Αποκαλύφθκε μια μεγάλου μεγέθους, πολυτελή ρωμαϊκή έπαυλη και παραπλεύρως λουτρικό συγκρότημα μεγάλων διαστάσεων
Σημαντικά ευρήματα αναδεικνύει η αρχαιολογική σκαπάνη στην περιοχή Κατουνίστρα του Λουτρακίου, ευρήματα που μαρτυρούν την σπουδαιότητα του Ισθμού κατά την αρχαιότητα, αλλά και την ανάπτυξη του θερμαλισμού στην ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα με κοινοποιήσεις ειδικών, στη διάρκεια εκδήλωσης, με αφορμή τη λήξη της ανασκαφικής περιόδου 2013 στην περιοχή, που περιελάμβανε και ξενάγηση στον χώρο.
Η εκδήλωση οργανώθηκε από την επικεφαλής της ανασκαφής, αρχαιολόγο Ζωή Ασλαματζίδου και τους συνεργάτες της, σε συνεργασία με τον σύλλογο των φίλων του μουσείου Περαχώρας, τον πολιτιστικό σύλλογο «Φλοίσβος», εθελοντές και συμμετέχοντες στην ανασκαφή, παρόντος και του θεματικού αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου Απόστολου Παπαφωτίου. Η συστηματική ανασκαφή γίνεται με άδεια του υπουργείου Πολιτισμού στο πλαίσιο πενταετούς προγράμματος ανασκαφικής έρευνας, η οποία έχει αγκαλιαστεί από τους κατοίκους της περιοχής, που βρίσκονται δίπλα στην ομάδα, βοηθοί και συμπαραστάτες.
Έχει δε αποκαλύψει, έως σήμερα, μια μεγάλου μεγέθους, πολυτελή ρωμαϊκή έπαυλη, με βοηθητικές εγκαταστάσεις, και παραπλεύρως λουτρικό συγκρότημα μεγάλων διαστάσεων. Τα έως τώρα αποτελέσματα της ανασκαφικής έρευνας κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικά και δίνουν σοβαρές ενδείξεις για τη σημασία της περιοχής του Ισθμού, κατά την ύστερη αρχαιότητα, αφού η έπαυλη ήταν σε χρήση και κατά τον 6ο μ.Χ. Αιώνα.
Η περιοχή του Ισθμού κατά τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες, παρουσίαζε ανάπτυξη και αποτελούσε ζωηρό εμπορικό, αστικό κέντρο. Είναι εποχή άγνωστη και η έπαυλη βοηθάει στην κατανόησή της. Το, δε, λουτρικό συγκρότημα, είναι λογικό, λόγω της επιφάνειάς του, να μην ανήκει αποκλειστικά στην έπαυλη, αλλά να χρησιμοποιείτο ευρύτερα, γεγονός που καταδεικνύει την ανάπτυξη του θερμαλισμού στην περιοχή του Ισθμού - Λουτρακίου, από τα αρχαία χρόνια.
Η έπαυλη αυτή μαζί με τα παλαιότερα ευρήματα -όπως λείψανα ναού κλασικής εποχής- ίσως του Ασκληπιού στο σχέδιο πόλεως Λουτρακίου, που αποκαλύφθηκε περίπου το 1920 και άλλα αρχιτεκτονικά μέλη που βρέθηκαν κοντά στο κέντρο του Λουτρακίου, δίδουν σοβαρές ενδείξεις για την ύπαρξη του Λουτρακίου, ίσως ως αυτοτελούς οικισμού και στους κλασικούς χρόνους, πέρα από την αναφορά της πόλεως στους ρωμαϊκούς χρόνους, ως «Θέρμαι».
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου στηρίζει τον Πολιτισμό μέσα από συγκεκριμένες δράσεις σε όλους τους νομούς και με έργα προϋπολογισμού περίπου 110 εκατ. ευρώ, για την ανασκαφική έρευνα στη περιοχή Κατουνίστρα Λουτρακίου, σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Παπαφωτίου και πρόσθεσε πως σχεδιάζει μαζί με τον δήμο Λουτρακίου - Αγίων Θεοδώρων, τους συλλόγους και τους άλλους φορείς την ολοκλήρωση της ανασκαφής, στηρίζοντάς την με κάθε τρόπο, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας ανοικτός επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας! Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά ΔΕΝ δημοσιεύονται