Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Τρίπολη: Τιμητική εκδήλωση Τριανταφυλλιδείου κληροδοτήματος

Στο Κρατικό Κτήμα Βυτίνας πραγματοποιήθηκε σήμερα, 20 Οκτωβρίου, τιμητική εκδήλωση για τα 150 χρόνια από τον θάνατο του ευεργέτη Παναγιώτη Τριανταφυλλίδη, ο οποίος δώρισε όλη του την περιουσία στο Ελληνικό Δημόσιο, με σκοπό να διατεθεί για την ανάπτυξη της γεωργικής εκπαίδευσης.

Την εκδήλωση οργάνωσαν ο Σύλλογος Φίλων του Τριανταφυλλιδείου Κληροδοτήματος και ο δήμος Γορτυνίας.

Με τα χρήματα του κληροδοτήματος Τριανταφυλλίδη δημιουργήθηκε η Γεωργική Σχολή Τίρυνθας, το σημερινό Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, αλλά και η Γεωργική Σχολή Βυτίνας που μετεξελίχθηκε σε Κρατικό Κτήμα Βυτίνας.

Αρχικά τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και έγινε κατάθεση στεφάνων στην προτομή του ευεργέτη κι ακολούθως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ξεναγήθηκε κι ενημερώθηκε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιο Τσαυτάρη, για την αξιοποίηση του Κρατικού Κτήματος Βυτίνας. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με ομιλίες που στο σύνολό τους εξήραν την ανιδιοτελή προσφορά του αείμνηστου Παναγιώτη Τριανταφυλλίδη.

«Ο ευεργετισμός ήταν η πρώτη αρετή», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, δήλωσε ότι αισθάνεται πως είναι στο χωριό του, για όσους αναρωτιούνται, τι κάνει ένας Ηπειρώτης στη Βυτίνα και πρόσθεσε: «Γεννήθηκα σ' ένα χωριό στα Ελληνοαλβανικά σύνορα, εκεί μεγάλωσα, εκεί έμαθα τα πρώτα γράμματα. Στο χωριό μου έμαθα να αγαπώ τη γη. Η καρδιά μου χτυπά αγροτικά κι αν σώθηκα και είμαι στη ζωή είναι από τη γη, από εκείνα τα λίγα αγροτικά προϊόντα της ορεινής γης εκεί στα βουνά».

Ο κ. Παπούλιας υπογράμμισε ότι, «σήμερα τιμάμε έναν μεγάλο ευεργέτη τον Παναγιώτη Τριανταφυλλίδη κι αυτό αποτελεί κοινό στοιχείο με εμάς τους Ηπειρώτες, γιατί ο ευεργετισμός ήταν η πρώτη αρετή. Υπήρχαν οι αδελφοί Ζάπα, ο Αβέρωφ, ο Σίνας και πολλοί άλλοι οι οποίοι ήταν πρώτα πατριώτες, ανιδιοτελείς πατριώτες, που ποτέ δεν έβαλαν πρώτα τον εαυτό τους, που δεν έβαλαν πρώτα την καλή ζωή, παρόλο που θα μπορούσαν να την έχουν, αλλά σκέφτηκαν την πατρίδα, τα σχολεία, σκέφτηκαν να δώσουν στο νέο ελληνικό κράτος τη δύναμη να οργανωθεί κι οφείλουμε πολλά σ' αυτούς, γι' αυτό ήρθα σήμερα εδώ».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, στην ομιλία του ανέφερε ότι, τιμούμε τους μεγάλους ευεργέτες των παραδουνάβιων περιοχών, που δεν ξέχασαν τον τόπο τους κι επισήμανε τη διορατικότητα του Παναγιώτη Τριανταφυλλίδη που διέβλεψε ότι ένας πυλώνας ανάπτυξης είναι ο αγροτικός κι άφησε την περιουσία του για την ανάπτυξή του.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι, ανάπτυξη της γεωργίας χωρίς εκπαίδευση δεν μπορεί να γίνει και πρέπει να ξαναπατήσουμε πάνω σ' αυτή την επιλογή του πρωτογενούς τομέα ανέφερε, κι αυτό πράττει η κυβέρνηση, ενώ σημείωσε ότι οι πρώτες ενδείξεις της προσπάθειας αυτής είναι ενθαρρυντικές.

Ο Αθανάσιος Τσαυτάρης υπογράμμισε ότι την επόμενη χρηματοδοτική περίοδο θα υπάρχουν τρεις ακόμα ποιοτικοί δείκτες και συγκεκριμένα ανέφερε πως οι δείκτες αυτοί θα είναι, παραδοσιακής, ορεινής και νησιωτικής οικονομίας αντίστοιχα, για τα προϊόντα κάθε γεωγραφικής περιοχής. Σημείωσε δε, ότι μέχρι το 2020 θα διατεθούν περισσότερα χρήματα για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα.

Εξάλλου, ο υπουργός εξήγγειλε τη δημιουργία στα Γιάννενα του πρώτου Κέντρου Ορεινής Ανάπτυξης, που θα έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα και πρότυπους Σταθμούς, στη Βλάστη Κοζάνης, στο Μέτσοβο και στη Βυτίνα με την ονομασία «Τριανταφυλλίδειος Πρότυπος Σταθμός Ορεινής Οικονομίας».

Ο Σταθμός της Βυτίνας, που ουσιαστικά αφορά την αξιοποίηση του Κρατικού Κτήματος, θα περιλαμβάνει πρότυπο αμπελώνα, φυτώριο για υγιές πολλαπλασιαστικό υλικό, φυτώριο δασικών φυτών και θα δημιουργηθεί το πρώτο μουσείο μελισσοκομίας στην Ελλάδα, με δομή για εκπαίδευση νέων μελισσοκόμων.

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι σύντομα θα γίνουν 600 περίπου προσλήψεις εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού για τη λειτουργία του Κέντρου και των Σταθμών που εξήγγειλε, ενώ ανέφερε ότι αρχικά και σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών θα δοθούν 330.000 ευρώ για την αξιοποίηση του Κρατικού Κτήματος στο Κληροδότημα της Βυτίνας.

Στην εκδήλωση παρέστησαν οι βουλευτές Αρκαδίας Ανδρέας Λυκουρέντζος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Κώστας Ζαχαριάς, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο δήμαρχος Γορτυνίας Γιάννης Γιαννόπουλος και πλήθος κόσμου από όλη τη Γορτυνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας! Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...