Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Ανακαλύφθηκε εντυπωσιακός ρωμαϊκός τάφος στην Αρχαία Κόρινθο

Ενας ρωμαϊκός υπόγειος τάφος με πολύχρωμες τοιχογραφίες ήρθε στο φως στην Αρχαία Κόρινθο κατά τη διάρκεια των εργασιών για την κατασκευή του νέου αυτοκινητοδρόμου Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα.


Της Χριστίνας Σανούδου / Η Καθημερινή

Το ρωμαϊκό νεκροταφείο είχε κατασκευαστεί πάνω σε τμήμα αρχαϊκού νεκροταφείου χωρίς να το καταστρέψει.


Οι αρχαιολόγοι υποθέτουν πως ίσως αποτελούσε την τελευταία κατοικία κάποιου Ρωμαίου πολίτη ή αξιωματούχου, ή ενός Ελληνα, που διατηρούσε στενές σχέσεις με τη Ρώμη. Εύρημα υψηλής αρχαιολογικής αξίας, βρίσκεται στο ίδιο αρχαίο νεκροταφείο όπου το 2012 ήρθε στο φως ένας εξίσου εντυπωσιακά διακοσμημένος τάφος της ίδιας περιόδου.

Ωστόσο, όπως επιβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συνεδρίου, την περασμένη Τρίτη, ο πρώτος τάφος έχει ήδη αποσπαστεί και σχεδιάζεται να μεταφερθεί στον αρχαιολογικό χώρο της Κορίνθου. Αυτό ενδεχομένως σημαίνει πως και ο δεύτερος θα ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο -άλλωστε, η χάραξη της νέας εθνικής οδού δεν είναι δυνατόν να τροποποιηθεί. Πάντως, το ΚΑΣ γνωμοδότησε υπέρ της διενέργειας αυτοψίας από επταμελή επιτροπή πριν από τη λήψη απόφασης για το μέλλον του τάφου, αλλά και ολόκληρου του ρωμαϊκού νεκροταφείου. Δημιουργημένο πάνω σε προγενέστερες, αρχαϊκές ταφές, χωρίς όμως να τις καταστρέψει, το νεκροταφείο θεωρείται μοναδικό στο είδος του χάρη στις αύλακες προσφορών, που ανακαλύφθηκαν μεταξύ των τάφων - αντίστοιχες έχουν εντοπιστεί μόνο στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού, όπου διατηρούνται σε κατάχωση.

Μία σκάλα με έξι βαθμίδες οδηγεί στον καμαροσκεπή τάφο -γνωστός στους ερευνητές ως τάφος αρ. 536που εκτιμάται ότι κατασκευάστηκε στα τέλη του 1ου μ.Χ. αιώνα και πιθανότατα παρέμεινε σε χρήση έως και τον 2ο αιώνα. Μολονότι είχε συληθεί, στο εσωτερικό του σώζονται σε εξαιρετική κατάσταση οι περίτεχνες τοιχογραφίες, οι οποίες απεικονίζουν, μεταξύ άλλων, μια αντρική μορφή με τήβεννο, γιρλάντες λουλουδιών και καρπών και ένα σκαρίφημα γυναικείου προσώπου. Στην είσοδο του ταφικού θαλάμου, οι αρχαιολόγοι εντόπισαν δύο κεραμίδες με ανάγλυφες παραστάσεις. Τεφροδόχα αγγεία ήταν τοποθετημένα στις αψιδωτές κόγχες, ενώ η μία από τις τρεις λάρνακες ήταν καλυμμένη με ζωγραφισμένη απεικόνιση κλινοσκεπασμάτων. Είτε παραμείνει στη θέση του, είτε αποσπαστεί για να μετακινηθεί στον αρχαιολογικό χώρο της Κορίνθου, ο τάφος και ο τοιχογραφικός του διάκοσμος πρόκειται να καθαριστούν, να στερεωθούν και να συντηρηθούν.

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας! Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...