Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Αγωνία για το μέλλον του Μουσείου της Νεμέας


Επιστολή του Καθηγητή Στέφανου Γ. Μίλλερ


Ανοιχτή επιστολή του Στέφανου Γ. Μίλλερ, Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ και Ομότιμου Διευθυντή ανασκαφών Νεμέας ήρθε στο naftemporiki.gr,  με αφορμή την υπόθεση παραμονής ή όχι στις θέσεις τους επτά εκτάκτων φυλάκων του αρχαιολογικού χώρου και του Μουσείου Νεμέας, που είχαν καταφύγει σε «ασφαλιστικά μέτρα». Η υπόθεση εκδικάζεται σήμερα, Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου.

Ο Στέφανος Γ. Μίλλερ.
«Άρχισα να παρέχω τις υπηρεσίες μου στη Νεμέα τον Ιούνιο του 1973» αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Μίλλερ. «Από τότε αγόρασα γη και δημιούργησα ένα αρχαιολογικό πάρκο, κατασκεύασα και εξόπλισα ένα Μουσείο, άρχισα την αναστήλωση του Ναού του Νεμείου Διός, έφερα στο φως το αρχαίο στάδιο με τη θολωτή του είσοδο, διαμόρφωσα το χώρο και το στάδιο, καθιέρωσα την Αναβίωση των αρχαίων Νεμέων Αγώνων (www.nemeangames.org),  έκανα πολλές ανασκαφές και δημοσίευσα τα αποτελέσματά τους. Όλα αυτά έγιναν με χορηγίες που εξασφάλισα από αμερικανούς ιδιώτες, με τελική κατάληξη τη δωρεά όλης της αγορασμένης γης με τα μνημεία στο ελληνικό δημόσιο».

Όπως ο κ. Μίλλερ επισημαίνει, θα επιθυμούσε πλέον να ασχοληθεί μόνο με τα τελευταία δύο αντικείμενα (αποτελέσματα ανασκαφών και δημοσιεύσεις). «Πάντα προσέβλεπα στην αξιοποίηση του ερευνητικού μου έργου ως βάσης για μια εκπαιδευτική εμπειρία, που θα έδινε στον  κάθε επισκέπτη της Νεμέας την ευκαιρία να μάθει ακόμα περισσότερα για τις αρχαιοελληνικές ρίζες του»,  συνεχίζει στην  επιστολή. Η προσπάθεια αυτή πέτυχε. Ο Στέφανος Μίλλερ αναφέρει  πως «το καλοκαίρι του 1973, οι επισκέπτες στο Ναό του Νεμείου Διός ήταν μόνο ένας και τον περασμένο χρόνο ξεπέρασαν τους 50.000, από όλο τον κόσμο».


Και η επιστολή καταλήγει: «Εάν  οι επτά υπάλληλοι απολυθούν, μένουν εν ενεργεία μόνο τρεις ημερήσιοι φύλακες, οι οποίοι δεν επαρκούν για να κρατηθεί ο χώρος και το Μουσείο ανοικτά στο κοινό. Αυτό σημαίνει ότι οι επισκέπτες θα τα βρίσκουν, πλέον, όλα κλειστά. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, θα κοιτάζω τον εαυτό μου στον καθρέπτη και θα συνειδητοποιώ πόσο ανόητος και αιθεροβάμων ήμουν. Θα έχω πετάξει στα αζήτητα όλη μου τη ζωή».
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας! Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...