Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Καλαμάτα: Το τελευταίο ταξίδι του «Μανώλη»

Για τους Καλαματιανούς ο Σάμι Ούτσε (εδώ με τη φανέλα του πρώην ποδοσφαιριστή του ΠΑΟ Εμάνουελ Ολιζαντέμπε) δεν ήταν ένας ανώνυμος πλανόδιος πωλητής CD αλλά ένας φίλος
Αυτές τις ημέρες ο Σάμι Ούτσε περιμένει το τελευταίο του ταξίδι. Φοράει γραβάτα, κοστούμι και καινούργια παπούτσια που δώρισαν μεσσήνιοι καταστηματάρχες. Το φέρετρό του, προσφορά και αυτό γραφείου τελετών της Καλαμάτας, έχει τοποθετηθεί μέσα σε ένα μεταλλικό κουτί και εκείνο μέσα σε ένα ξύλινο για να πετάξει με ασφάλεια στη Νιγηρία, την πατρίδα του. Γνωστοί και φίλοι κάλυψαν και τα έξοδα της μεταφοράς. Κάποιοι μπορεί να μην του είχαν μιλήσει ποτέ. Θυμούνται όμως το χαμογελαστό πρόσωπό του. Ο Ούτσε ήταν 53 ετών, διαβητικός και πλανόδιος πωλητής CD στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα.


Πρέπει να έφτασε στην Καλαμάτα το 1999. Στη Νιγηρία ήταν πεντηκοστιανός πάστορας, παντρεμένος και πατέρας πέντε παιδιών. Ζούσε στην Ελλάδα νόμιμα και ταξίδευε τακτικά στη χώρα του για να βλέπει την οικογένειά του. Στην Καλαμάτα έμενε μόνος, για κάποιο διάστημα και σε ένα υπόγειο. Κουβαλούσε και χρόνια προβλήματα υγείας. Υπέφερε από καρδιακή και νεφρική ανεπάρκεια λόγω του διαβήτη. Γιατροί τον έβλεπαν δωρεάν, καθώς δεν ήταν ασφαλισμένος. Στην τοπική κοινωνία οι περισσότεροι τον φώναζαν Μανώλη, από την ομοιότητά του με τον πρώην ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού Εμάνουελ Ολιζαντέμπε. Ο Ούτσε πέθανε στις αρχές της εβδομάδας από ανακοπή καρδιάς.

«Εμαθα για τον θάνατό του από συμπατριώτη του. Ηταν πολύ αγαπητός σε όλα τα νεανικά στέκια της πόλης. Τον θεωρούσαν Καλαματιανό», λέει στα «ΝΕΑ» ο Παύλος Κρεμμύδας, ιδιοκτήτης ουζερί στην Καλαμάτα, που γνώριζε τον Ούτσε.

Η ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ. 

Με το που κυκλοφόρησε η είδηση του θανάτου του ξεκίνησε και η προσπάθεια συγκέντρωσης χρημάτων για τη μεταφορά της σορού στη Νιγηρία. Πρώτα αναρτήθηκε ένα μήνυμα στο Facebook, έπειτα τοποθετήθηκαν κουτιά έξω από δεκατρία καταστήματα της Καλαμάτας. Τα συνολικά έξοδα για την ταρίχευση, τη συλλογή των απαραίτητων εγγράφων, τα αεροπορικά εισιτήρια και την αποστολή υπολογίζονται περίπου στα 4.000 ευρώ. Το ποσό μαζεύτηκε μέσα σε λίγες ημέρες, η σορός έφτασε το βράδυ της Τετάρτης σε γραφείο τελετών της Αθήνας και το αργότερο μέσα στην άλλη εβδομάδα θα βρίσκεται στη Νιγηρία. Συνήθως η διαδικασία δεν κρατά πάνω από τέσσερις εργάσιμες ημέρες. Όπως λένε άνθρωποι που συμμετείχαν σε αυτή την κινητοποίηση όσα χρήματα έχουν περισσέψει από τις δωρεές θα σταλούν στην οικογένεια του Ούτσε.

«Δεν θα ήθελα ούτε εγώ να θαφτώ μακριά από την πατρίδα μου και τους συγγενείς μου», είπε ένας από τους γνωστούς του Ούτσε που ζήτησε να μη δημοσιευτεί το όνομά του. «Του λέγαμε να επιστρέψει πίσω, στους δικούς του μετά από περιπέτειες που είχε με την υγεία του, επέμενε όμως να βρίσκεται εδώ για να βγάζει χρήματα και να τα στέλνει στα παιδιά του. Αυτό είναι άλλωστε το άγχος κάθε γονιού, είτε Έλληνας είναι είτε ξένος», πρόσθεσε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας! Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...