Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

ΟΝΟΜΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ Γ.Ο.Χ. ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΚΑΙ ΝΕΜΕΑΣ

 
Tην 9/22 Ιουλίου εορτή του Αγίου και ενδόξου  Ιερομάρτυρα Παγκρατίου Επισκόπου Ταυρομενίας εόρτασε τα ονομαστήριά του ο Σεβασμιώτατος   Μητροπολίτης Γ.Ο.Χ. Κορίνθου και Νεμέας κ.κ. Παγκράτιος ,τα οποία τα εόρτασε στη Νεμέα.

Την παραμονή της εορτής ετελέσθη ο Μέγας αρχιερατικός Εσπερινός μετά της λιτής του Αγίου και σήμερα το πρωί εψάλη ο Όρθρος της εορτής και ακολούθως ετελέσθη η πανηγυρική, αρχιερατική θ. Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος. Ευγενώς προσήλθαν και τίμησαν την εορτή του Αγίου Παγκρατίου και τον εορτάζοντα Μητροπολίτη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ. Ευθύμιος ο οποίος χοροστάτησε της θείας λειτουργίας καθώς και ο μητροπολίτης Μεσογαίας και  νήσων κ. Χριστόφορος ο οποίος κήρυξε και τον θείο Λόγο.


Η παρουσία των δύο Ιεραρχών έδωσε μεγάλη χαρά τόσο εις την αδελφότητα όσο και εις όλο το εκκλησίασμα του ι. Ναού της Αγίας Τριάδος. Μετά το πέρας της θ. Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Παγκράτιος αφού ευχαρίστησε όλους για την τιμή που του  έκαναν ,δεξιώθηκε τους  Αρχιερείς, τους Ιερείς και αρκετό κόσμο σε αίθουσα δεξιώσεων στα Δερβενάκια.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γ.Ο.Χ. Κορίνθου και Νεμέας  Παγκράτιος, κατά κόσμον Παύλος Ξουλόγης, του Ιωάννου και της Κυριακούλας, γεννήθηκε  το 1944 στο χωριό Μεσορόπη Καβάλας.

Μετά τις εγκύκλιες σπουδές του εγκαταβίωσε ως δόκιμος Μοναχός το 1961 στην ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή του Δοχειαρίου, Αγίου Όρους, υπό την υπακοή του Γέροντος Χρυσοστόμου Ιερομονάχου, Προηγουμένου της Μονής.  Εκάρη Μοναχός το 1963, κατά τις ημέρες της Τεσσαρακοστής των Αγ. Αποστόλων. Διάκονος εχειροτονήθη την  8 Νοεμβρίου του 1966 υπό του τότε Σχολάρχου της Αθωνιάδος Εκκλησιαστικής Ακαδημίας, Μητροπολίτου Μιλητουπόλεως Ναθαναήλ, μετέπειτα Μητροπολίτου Κώου, του ΟΙκ. Πατριαρχείου. Πρεσβύτερος εχειροτονήθη την 8 Νοεμβρίου του 1968 υπό του τότε Μητροπολίτου Σιδηροκάστρου κυρού Ιωάννου. Υπηρέτησε στην ιερά Μονή Δοχειαρίου ως Προϊστάμενος, ως Εφημέριος, ως Γραμματεύς, ως Προσμονάριος της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου, ως Βιβλιοθηκάριος, ως Σκευοφύλαξ, ως Τυπικάριος, ως έκτακτος Αντιπρόσωπος στην ι. Κοινότητα Αγ. Όρους κ.ά.

Την Κυριακή των Μυροφόρων του 1971 εξελέγη και ενεθρονίσθη Προηγούμενος (Ηγούμενος) της ιεράς Βασιλικής και Σταυροπηγιακής Μονής του Δοχειαρίου.

Το 1979, λόγω της εκτεταμένης λειψανδρείας η οποία προκάλεσε πολλαπλά προβλήματα εις το Άγιον Όρος  αναχώρησε, ως Προηγούμενος της Μονής και ελθών εις Αθήνας ενετάχθη εις τον ιερόν Αγώνα των Γ.Ο.Χ. και εις την και εις την νόμιμη και κανονική ιερά Σύνοδο του μακ. Αρχιεπισκόπου κυρού Αυξεντίου. Διορίσθη Εφημέριος εις τον ιστορικό ι. Ναό Αγ. Θεοδώρων Ν. Σμύρνης, όπου προΐσταται έως σήμερα, τον οποίο και ανακαίνισε. Το 1983 και εις Αθήνας ευρισκόμενος ακόμη ως Προϊστάμενος της Μονής του Δοχειαρίου, παραιτήθηκε από την θέση αυτή και συμμετέχοντας στις εκλογές δια της ψήφου και συναινέσεώς του ανέδειξε την νέα Συνοδεία την υπό τον Γέροντα Γρηγόριο Δοχειαρίτη, ο οποίος εως σήμερον ποιμαίνει την αδελφότητα της Μονής. (Ο Σεβασμιώτατος παραμένει εως σήμερον αδελφός της Μονής Δοχειαρίου).
Ανήγειρε την Ανδρώα Κοινοβιακή ιερά Μονή Αγίων Ταξιαρχών εις Αρχαία Νεμέα, Κορινθίας, γενόμενος Κτίτωρ και θέτοντας θεμέλιο λίθο την 3 Μαρτίου του 1994, και περατώνοντας τις εργασίες του κεντρικού κτιρίου τον Μάρτιο του 2003. Κατέστησε δε αυτήν κυρίαρχο Μονήν, έχοντας υπ’ αυτήν τα εξής μετόχια:
Την γυναικεία ιερά Μονή Αγ. Τριάδος, εις Νεμέα, Κορινθίας, του μακαριστού Αρχιμ. Ησυχίου, η οποία σήμερον λειτουργεί και ως ενοριακός, Μητροπολιτικός ιερός Ναός.

