Τατούλη στις 27/11/2013.


Ο Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός που υποστηρίζεται από τις μελέτες αρχιτεκτονικών, στατικών, υδραυλικών, ηλεκτρομηχανολογικών και φυτοτεχνικών, περιλαμβάνει τη συνεργασία της Δ' Εφορείας Προϊστορικών & Κλασσικών Αρχαιοτήτων & αφορά στην ανάπλαση των παρακάτω περιοχών:
• Πλατεία Αγίου Πέτρου
• Οδός Δαναού
• Παρακείμενο Πάρκο πλατείας Αγίου Πέτρου (οδός Νικηταρά & Βασ. Γεωργίου)
• Οδός Βασιλίσσης Όλγας – Ιστορική διαδρομή
• Πλατεία Δημοκρατίας
• Πάρκο Μπόνη
• Πεζοδρομήσεις πέριξ των ανωτέρω χώρων και τμήμα της οδού Δαναού, από την οδό Καποδιστρίου μέχρι την οδό Βασιλέως Κωνσταντίνου.
Οι μελέτες Στατικών, Υδραυλικών, Ηλεκτρομηχανολογικών καθώς και η Φυτοτεχνική μελέτη εμπίπτουν στις ανωτέρω θέσεις, υποστηρίζοντας και
συμπληρώνοντας τον Αρχιτεκτονικό Σχεδιασμό.
Η συγκοινωνιακή μελέτη αφορά σε επεμβάσεις σχετικές με την ανάπλαση της Κεντρικής Περιοχής της Μελέτης καθώς και σε επεμβάσεις στο
σύνολο της πόλης του Άργους με στόχο τη βελτίωση στην κυκλοφοριακή λειτουργία του δικτύου της πόλης.

Ο δήμαρχος κ. Δημήτρης Καμπόσος ανακοίνωσε πως  αναμένεται να βγει στον αέρα η δημοπράτησή του. Τόνισε, επίσης, πως μετά την παρέλευση των 52 ημερών προθεσμίας που ορίζει ο νόμος για τους διεθνείς διαγωνισμούς αναμένεται να εγκατασταθεί άμεσα ο ανάδοχος και να ξεκινήσει το έργο, που έχει χρονικό ορίζοντα 8 μηνών.

Αναφορικά με τον προϋπολογισμό, μετά την ολοκλήρωση των μελετών αυξήθηκε στα 7,5εκ. ευρώ περίπου, τα οποία προέρχονται από το ΕΣΠΑ και θα δαπανηθούν στο Δήμο μας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία.
 Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι. Το 2014 είναι έτος σταθμός για την πόλη. Το Άργος προοδεύει, βελτιώνει την επισκεψιμότητά του, δίνεται, επιτέλους, τέλος στην ασχήμια.
Βεβαιώνουμε τους πολίτες, ότι το έργο που παράγεται τα τελευταία τρία χρόνια θα το απολαμβάνουν σύντομα και για πολλά πολλά χρόνια ακόμη.
Στη δίνη της κρίσης αντιπαρατάσσουμε τη δράση και την ανάπτυξη!
               


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας! Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...