Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

H Αρεόπολη γιόρτασε τα 192 χρόνια από τον ξεσηκωμό των Μανιατών

Mε ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος η επέτειος της 17ης Μαρτίου 1821 στην Αρεόπολη.

Εκατόν εννενήντα δύο (192) χρόνια μετά, το μήνυμα του ξεσηκωμού των Μανιατών, με επικεφαλής τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, για να διώξουν τον Τούρκο κατακτητή από την πατρίδα παραμένει ζωντανό και καθοδηγεί τις νεότερες γενιές, ιδιαίτερα αυτή την τόσο δύσκολη περίοδο που διανύουμε και που τόσο ανάγκη έχουμε τα νάματα και τις παρακαταθήκες των προγόνων μας.

Εκατοντάδες κόσμου «πλημμύρισαν» κυριολεκτικά το τριήμερο την Αρεόπολη παρακολουθώντας το πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων που είχε προετοιμάσει ο Δήμος Ανατολικής Μάνης.

Την Κυριακή όπως πάντοτε, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μάνης κ.κ. Χρυσοστόμου, εψάλλη επίσημη δοξολογία στο Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών της Αρεόπολης.

Στη συνέχεια οι επίσημοι μετέβησαν στην ιστορική πλατεία της 17ης Μαρτίου 1821, όπου και έλαβε χώρα το τελετουργικό, το οποίο όπως κάθε χρόνο καθηλώνει τους θεατές της εκδήλωσης. Με στεντόρια φωνή, τα σύγχρονα μανιατόπουλα και οι μανιατοπούλες ( μαθητές του Λυκείου Αρεόπολης) μετέφεραν στη σύγχρονη εποχή, αναπαριστώντας τον όρκο των καπεταναίων το σθένος και τη δύναμη των καπεταναίων του ΄21 να διώξουν τον κατακτητή.

Στην αρχή της εκδήλωσης τους προσκεκλημένους αλλά και τον απλό κόσμο καλωσόρισε ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης Πέτρος Ανδρεάκος. Στη φετεινή εκδήλωση κεντρικός ομιλητής ήταν ο συμπατριώτης μας Υφυπουργός Εθνικής άμυνας Παναγιώτης Καράμπελας, ο οποίος με τον γεμάτο παλμό και μεστό μηνυμάτων λόγο του κατέγραψε το ιστορικό της επετείου της 17ης Μαρτίου.

Όπως πάντοτε το δικό τους χρώμα και παλμό μετέφεραν οι Κρήτες από την Ασή Γωνιά, με επικεφαλής τον μπαρμπα Γιάννη Φατσέα αλλά και ο Σκοπευτικός Όμιλος παραδοσιακών όπλων Πατρών. Η κρητική μαντινάδα μήνυμα του αγώνα ενώνει Κρήτη και Μάνη, δύο περιοχές που ανέθρεψαν και ανέδειξαν ήρωες.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνων ακολούθησε η παρέλαση στην οποία για μια ακόμα φορά οι απόγονοι των Μαυρομιχαλαίων έδωσαν δυναμικό παρόν. Οι μαθητές της Μάνης με τις παραδοσιακές τους στολές συγκίνησαν τον κόσμο.

Στη φετεινή εκδήλωση στην οποία παρούσα ήταν η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων με επικεφαλής τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων εκτός των στρατιωτικών τμημάτων τα οποία παρέλασαν και απέσπασαν το θερμό χειροκρότημα άψογοι ήταν και οι σχηματισμοί των αεροπλάνων, που πέταξαν στον ουρανό της Μάνης κατά τη διάρκεια της παρέλασης.

Ξεχωριστή ήταν και η παρουσία για πρώτη φορά εφέτος _εκτός των μαθητών, των μανιάτικων συλλόγων και των έφιππων τμημάτων_ των προσκόπων από τη Σπάρτη και το Αιγάλεω, που ενθουσίασαν.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι στην παρέλαση παιάνισε η μουσική της 4ης μεραρχίας Τρίπολης και η Φιλαρμονική Ανατολικής Μάνης.

Πολλοί οι επίσημοι που παρευρέθησαν την Κυριακή στην Αρεόπολη στις επετειακές εκδηλώσεις της 17ης Μαρτίου. Μεταξύ άλλων:

