Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Δύο χρόνια για τη διαστημική πύλη στην Καλαμάτα

Χρονοδιάγραμμα μικρότερο κι από 2 χρόνια έδωσε ο συμπατριώτης μας επιστήμονας -και συνεργάτης της NASA- Περικλής Παπαδόπουλος για την ολοκλήρωση της κατασκευής μιας διαστημικής πύλης στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, αν τελικά προχωρήσει η υλοποίηση της πρότασης.

Την εκτίμηση αυτή έκανε ο Περ. Παπαδόπουλος, μιλώντας μετά τη συνάντηση που είχε χθες το πρωί στο Δημαρχείο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας με τον δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα - ο οποίος δήλωσε από την πλευρά του πως γνωρίζει θετικά το προσωπικό ενδιαφέρον του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για το συγκεκριμένο θέμα.

Ο Μεσσήνιος επιστήμονας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, γνωστοποίησε ότι υπάρχουν δύο σενάρια προς υλοποίηση: ένα με κόστος 50.000.000 κι ένα με κόστος 250.000.000 δολαρίων - ανάλογα με την έκταση των υποδομών που θα απαιτηθούν.

«Ολα εκπορεύονται από τους ανθρώπους, πριν 5 χρόνια υπήρχε μόνο η σκέψη, σήμερα υπάρχουν ήδη δύο τέτοιες βάσεις, μία στο Αμπου Ντάμπι και μία στο Λα Κρούζες, στο Νέο Μεξικό των ΗΠΑ» είπε χαρακτηριστικά ο Περ. Παπαδόπουλος.

Εκτίμησε δε ότι η περίπτωση της Καλαμάτας είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή -και όσον αφορά στον χρόνο υλοποίησης της διαστημικής πύλης- καθώς, όπως είπε, «η βασική υποδομή, δηλαδή το αεροδρόμιο, είναι έτοιμο».

Εξήγησε ακόμη ότι ο όρος «διαστημική πύλη» περιγράφει ουσιαστικά μια βάση για ειδικά αεροσκάφη τα οποία θα απογειώνονται, θα μπαίνουν στη στρατόσφαιρα, θα επανεισέρχονται στην ατμόσφαιρα και θα προσγειώνονται - δίνοντας στους επιβάτες τους μια εμπειρία από τα πρόθυρα του διαστήματος.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ

Ο δήμαρχος Π. Νίκας, παράλληλα, γνωστοποίησε ότι σύντομα προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στην Καλαμάτα συνάντηση ειδικών επιστημόνων για το συγκεκριμένο αντικείμενο, προσθέτοντας ότι το ενδιαφέρον του επιστημονικού κόσμου είναι πολύ μεγάλο.

Νωρίτερα, υποδεχόμενος τον Περ. Παπαδόπουλο -ο οποίος συνοδευόταν από τον αδελφό του Παναγιώτη- ο δήμαρχος δήλωσε «ευτυχής και υπερήφανος διότι υποδέχομαι έναν καταξιωμένο και μεγάλο επιστήμονα, διάσημο για τις επινοήσεις του».

Από την πλευρά του, ο συμπατριώτης μας επιστήμονας (καθηγητής Αεροδιαστημικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Σαν Χοσέ της Καλιφόρνιας και επιστημονικός συνεργάτης της NASA στο ερευνητικό κέντρο Ames στην Καλιφόρνια) εξέφρασε ευχαριστίες στον Π. Νίκα - «από τους πρώτους οι οποίοι στήριξαν αυτή την προσπάθεια» όπως είπε.

eleftheriaonline.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας! Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...