Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

21 Ιουλίου - 18 Αυγούστου 2013: Η Βαμβακού Γιορτάζει!


Η 21η Ιουλίου 2013 είναι μία ημερομηνία ορόσημο για τη Βαμβακού Λακωνίας, καθώς ουσιαστικά σηματοδοτεί την έναρξη των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στο χωριό του Πάρνωνα, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τον εγκαινιασμό του καθεδρικού τρισυπόστατου Ιερού Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, του Αγίου Χαραλάμπους και του Αγίου Παντελεήμονος και 200 χρόνων από την έναρξη λειτουργίας του Ελληνικού Σχολείου της Βαμβακούς.

Η φετινή επέτειος στάθηκε για εμάς όχι υποχρέωση αλλά έμπνευση για να σχεδιάσουμε με μεράκι τις τιμητικές εκδηλώσεις που γεφυρώνουν δημιουργικά Έθιμα και Παράδοση με το Σήμερα. Εργαστήκαμε από κοινού με στόχο να ενισχύσουμε τις Μνήμες όλων αλλά και τους δεσμούς με τη Βαμβακού.

Όμως, αυτή η Γιορτή δε θέλουμε να αφορά μόνο στους Βαμβακίτες. Θέλουμε να γίνει μια καλή αφορμή για να γνωρίσετε πιο καλά το τόπο μας και να τον βάλετε μέσα στο χάρτη της ζωής σας.

Φέτος το καλοκαίρι ΦΥΣΗκά Βαμβακού!

Ακολουθεί το πρόγραμμα των Επετειακών Εκδηλώσεων που θα ξεκινήσουν στις 21 Ιουλίου 2013 και θα ολοκληρωθούν στις 18 Αυγούστου 2013.

Έναρξη Εκδηλώσεων - Κυριακή 21 Ιουλίου 2013
Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν με Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης, κ.κ. Ευσταθίου, στον Καθεδρικό Τρισυπόστατο Ι.Ν Βαμβακούς. Θα ακολουθήσει Συναυλία της Φιλαρμονικής Μπάντας του Δήμου Σπάρτης και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί Ξενάγηση στην Έκθεση συντηρημένων ιερών εικόνων του Ιερού Ναού. Η έναρξη των εκδηλώσεων θα ολοκληρωθεί με σεμνή Δεξίωση.

Ώρα έναρξης Λειτουργίας 07.30 π.μ.

Απόγευμα Κυριακής 21 Ιουλίου – Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

”Ελάτε να παίξουμε”. Παιδαγωγικές δράσεις ψυχαγωγίας για μικρούς και μεγάλους από την ηθοποιό – εμψυχώτρια θεατρικού παιγνιδιού, Ελένη Ζαχοπούλου. Ένα αξέχαστο δημιουργικό παιγνίδι ελεύθερης έκφρασης και δημιουργικότητας. Έλα να μάθεις εάν "Σε ένα λεπτό μπορείς" αλλά και να ανακαλύψεις τον "Κρυμμένο θησαυρό" στη Βαμβακού!

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013
Το πρωί της Παρασκευής, 26 Ιουλίου, στον Ι.Ν. της Αγίας Παρασκευής στο Πλατύ Ποτάμι, θα τελεστεί -όπως κάθε χρόνο- Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, μετά το πέρας της οποίας, οι πιστοί θα μεταβούν στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο των “Πηγών”, όπου και θα ακολουθήσει υπαίθρια συνεστίαση.

Ώρα έναρξης Λειτουργίας: 08.00 π.μ.
Ώρα έναρξης υπαίθριας Συνεστίασης: 11.00 π.μ.

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

"Πώς πιάνεται η αγάπη της ζωής - Γαμήλιες τελετές στη Βαμβακού”.

Μία παιδευτική - μουσική εκδήλωση παράδοσης και πολιτισμού! Ένα σύνθετο θέμα Λόγου – Εικόνας - Ήχου που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην καρδιά του Πάρνωνα!

Έρευνα, δημιουργία, καλλιτεχνική επιμέλεια & παρουσίαση: Δρ. Σταύρος Χ. Σπηλιάκος

Έρευνα - Καταγραφή: Μάτα Γαλάτα. Συνδημιουργούν & συμμετέχουν: Βασίλης Βήλος [κλαρίνο], Σπύρος Καππάκος [ ακορντεόν], Ηλίας Καππάκος [λαούτο], Χρήστος Λυκουρέντζος [νταούλι], Παναγιώτης Αγγελακόπουλος [τραγούδι], Αγγελική Γ. Σπηλιάκου [τραγούδι].
Ώρα έναρξης: 10.00 μ.μ.

Διοργάνωση Πολιτιστικός Σύλλογος «Νέα Ζωή».

Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Η Εκκλησία μας εορτάζει σήμερα τη μνήμη του Αγίου Παντελεήμονος. Το πρωί του Σαββάτου στις 08.00 π.μ. θα τελεστεί Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του οποίου το δεξιό κλίτος τιμάται επ’ ονόματι του Αγίου Παντελεήμονος. Μετά το πέρας της Ιεράς Λειτουργίας, θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας του Αγίου με πάνδημη συμμετοχή των πιστών της Βαμβακούς. Μετά το πέρας της Λιτάνευσης θα ακολουθήσει δεξίωση στην πλατεία του χωριού.

Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Κορυφαία στιγμή κάθε καλοκαιριού, αλλά και των φετινών εκδηλώσεων, αποτελεί το Ετήσιο Παραδοσιακό Πανηγύρι που καθιστά εδώ και χρόνια την πλατεία της Βαμβακούς σημείο συνάντησης και διασκέδασης. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Νέα Ζωή» μένει πιστός στα έθιμα δεκαετιών και διοργανώνει το μεγάλο Πανηγύρι ανήμερα του Αγίου Παντελεήμονα.

Μας συντροφεύουν μουσικά: Παναγιώτης Αγγελακόπουλος & Μαρίνα Μανωλάκου [τραγούδι], Ηλίας Καππάκος [κιθάρα & λαούτο], Βασίλης Βήλος [κλαρίνο], Σπύρος Καππάκος [ακορντεόν], Γιώργος Ζήτσας [μπουζούκι] Χρήστος Λυκουρέντζος [κρουστά].

Χορηγοί: Bionergia Fitness Club, Συνεργείο Αυτοκινήτων Παναγιώτης Σουλιμιώτης, Είδη Υγιεινής Παναγιώτης Νικολάου.

Ώρα Έναρξης: 10.00 μ.μ.

Διοργάνωση Πολιτιστικός Σύλλογος Νέα Ζωή

Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

"1813 - 2013: 200 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του Ελληνικού Σχολείου της Βαμβακούς".
*Ο ιστορικός & συγγραφέας κ. Σαράντος Ι. Καργάκος τιμά με την παρουσία του τις φετινές εκδηλώσεις με μια ομιλία που επικεντρώνει στην επέτειο από τη δημιουργία του Ελληνικού Σχολείου.

*Η ιστορία του Ελληνικού Σχολείου ξεδιπλώνεται μέσα από το βραβευμένο από την Ακαδημία βιβλίο "Παλαιά σχολεία του Οινούντος. Η οργάνωση της εκπαίδευσης στον τ. Δήμο Οινούντος Λακωνίας 1800 - 1950" του συγγραφέα, τέως σχολικού συμβούλου, διοικητή του Γ. Ν. Λακωνίας, κ. Νίκου Κουφού.

Παρουσία του συγγραφέως, το βιβλίο θα παρουσιάσουν η Μάτα Γαλάτα, εκπαιδευτικός, και ο Χάρης Βασιλάκος, φιλόλογος.
Ώρα Έναρξης 08.00 μ.μ.

Σάββατο, 10 Αυγούστου 2013

Μουσική εκδήλωση! Στα πλαίσια της αναβίωσης των πάλαι ποτέ αυθεντικών συναντήσεων στην πλατεία της Βαμβακούς, η Νεολαία του χωριού αναλαμβάνει ... καλλιτεχνική δράση και προσκαλεί τους λάτρεις της Απολλώνιας Τέχνης σε μία βραδιά πλημμυρισμένη από νότες.

Έγχορδες εκτελέσεις, νοσταλγικές ερμηνείες σε ένα κολάζ ηχοχρωμάτων με φόντο το φωτισμένο ρολόι της Βαμβακούς! Συμμετέχουν: Τζίνα Βελδέκη, Αγγελική Σπηλιάκου, Χάρης Βασιλακος, Θανάσης Παπαζαφειρόπουλος, Γιάννης Τσαρκαλής, Αλέξανδρος Γεωργουλόπουλος.
Ώρα Έναρξης: 10.00 μ.μ.

Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

Μίνι Υπαίθριο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ με θέμα τη μετανάστευση στο Σταθμό Συγκινήσεως. Μια εκδήλωση όπου θα ζωντανέψουν οι μνήμες αλλά και οι εικόνες της Ξενιτιάς, μέσα από την 7η Τέχνη και κυρίως μέσα από τους ίδιους τους “πρωταγωνιστές”. Ταινίες με θέμα τη μετανάστευση θα παντρευτούν με τη φωνή της Ελλάδας, τον Στέλιο Καζαντζίδη, αλλά και με συγκινητικές αφηγήσεις.
Ώρα έναρξης 09.00 μ.μ.

