Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Δεν έχουν ούτε για κουλούρι! Νηστικοί οι μαθητές στα σχολεία της Καλαμάτας

- Πάνω από 100 μαθητές πάνε νηστικοί στο σχολειο

- Κραυγή μαθήτριας σε έκθεση: "Θέλω μόνο να έχουμε ψωμί να φάμε"

- Τραγική κατάσταση στο Δημοτικό σχολείο Ασπροχώματος. Ένα στα δύο παιδιά δεν έχει χρήματα ούτε για ένα κουλούρι!

- Έκκληση στους επαγγελματίες της πόλης προκειμένου να προσφέρεται δωρεάν δεκατιανό στα υποσιτισμένα παιδιά


Νηστικοί πηγαίνουν στο σχολείο τουλάχιστον 100 μαθητές δημοτικών σχολείων της Καλαμάτας χωρίς να έχουν χρήματα για να αγοράσουν κάτι να φάνε, σύμφωνα με την Ενωση Γονέων Καλαμάτας, που συγκέντρωσε στοιχεία από διευθυντές σχολείων.

Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται αντιμέτωποι με τραγικές καταστάσεις υποσιτισμένων μαθητών και προσπαθούν να βοηθήσουν με όποιον τρόπο μπορούν, άλλοτε προσφέροντας ένα κουλούρι και άλλοτε προσφέροντας φαγητό στις άπορες οικογένειες.

Η σοβαρότητα της κατάστασης αποτυπώνεται ακόμη και στις εκθέσεις των μαθητών. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα μιας μαθήτριας που έγραψε πως: "Το μόνο που θέλω είναι μια δουλειά για τη μανούλα μου για να έχουμε ψωμί να φάμε και παπούτσια να φορέσουμε"!

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Ελευθερία" τραγική είναι η κατάσταση στο Δημοτικό Σχολείο Ασπροχώματος, όπου πάνω από το 50% των μαθητών δεν έχει ούτε κολατσιό, ούτε μεσημεριανό. Από το Σεπτέμβρη μέχρι τώρα έχουν λιποθυμήσει από την πείνα 5 μαθητές, σύμφωνα με τη διευθύντρια που αναζητεί τρόπους να εξασφαλιστεί φαγητό για τους μαθητές της.

Προβλήματα σε μικρότερο ποσοστό παρατηρούνται και σε σχολεία του κέντρου. Στο 3ο Δημοτικό Σχολείο για παράδειγμα, το 8% έως 10% των παιδιών δεν έχει κολατσιό, ενώ η δουλειά στο κυλικείο έχει μειωθεί κατά 70% αφού πολλά παιδιά δεν έχουν πλέον χαρτζιλίκι.

Μικρότερο ποσοστό μαθητών υποσιτίζεται στο 21ο Δημοτικό Σχολείο, ενώ στην περιοχή της Αγίας Τριάδας, σύμφωνα με γονείς, 5 -6 ντόπιες οικογένειες μικρών μαθητών αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα και στα παιδιά προσφέρεται πρωινό από ανθρώπους που το έχουν αναλάβει εθελοντικά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Το Έθνος" ο πρόεδρος της Ενωσης Γονέων, Ευάγγελος Σιδερέας, επισκέφθηκε το Επιμελητήριο, ενημέρωσε σχετικά τον πρόεδρο Δημήτρη Μανιάτη και τον πρόεδρο της ΕΤΑΠ (Αναπτυξιακή Εταιρεία του Επιμελητηρίου) Γιώργο Γκούμα. Ζήτησε τη βοήθεια των επαγγελματιών της Καλαμάτας που μπορούν να βοηθήσουν ώστε να προσφέρεται σε αυτά τα παιδιά δωρεάν δεκατιανό.

Επίσης, όπως δήλωσε ο ίδιος, έχει ενημερώσει την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Υποστήριξης Μαρία Οικονομάκου και τον πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Σαράντο Μαρινάκη, οι οποίοι ετοιμάζουν παρέμβαση για τη φροντίδα των μαθητών που υποσιτίζονται.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Γονέων τόνισε ότι επιβάλλεται να υπάρξει άμεση παρέμβαση για την αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού προβλήματος και εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την αντίδραση των υπευθύνων του δήμου και του επιμελητηρίου.

Το επιμελητήριο σε ανακοίνωσή του για τη συνάντηση σημειώνει: «Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι μαθητές στα σχολεία του Δήμου Καλαμάτας και ιδιαίτερα το μείζον θέμα του υποσιτισμού. Από πλευράς επιμελητηρίου εκφράστηκε η άποψη πως βλέπει με ευαισθησία το θέμα και υπήρξε δέσμευση ότι θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση της Διοικητικής Επιτροπής και του Διοικητικού Συμβουλίου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας! Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...