Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

ΙΕΡΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΑΡΣΕΝΙΟ

Με κάθε μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκου στην πόλη του Ναυπλίου ,όπου εδώ και αρκετά χρόνια τελείται αυτή την ημέρα ,ιερά αγρυπνία για την μνήμη του  , στον ιστορικό Ιερό ναό της Παναγίας Ναυπλίου.

Κάθε  χρόνο πλήθος κόσμου από κάθε μέρος της Αργολίδας συρρέει για να τιμήσει τον Άγιο Αρσένιο ,αλλά και να προσκυνήσει το τεμάχιο του ιερού λειψάνου του που φυλάσσεται στο ναό της Παναγίας ως κόρη οφθαλμού. Μάλιστα δεν είναι λίγα τα θαύματα που έχουν γίνει ως σήμερα στον  ναό.  Φέτος  τον πανηγυρικό εσπερινό αλλά και την θεία λειτουργία τέλεσε ο Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός από την Καστέλα Πειραιά ,μαζί με τον Ιερέα του ναού πατέρα Διονύσιο Ταμπάκη και το ιεροδιάκονο της μητροπόλεως Αργολίδας Ευάγγελο Πολυχρονόπουλο. Χαρακτηριστικό και της φετινής αγρυπνίας , ο πολύς κόσμος που από νωρίς είχε έρθει στην εκκλησία και ιδιαίτερος τα νέα παιδιά .Να σημειωθεί πως ο Άγιος Αρσένιος έγινε γνωστός από τον πατέρα Παίσιο , ο οποίος έγραψε για τον Άγιο και τον βίο του πάρα πολλά .Για την ζωή και το έργο του Αγίου μίλησε ο πατέρας Δαμασκηνός ,ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων πως πρέπει να γίνει παράδειγμα σε όλους μας ο ενάρετος βίος του Αγίου και να προσπαθούμε όλοι να είμαστε κοντά στην εκκλησία και ιδιαιτέρως σήμερα που η χώρα μας περνάει μία πολύ δύσκολη περίοδο.


Ο ΒΙΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΡΣΕΝΙΟΥ ΤΟΥ ΚΑΠΠΑΔΟΚΟΥ

Ο Όσιος πατήρ Αρσένιος Χατζεφεντής, ο νεοφανής Άγιος, γεννήθηκε γύρω στα 1840 στο χωριό Φάρασα ή Βαρασιό της Καππαδοκίας, στην περιοχή της Νοτιοανατολικής σημερινής Τουρκίας. Το χωριό αυτό, με μοναδικό λαϊκό πολιτισμό έως την ανταλλαγή (πληθυσμών), ήταν το Κεφαλοχώρι μιας ομάδας έξι χωριών της επαρχίας Φαράσων και είχε τότε τετρακόσιες οικογένειες με Ορθόδοξους Ρωμιούς και μια Τουρκική ...;

 Ήταν μεταλλουργική κωμόπολη, στην άγρια περιοχή των βουνών του Αντίταυρου. Οι γονείς του ήταν πλούσιοι από αρετές και μέτριοι από υλικά πράγματα, κατά τον μακαριστό Αγιορείτη π. Παΐσιο, που ήταν βαφτιστικός του! Ο δάσκαλος πατέρας του, ονομαζόταν Ελευθέριος και μετά το προσκύνημα στους άγιους Τόπους, Χατζηλευτέρης. Το επώνυμό του ήταν Αννητσαλήχος και το παρατσούκλι του Αρτζίδης. Η μητέρα του λεγόταν Βαρβάρα, το γένος Φράγκου ή Φραγκόπουλου, με το παρατσούκλι Τσαπάρη.

 Είχαν αποκτήσει δυο παιδιά, τον Βλάσιο και τον Θεόδωρο (π. Αρσένιο). Σε μικρή ηλικία έμειναν ορφανά, πρώτα απ'; τον πατέρα τους και λίγο αργότερα κι απ'; την μητέρα τους. Τα προστάτεψε η αδελφή της μητέρας τους, στα Φάρασα ...;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας! Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...