Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

"Τάζουν δωρεάν μαγαζιά στο νέο Εμπορικό Κέντρο για να εξαγοράσουν τη σιωπή τους"

Της Τζένης Σουκαρά/ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Σε μια εποχή που η οικονομική κρίση έχει «γονατίσει» τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και σε μια συγκυρία όπου το ελληνικό εμπόριο μετρά χιλιάδες «λουκέτα» εξαιτίας της πρωτόγνωρης ύφεσης που έχει στεγνώσει την αγορά, οι έμποροι της Πελοποννήσου δέχονται ένα ακόμα πλήγμα: την εγκατάσταση ενός τεράστιου εμπορικού κέντρου που στόχο έχει να προσελκύσει την πελατεία όλης της περιφέρειας.

Πρόκειται για μια υπεραγορά, αποτελούμενη από 150-200 εμπορικά καταστήματα, η οποία θα εγκατασταθεί στην περιοχή όπου βρισκόταν κάποτε η Σωληνουργία Κορίνθου, σε έκταση 14.376,48 τ.μ.!

Αντιλαμβάνεται κανείς πως η θέση αυτή καθιστά απολύτως προσβάσιμο το συγκεκριμένο κέντρο σε όλη την Πελοπόννησο, αφού απέχει μόλις 3 χλμ. από τον κόμβο της αρχαίας Κορίνθου, ο οποίος συνδέει τη Νέα Ε.Ο. Κορίνθου – Τρίπολης – Καλαμάτας και την Κορίνθου – Πατρών.

Να σημειώσουμε εξ αρχής πως είναι αυτονόητο ότι ο Ομιλος Στασινόπουλου (ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου οικοπέδου) έχει δικαίωμα να αξιοποιήσει, όπως εκείνος νομίζει, την περιουσία του και τα συμφέροντά του.

Είναι, όμως, προφανές ότι οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές ενός τόσο μεγάλου συγκροτήματος δεν θα το επιχειρούσαν σε μια μικρή επαρχία της Ελλάδας εάν δεν στόχευαν στο σύνολο της περιφέρειας! Θα περιμέναμε, εξίσου αυτονόητα, οι ταγοί της αυτοδιοίκησης να ζυγίζουν το όφελος μιας επένδυσης σύμφωνα με τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, στην κοινωνία αλλά και σύμφωνα με την αναπτυξιακή της συνδρομή στην περιοχή. Η ιστορία φαίνεται όμως πως ξεκίνησε ανορθόδοξα!

Τον «ασκό του αιόλου» άνοιξε η Περιφέρεια Πελοποννήσου μετά τη θετική της εισήγηση στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του συγκεκριμένου έργου και στην αλλαγή χρήσης της υφιστάμενης βιομηχανικής εγκατάστασης σε εμπορικό κέντρο-υπεραγορά.

Ολα έγιναν, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των εμπόρων αλλά και της δημοτικής αρχής Κορίνθου, ερήμην των ενδιαφερόμενων φορέων, αφού ουδείς τους ενημέρωσε και τους προσκάλεσε στην επίμαχη συνεδρίαση του οργάνου, ως όφειλε εκ του νόμου, στοχεύοντας στην τακτική του αιφνιδιασμού.

«Ο περιφερειάρχης ήταν υποχρεωμένος να καλέσει τον Εμπορικό Σύλλογο Κορίνθου και τη δημοτική αρχή Κορίνθου να παραστεί στη συνεδρίαση του ΠΕΣΥΠ για να γνωστοποιήσουμε στο συμβούλιο τις ενστάσεις και ανησυχίες μας και κατόπιν να αποφασίσει. Εμείς, λοιπόν, δεν δεχόμαστε αυτήν την απόφαση και με τον νομικό μας εκπρόσωπο καλούμε τον περιφερειάρχη να επανεξετάσει το θέμα» δηλώνει ο Κώστας Σαραντάκος, εκπρόσωπος του προεδρείου του Εμπορικού Συλλόγου Κορίνθου.

Για το «αναπτυξιακό» σκέλος της επένδυσης ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδας, Βασίλης Παγώνης, είναι κατηγορηματικός:

«Οταν ξέρουμε με αποδείξεις ότι μία θέση εργασίας σε τέτοιες εγκαταστάσεις -σημειωτέον, πρόκειται για θέση ημιαπασχόλησης- αφαιρεί 3 θέσεις πλήρους απασχόλησης από τις εμπορικές επιχειρήσεις, καταλαβαίνουμε ότι το ισοζύγιο απασχόλησης είναι πολύ αρνητικό. Οταν ξέρουμε ότι το κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας σε τέτοιους χώρους είναι τόσο υψηλό, που αποκλείει μικρές επιχειρήσεις να ενταχθούν και επιτρέπει μόνο τη λειτουργία καταστημάτων που ανήκουν σε αλυσίδες, αντιλαμβάνεστε ότι ο χώρος αυτός λειτουργεί ως μια πόρτα εξόδου των παραγομένων στον τόπο μας εισοδημάτων προς άλλες περιοχές».

Η είδηση έχει θορυβήσει όλο τον εμπορικό κόσμο της Πελοποννήσου. Με ανακοινώσεις τους οι εμπορικοί σύλλογοι Πατρών, Καλαμάτας, Τρίπολης, Σπάρτης, Αργους και Ναυπλίου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και καλούν τον Πέτρο Τατούλη να πάρει πίσω την απόφαση προς αποφυγή της οικονομικής καταστροφής της περιφέρειάς του.

Αξιοσημείωτη είναι η απουσία και η σιωπή των βουλευτών σε ένα τόσο σημαντικό θέμα. Σκοπός των εμπόρων της Πελοποννήσου είναι μια νέα παμπελοποννησιακή συγκέντρωση, όπου θα καλέσουν όλο το πολιτικό προσωπικό της Πελοποννήσου να λάβει θέση και κατόπιν θα προβούν σε παραστάσεις στα αρμόδια υπουργεία.

Στο παρασκήνιο, το αρραγές μέτωπο των εμπόρων κάποιοι επιδιώκουν να σπάσει, μας λέει ο Κ. Σαραντάκος. «Συγκεκριμένοι Κορίνθιοι έχουν αρχίσει την παροχή αντισταθμιστικών οφελών προς συναδέλφους για να πάψει η σθεναρή μας αντίδραση. Τάζουν δωρεάν μαγαζιά στο νέο Εμπορικό Κέντρο για να εξαγοράσουν τη σιωπή τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας! Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...