Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ

Με Εκκλησιαστική λαμπρότητα και θρησκευτική κατάνυξη στο Ναύπλιο, εορτάστηκε η εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Χιλιάδες πιστών έφθασαν από όλη την Αργολίδα αλλά και όλη την Πελοπόννησο ,για να τιμήσουν την Παναγία μας, εναποθέτοντας τις ελπίδες τους προς Αυτήν, στο Ιερό Ναό της «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ». 

 Ουρά ατέλειωτη που κράτησε μέχρι τα ξημερώματα της ημέρας της γιορτής από ευσεβείς προσκυνητές περιμένοντας υπομονετικά να προσκυνήσουν την Θαυματουργική Εικόνα της ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ . Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός στον οποίο χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Επιδαύρου κ.κ. Καλλίνικος... ο οποίος μίλησε επίκαιρα.

Συμμετείχαν ο Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδος Αρχιμ. π. Χρυσόστομος Παπουλέσης, οι Ιερείς της Πόλεως Ναυπλίου, αλλά και από την ευρύτερη περιοχή . Στην συνέχεια ακολούθησε η καθιερωμένη λιτάνευση της θαυματουργού ιερά εικόνας της ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ, συνοδεία τιμητικού Στρατιωτικού αγήματος ,παρόντος του διοικητή του στρατοπέδου ,ΚΕΜΧ ,Ναυπλίου συνταγματάρχης Λεωνίδας Κακαβάς, ο οποίος με δική του μέριμνα οι φαντάροι του μηχανικού μετέφεραν την ιερή εικόνα της Παναγίας. 

Φέτος όπως και πέρυσι συμμετείχαν κατά την περιφορά , με τη μέριμνα του Εφημερίου της ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ, πρωτοπρεσβυτέρου Ελευθερίου Μίχου, μαθητές του 1ου Γυμνασίου Ναυπλίου υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας κας Τ.Γκιόλα, το Σώμα προσκόπων Ναυπλίου και Άργους, και το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών και Διασωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού . Μετά την περιφορά της εικόνας και ώρα 10:30 το βράδυ ψάλθηκε η Ιερά Παράκληση της Παναγίας και τελέσθηκε Ιερά Αγρυπνία. 


Την Εορτή τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων, ο αντιπεριφεριάρχης Αργολίδος κ Τάσος Χειβιδόπουλος, ο Δήμαρχος Ναυπλιέων κ. Δημήτριος Κωστούρος,οι βουλευτές του Νομού κ. Ι.Μανιάτης και Ι.Ανδριανός, ο πολιτευτής Β.Σιδέρης , ο επικεφαλής της Μείζωνος αντιπολίτευςης του δήμου Ναυπλίου Χρήστος Γραματικόπουλος , ο Γεν. Διευθυντής της ΕΡΤ Δ. Σαραβάκος κα.

Ιερός Ναός Ευαγγελίστριας Ναυπλίου

Στο ψηλότερο μέρος του Ναυπλίου, πάνω από τον ιστορικό συνοικισμό της Πρόνοιας, μεγαλόπρεπο υψώνεται το κτιριακό συγκρότημα της «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ», που είναι τόπος προσκυνήματος όλων των κατοίκων της Αργολίδος αλλά και όλων των Ελλήνων που φτάνουν ίσαμε τον βράχο της Παναγίας.

Ορθώνεται σε μία επιβλητική και εντυπωσιακή θέση με μεγάλη αυλή και με θέα σʼ όλη την πόλη του Ναυπλίου και την θάλασσα. Βλέπει κανείς από την «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ» το Παλαμήδι, το Μπούρτζι, την Ακροναυπλία, το λιμάνι, την πλατεία Συντάγματος και άλλα ιστορικά και αξιοθέατα μνημεία της πόλης. Βλέπει κανείς ολόκληρο το Ναύπλιο με τους οικισμούς του και τα γραφικά μικρά δρομάκια του, το Άργος και τα σκαρφαλωμένα στα γύρω βουνά χωριά. Αλλά και την «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ» την βλέπει κανείς από όπου και αν κοιτάξει μέσα από την πόλη του Ναυπλίου.Η όλη δομή του Ιερού Ναού και των πλησίον αυτού οικοδομημάτων, μας φανερώνουν πως κάποτε ήταν μικρό μοναστήρι. { Στον κατάλογο των ενοριών του Ναυπλίου κατά την Β΄ Ενετική κυριαρχία (1686- 1715) περιλαμβάνεται και « η εκκλησία του παπά Ιάκοβου Βουρδούχα εξ Αθεινών είναι έξω ις της Σπηλιαίς, έξω από το Ανάπλι. Ονομάζεται αυτή η εκκλησία το Γεννέσιων της Θεοτώκου» }.
Ο Ναός, πρέπει να έχει αναδομηθεί εξολοκλήρου ή επεκταθεί τουλάχιστον τέσσερις φορές από την αρχική του μορφή. Ο σημερινός Ιερός Ναός έχει ανεγερθεί εκ βάθρων το έτος 1975, χωρίς να αλλοιωθεί η προηγούμενη μορφή του.

Ο Ναός είναι δισυπόστατος και είναι αφιερωμένος στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και το δεξιό κλίτος είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Αποτελεί το μεγαλύτερο προσκύνημα του νομού Αργολίδος και ο κόσμος κατά χιλιάδες από το πρωί της παραμονής και ανήμερα του Ευαγγελισμού όλη μέρα, τρέχουν και ζητούν από την Παναγία την χάρη της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας! Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...