Τετάρτη 14, Πέμπτη 15, Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

Έκθεση Φωτογραφίας από τη Λέσχη Φωτογραφίας Σπάρτης με γενικό τίτλο "Ματιές στη Βαμβακού". Η ΛΕ.ΦΩ.Σ επιχειρεί να διερευνήσει και να αναδείξει τη σχέση που αναπτύσσουν ο χώρος και ο χρόνος στην όψη της Βαμβακούς. Μία φωτογραφική διαδρομή στα μονοπάτια του χωριού που εστιάζει σε αυτά που βλέπουμε και «δε βλέπουμε». Η Βαμβακού μέσα από την οπτική και το φακό των μελών της Λέσχης Φωτογραφίας Σπάρτης.

Εγκαίνια Έκθεσης: 14 Αυγούστου 08.30 μ.μ.

Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

"Βαμβακού: Ορεινά Γεννήματα - Συνάντηση στο χώρο και το χρόνο"

Στις 14 Αυγούστου, στην πλατεία Βαμβακούς, οι μνήμες μας καλούν εκεί όπου η Παράδοση συναντά τις Ρίζες μας. Στις εικόνες και τα βίντεο του DvD παρελαύνουν οι φυσικές ομορφιές του χωριού μας, η ιστορία και τα πρόσωπα που την έγραψαν, όχι μόνο αναμνηστικά, αλλά κυρίαρχα παιδευτικά με το βλέμμα στο παρόν και κυρίως στο μέλλον
Έρευνα, δημιουργία, καλλιτεχνική επιμέλεια & παρουσίαση: Δρ. Σταύρος Χαρ. Σπηλιάκος (Πανεπιστημιακός). Φωτογραφία, Επιμέλεια Οπτικού Υλικού: Γεώργιος Χαρ. Σπηλιάκος

Ώρα έναρξης 10.00 μ.μ.

Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013

Η μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης είναι και μεγάλη γιορτή για τη Βαμβακού. Δεκαπενταύγουστος ή «Πάσχα του Καλοκαιριού» και η Βαμβακού τιμά με μεγαλοπρέπεια την Κοίμηση της Θεοτόκου. Η Θεομητορική εορτή της Χριστιανικής Εκκλησίας τιμάται στο χωριό του Πάρνωνα με την προσήκουσα κατάνυξη. Ο πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Μπλάθρας θα τελέσει στον Καθεδρικό Ιερό Ναό της Βαμβακούς Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, στα πλαίσια της λαμπρής εορτής του Χριστιανισμού. Θα ακολουθήσει λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί το Ετήσιο Μνημόσυνο προς τιμή όλων των ιστορικών ευεργετών του Ναού αλλά και της Κοινότητας.

Σάββατο, 17 Αυγούστου 2013

Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν του Αγίου Εφραίμ του Νέου. Επέτειος Θυρανοιξίων.

Ώρα έναρξης 08.00 π.μ.

Σάββατο, 17 Αυγούστου 2013

Κλασικές Κωμωδίες από το Ελληνικό Θέατρο Σκιών!

Οι Αρραβώνες του Καραγκιόζη και ο Γάμος του Μπαρμπα - Γιώργου!
Δύο γνήσιες, αυθεντικά λαϊκές ταινίες για μικρούς και μεγάλους! Ο Σταύρακας, ο Νιόνιος, ο Μορφονιός και ο Μπαρμπα - Γιώργος παρελαύνουν στη ... Μεγάλη Οθόνη που θα στηθεί στην πλατεία του χωριού, ενώ ο Καραγκιόζης με τα ευφυολογήματα και τη δράση του μας ταξιδεύει με τη μηχανή του Χρόνου στο παρελθόν!

Ώρα έναρξης 09.00 μ.μ.

Κυριακή, 18 Αυγούστου 2013

Επίλογος των καλοκαιρινών εκδηλώσεων του 2013, σε υψόμετρο 1.610 μέτρων, στην εκκλησιαστική κορυφή του Πάρνωνα, τον Άγιο Ιωάννη Θεολόγο - τον επονομαζόμενο "Κούρο" λόγω της θρησκευτικής παράδοσης που τον ήθελε προστάτη των κτηνοτρόφων - όπου και θα πραγματοποιηθεί Πανηγυρική Θεία Λειτουργία υπό του πρωτοπρεσβύτερου Γεωργίου Μπλάθρα. Μετά το πέρας της Λειτουργίας, οι πιστοί, ως είθισται από το 2002, κατηφορίζουν και συγκεντρώνονται στο χώρο του Παλαιού Καταφυγίου [θέση Αυριαλλού] όπου και ακολουθεί Παραδοσιακό Ολοήμερο Γλέντι.

Διοργάνωση
Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Σύνδεσμος των Απανταχού Βαμβακιτών

Πολιτιστικός Σύλλογος Νέα Ζωή Τοπικό Συμβούλιο Βαμβακούς

Με την υποστήριξη
της Ιεράς Μητρόπολης Μονεμβασίας και Σπάρτης
της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας
του Δήμου Σπάρτης
του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας! Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...