Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Στα όριά του το Νοσοκομείο Καλαμάτας: Οι γιατροί ένα βήμα πριν την παραίτηση

Στα όριά του βρίσκεται το Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας, ενώ το σύνολο των γιατρών του είναι ένα βήμα πριν την παραίτηση, είπαν στην "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" ο πρόεδρος και η γραμματέας του Συλλόγου Ειδικευμένων Γιατρών ΕΣΥ στο νομό: ο καρδιολόγος Μανώλης Μάκαρης και η αναισθησιολόγος Χρύσα Μάλλιου αντίστοιχα.

Τα δύο μέλη της διοίκησης έκαναν τις πιο πάνω δηλώσεις μετά τη λήξη της έκτακτης γενικής συνέλευσης του συλλόγου, που έγινε χθες το μεσημέρι στο αμφιθέατρο του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Οι γιατροί είναι αποφασισμένοι να ενημερώσουν τόσο τον εισαγγελέα όσο και τον επόπτη Εργασίας, για τις εξοντωτικές -όπως δηλώνουν- συνθήκες εργασίας που επικρατούν. Πιο χαρακτηριστικές από αυτές, όπως επισημάνθηκε στην "Ε", είναι η ύπαρξη ενός και μόνο γιατρού στην Παθολογική Κλινική, η παντελής απουσία γαστρεντερολόγου, η υποστελέχωση κλινικών όπως η Παιδιατρική, αλλά και τμημάτων.

"Το σύνολο των γιατρών του νοσοκομείου είναι ένα βήμα πριν την παραίτηση", είπαν ο πρόεδρος Μ. Μάκαρης και η γραμματέας του συλλόγου Χρύσα Μάλλιου, γνωστοποιώντας ότι ο σύλλογος αύριο το πρωί θα έχει συνάντηση με τον διοικητή του Νοσοκομείου Γιώργο Μπέζο, από τον οποίον αναμένουν να δεσμευτεί για συγκεκριμένες και άμεσες λύσεις στα σοβαρά προβλήματα.

Η κατάσταση αυτή προέκυψε, είτε γιατί γιατροί οδηγούνται σε παραίτηση -όπως στο Γαστρεντερολογικό Τμήμα λόγω υπερβολικού φόρτου, καθώς και στην Παθολογική- είτε γιατί ασθενούν, χωρίς τα κενά που δημιουργούνται να αναπληρώνονται, αφού δεν υφίστανται πλέον ούτε επικουρικοί γιατροί.

"Δεν είναι δυνατόν να αναμένουμε την πανελλαδική προκήρυξη, η κατάσταση στην Καλαμάτα είναι έκτακτη και ο νόμος δίνει το δικαίωμα να κινείται η διαδικασία για πρόσληψη επικουρικών όταν υφίστανται έκτακτες συνθήκες" σημείωσε ο Μ. Μάκαρης.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΑ

Συνέπεια της υφιστάμενης κατάστασης, όπως τόνισαν ο πρόεδρος και η γραμματέας του συλλόγου, είναι το ιατρικό προσωπικό να βρίσκεται σχεδόν σε καθημερινή εφημερία - "στην Παθολογική, ακόμα και οι εφημερίες ετοιμότητας, σύμφωνα με το πρόγραμμα, μετατρέπονται σε ενεργές" δήλωσε ο πρόεδρος του συλλόγου.

Την ίδια στιγμή, όπως παρατηρεί, οι γιατροί δεν έχουν πληρωθεί τις εφημερίες από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με τον Μ. Μάκαρη, μία ακόμα συνέπεια από το βεβαρημένο πρόγραμμα είναι η επιδείνωση της υγείας των γιατρών - "έχουν ασθενήσει αρκετοί γιατροί, σε όλες τις κλινικές, ενώ σε πολλούς άλλους εμφανίζονται συμπτώματα του συνδρόμου εργασιακής εξουθένωσης (burn out)" σημείωσε.

Το εν λόγω σύνδρομο, όπως εξήγησε, αφορά σωματική, συναισθηματική και πνευματική εξάντληση, η οποία προκαλείται από υπερβολικό και χρόνιο στρες.

"Η κατάσταση στην Παθολογική είναι γνωστή στη διοίκηση από πέρυσι τον Μάιο, φθάσαμε τώρα να υπάρχει μόνο ένας γιατρός. Ανάλογα εξελίσσεται και η κατάσταση στην Παιδιατρική, όπου υπάρχουν 3 γιατροί, με συνέπεια να μην μπορούν να καλυφθούν οι εφημερίες του μήνα" δήλωσε η Χρ. Μάλλιου.

Η μέχρι τώρα λειτουργία του Νοσοκομείου Καλαμάτας "επαφίεται στον πατριωτισμό των γιατρών" και του υπόλοιπου προσωπικού, συνέχισε ο Μ. Μάκαρης, παρατηρώντας ότι η προσέλευση ασθενών στο ίδρυμα έχει αυξηθεί υπέρμετρα τα δύο τελευταία χρόνια: "Διαπιστώνουμε εμφανώς επιβαρυμένη την υγεία τους, καθώς λόγω της κρίσης, υπάρχει έλλειψη φαρμάκων, αλλά και προληπτικής ιατρικής" παρατήρησε.

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικευμένων Γιατρών ΕΣΥ Νομού Μεσσηνίας παρατήρησε ότι ενώ υφίστανται τόσα προβλήματα στην λειτουργία του Νοσοκομείου στην Καλαμάτα, από την άλλη καταβάλλεται προσπάθεια να παραμένει ανοιχτό το Νοσοκομείο - Κέντρο Υγείας στην Κυπαρισσία, με γιατρούς που όμως… δεν περισσεύουν από την Καλαμάτα:

"Γίνεται προσπάθεια να μένει ανοιχτή η Κυπαρισσία, όταν δεν υπάρχει αναισθησιολόγος σε ενεργή εφημερία, ούτε υφίσταται καθημερινή κάλυψη από παθολόγο μετά το μεσημέρι" επισήμανε ο Μ. Μάκαρης.

/eleftheriaonline.gr Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/item/24518-nosokomeio-kalamatas-giatroi-ena-vima-prin-tin-paraitisi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας! Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...