Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

O Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός στο Μπούρτζι

Επίσκεψη πραγματοποίησε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός στην καστρονησίδα Μπούρτζι, συνοδευόμενος από κλιμάκιο της 25ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με επικεφαλής τον Διευθυντή της υπηρεσίας Δημήτρη Αθανασούλη, Ναύπλιο Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013. 

Ο Υφυπουργός ενημερώθηκε για την μελέτη στερέωσης – αποκατάστασης - ανάδειξης του Φρουρίου Μπούρτζι. Το φρούριο Μπούρτζι είναι μέγιστης σπουδαιότητας μνημείο και ένα από τα σημαντικότερα οχυρωματικά έργα του ελληνικού χώρου. Έχει κηρυχθεί με το Β.Δ. 25-2-1922 (ΦΕΚ 28/Α/26-2-1922) ως προέχον μνημείο. Είναι κτισμένο πάνω σε βραχονησίδα στην είσοδο του λιμανιού της πόλης του Ναυπλίου. 

Το νησί οχυρώθηκε στην περίοδο της Α΄ Ενετοκρατίας (1471) όταν προβλεπτής του Ναυπλίου ήταν ο Πασκουαλίνγκο. Ο αρχικός σχεδιασμός έγινε από τον αρχιτέκτονα Αντόνιο Γκαμπέλο. To φρούριο εξυπηρέτησε την άμυνα της πόλης για 350 χρόνια, στα οποία υπέστη αρκετές επισκευές και τροποποιήσεις. Κατά τη διάρκεια της επανάστασης διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην απελευθέρωση του Ναυπλίου, υπέστη όμως σοβαρές ζημιές κυρίως στη νότια πλευρά του, την πλευρά δηλαδή προς την πόλη.

Στη συνέχεια, χρησιμοποιήθηκε ως τόπος διαμονής του δήμιου, που έφευγε από το νησί μόνο για τις εκτελέσεις που λάμβαναν χώρα στο Παλαμήδι. Όταν οι εκτελέσεις σταμάτησαν, το φρούριο εγκαταλείφθηκε. Στις αρχές της δεκαετίας του 1930, με πρωτοβουλία των Ναυπλιωτών αποφασίστηκε το φρούριο να συντηρηθεί, έτσι ώστε να χρησιμοποιηθεί ως ξενοδοχείο. Για το σκοπό αυτό απομακρύνθηκαν όλες οι μεταγενέστερες προσθήκες και τα υλικά καταστροφής και ανατέθηκε στο Γερμανό αρχιτέκτονα W. Schaefer η αναστήλωση και μετατροπή του φρουρίου σε ξενοδοχείο. Το ξενοδοχείο λειτούργησε μέχρι τη δεκαετία του 1970. Στη συνέχεια, με επιμέρους επεμβάσεις του ΕΟΤ λειτούργησε ως εστιατόριο και αναψυκτήριο έως το 1997 περίπου.

Η μελέτη στερέωσης – αποκατάστασης - ανάδειξης και επανάχρησης του Φρουρίου συντάχθηκε από το επιστημονικό προσωπικό της 25ης ΕΒΑ υπό την επιστημονική εποπτεία του διευθυντή δρος Δημήτρη Αθανασούλη. Ως υπόβαθρο χρησιμοποιήθηκε η αποτύπωση του μνημείου, η οποία πραγματοποιήθηκε από τους «ΓΕΑΜ-Μνημείο Ε.Π.Ε.» αρχιτέκτονες μηχανικοί, Χριστίνα Πινάτση αρχιτέκτων μηχανικός και Μανιαδάκης Νίκος τοπογράφος μηχανικός, με πιστώσεις της «Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ) Α.Ε.» Σύμφωνα με την μελέτη προτείνεται η διατήρηση του μνημείου στη μορφή που πήρε μετά από τη μετατροπή του σε ξενοδοχείο το 1936-37. Αυτό περιλαμβάνει τη διατήρηση των νότιων πυροβολείων με στέγαση από πλάκες οπλισμένου σκυροδέματος, τη διατήρηση των ανοιγμάτων στις όψεις των πυροβολείων και των προμαχώνων ως έχουν.

Το έργο θα υλοποιηθεί από την 25η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και την Διεύθυνση Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με προϋπολογισμό 2.790.000,00€.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας! Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...