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Παναγιώτης Καράμπελας, οι βουλευτές του Νομού Λακωνίας Αθανάσιος Δαβάκης (ο οποίος είχε οριστεί από την Βουλή εκπρόσωπός της) , Φεβρωνία Πατριανάκου, Λεωνίδας Γρηγοράκος, και οι κ.κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, Βασίλης Καπερνάρος, Ηλίας Κασιδιάρης, ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Γυθείου Παρασκευάς Αδάμης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Αδαμαντία Τζανετέα και ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργος Πουλοκέφαλος, οι Δήμαρχοι Πειραιά, Χαϊδαρίου & Ωρωπού Βασίλης Μιχαλολιάκος, Δημήτρης Μαραβέλιας & Γιάννης Οικονομάκος και ο Δήμαρχος Δυτικής Μάνης Δημήτρης Γιαννημάρας, ο Αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Τουρνάς Ευάγγελος, ο υπαρχηγός ΓΕΝ υποναύαρχος Παναγιώτης Παστουσέας, ο υπαρχηγός ΓΕΑ υποπτέραρχος Γεώργιος Δριτσάκος, ο Διοικητής 4ης Μεραρχίας πεζικού Τρίπολης Ταξίαρχος Μπελέκος Μάνθος, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Πελοποννήσου Υποστράτηγος Ηλίας Γεωργόπουλος, ο Διοικητής 5ης Περιφέρειας Λιμενικού Σώματος αρχιπλοίαρχος Ιάκωβος Σέργης, ο Διοικητής των Π.Υ. Πελοποννήσου αντιπύραρχος Κωνσταντίνος Γιόβας, ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων του Υπουργείου Ανάπτυξης Μενέλαος Δασκαλάκης, ο τ. Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ιωάννης Σταθόπουλος, ο καθηγητής Πανεπιστημίου Δημοσθένης Δασκαλάκης, η Διευθύντρια της Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Λακωνίας Αικατερίνη Χριστοπούλου, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λακωνίας Ηλίας Μητσάκος, ο Αντιδήμαρχος Σπάρτης Ευστράτιος Κοκκορός, οι Διοικητές των Π.Υ. Σπάρτης, Γυθείου & Αρεόπολης Χρύσανθος Αθανασόπουλος, Κωνσταντίνος Γραφάκος & Αικατερίνη Καρά, ο Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Γρηγόρης Αποστολάκος , ο Συνήγορος του καταναλωτή Ευάγγελος Ζερβέας, ο Διευθυντής του Κέντρου Επιχειρήσεων πολιτικής προστασίας αρχιπύραρχος Πιερράκος Δημήτριος, ο Διευθυντής του Κ.Υ. Αρεόπολης Ανάργυρος Μαριόλης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Λακωνίας Δημήτριος Μιχαλάκος, εκπρόσωποι της οικογένειας Μαυρομιχάλη, καθώς επίσης και αντιπροσωπείες όλων των Μανιάτικων Συλλόγων που κάθε χρόνο τιμούν τον αγώνα των προγόνων τους.

Και το Σάββατο αρκετές ήσαν οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Αρεόπολη. Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκαν ιππικές εκδηλώσεις στις οποίες συμμετείχαν ο πολιτιστικός ιππικός σύλλογος Μάνης 2008, ο σύλλογος Φιλίππων Μάνης καθώς επίσης και ιππικοί σύλλογοι από όλη τη χώρα. Η εκκίνηση έγινε στη Μίνα και ο τερματισμός στην Αρεόπολη. Στους συμμετέχοντες απενεμήθησαν βραβεία και αναμνηστικά μετάλλια.

Το απόγευμα πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής με θέμα «Μια πινελιά στην Ιστορία» από την Ένωση Πνευματικών Δημιουργών Λακωνίας «Χείλων ο Λακεδαιμόνιος» . Μια έκθεση ξεχωριστή που απέσπασε το θαυμασμό των επισκεπτών, αποδεικνύοντας ότι οι «ερασιτέχνες» Λάκωνες δημιουργοί αποτυπώνοντας τα μανιάτικα τοπία αλλά και τις ιστορικές μορφές του ΄21 με τον πλέον επαγγελματικό τρόπο δεν υπολείπονται καθόλου των «επώνυμων» δημιουργών.

Το απόγευμα του Σαββάτου όπως κάθε χρόνο, εψάλλη επιμνημόσυνη δέηση και έγινε κατάθεση στεφάνων από τα σχολεία της Μάνης, εκπροσώπους φορέων και συλλόγων, ενώ όπως πάντοτε τους παρευρισκόμενους ενθουσίασαν οι μαθητές με τα ποιήματα που απέδωσαν. Τα χορευτικά συγκροτήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Βατίκων, , των Θεματοφυλάκων πολιτιστικής κληρονομιάς του Πύργου Ηλείας, της Ένωσης των Απανταχού Μανιατών, της Πανελλήνιας Ένωσης Γυναικών Μάνης, του πολιτιστικού συλλόγου Ασή- Γωνιάς καθώς επίσης και τα πρωτοεμφανιζόμενα του Δήμου Ανατολικής Μάνης οδήγησαν τον κόσμο με τη λεβεντιά τους και το χορό τους στα μονοπάτια της παραδοσιακής μας μουσικής. Παρούσα και αντιπροσωπεία του Λυκείου Ελληνίδων Σπάρτης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα χορευτικό του Δήμου Ανατολικής Μάνης υπό την καθοδήγηση της δασκάλας τους- γυμνάστριας- Σταυρούλας Αθανασάκου, το οποίο και παρουσιάστηκε στις εκδηλώσεις για πρώτη φορά περιλαμβάνει στις τάξεις του τόσο μικρά παιδιά όσο και μεγαλύτερης ηλικίας άτομα. Τα μικρά, δε, παιδιά παρουσίασαν ένα χορευτικό θέαμα, απόλυτα συγχρονισμένο, όμορφο και ελληνικό, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα.

«Η συνέχεια του ελληνισμού» και η λαμπηδαδηδρομία των αθλητών «έκλεισε» τη δεύτερη ημέρα των επετειακών εκδηλώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας! Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...