Την γυναικεία ιερά Μονή Αγίας του Χριστού Αναστάσεως, εις Αρχ. Νεμέα, της Γεροντίσσης Θεοδούλης.Τον ιστορικό ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων Ν. Σμύρνης εις τον οποίον ο Σεβ. Μητροπολίτης κ.κ. Παγκράτιος διατελεί εως σήμερον Προϊστάμενος.

Την ιερά Μονή Αγ. Τριάδος εις Αρτέμιδα (Λούτσα) Αττικής, της μακαριστής Γεροντίσσης Ευθυμίας.

Παραλλήλως, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Παγκράτιος, ανεκαίνισε εκ βάθρων τον από το 1969 κτισμένο Καθολικό Αγ. Ταξιαρχών, το οποίο εως της ανακαινίσεώς του αποτελούσε ένα ναΐδριο εις το κτήμα της Μονής. Ανεκαίνισε εκ βάθρων την ι. Μονή Αγίας Τριάδος Νεμέας, την οποία του κληροδότησε ο αΐδοιμος Κτήτορας, μακαριστός Αρχιμανδρίτης π. Ησύχιος Καρδάσης. Εις αυτήν την Μονή εγκατέστησε Συνοδεία τεσσάρων Μοναζουσών.

Διοργάνωσε επιτυχή νεανική εκκλησιαστική κίνηση (κατηχητικά Σχολεία, Φοιτητικούς και Θεολογικούς κύκλους, παιδικές κατασκηνώσεις, νεανικές ομάδες κ.ά.).

Το 1994 ίδρυσε το Κέντρο Γνησίας Ορθοδόξου Ιεραποστολής «ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΤΑΞΙΑΡΧΑΙ» με παραρτήματα στην Αθήνα, την Νεμέα, το Ξυλόκαστρο και την Θεσσαλονίκη.

Φροντίδα αυτού εκδίδεται από το 2005 το τριμηνιαίο δημοσιογραφικό όργανο της ι. Μητροπόλεως «ΔΙΑΚΟΝΙΑ», όπως και το νεανικό περιοδικό «ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΜΑΡΤΥΡΩΝ». Μητροπολίτης Νεμέας και πάσης Κορινθίας εξελέγη και εχειροτονήθη τον Απρίλιο του 1996, υπό του Αρχιεπισκόπου Μαξίμου, διαδόχου του μακ. Αρχιεπισκόπου Αυξεντίου, και της υπ’ αυτόν ιεράς Συνόδου.
Την 8 Απριλίου του 2010 ενετάχθη εις την αγίαν και ιερά Σύνοδο την υπό τον Μακαριώτατον Αρχιεπίσκοπον Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Μακάριον. Η ιερά Σύνοδος θέλοντας να αναδείξει τον αποστολικό θρόνο της Κορίνθου, απέδωσε εις τον Σεβ. Μητροπολίτη κ.κ. Παγκράτιο τον τίτλο «Κορίνθου και Νεμέας. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου και Νεμέας κ. Παγκράτιος, έχει επίσης αναπτύξει και Κοινωνικό έργο, φροντίζοντας, δια μέσου των ενοριών, άπορες και πτωχές οικογένειες, βοηθώντας να αποκατασταθούν νέοι τοξικομανείς, κάνοντας αποστολές φαρμάκων στην Οργάνωση «Γιατροί του Κόσμου», αποστέλλοντας είδη ρουχισμού, σκεπάσματα και τρόφιμα σε ανθρώπους που επλήγησαν από πλημμύρες, πυρκαϊές, σεισμούς κ.λ.π.

Συνέστησε Σχολές, Βυζαντινής Μουσικής, εις την οποίαν διδάσκουν ο Αρχιμ. π. Καλλίστρατος Βεργιάννης και ο Ιερομ. π. Ιερόθεος Ντάντος.

Βυζαντινής Αγιογραφίας και Ζωγραφικής εις την οποίαν διδάσκει ο Αρχιμ. π. Καλλίστρατος Βεργιάννης.Τα μαθήματα και στις δύο σχολές παραδίδονται Δωρεάν.

Συνέστησε και λειτούργησαν παλιότερα Φροντιστήρια Αρχαίων Ελληνικών και Ξένων Γλωσσών, αλλά και παιδικές Κατασκηνώσεις,  δια την ενορία των Αγ. Θεοδώρων , Ν. Σμύρνης.

Συνέστησε Θεολογικούς Κύκλους μελέτης της Αγίας Γραφής, σ’ όλες τις ενορίες της Μητροπόλεως εις τις οποίες διδάσκει ο Ιεροκήρυξ της Μητροπόλεως Αρχιμ. Καλλίστρατος Βεργιάννης.

Συνέστησε την «Αντιαιρετική Δράση»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας! Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...