Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Η Άλωση της Τριπολιτσάς το Σαββατοκύριακο 28-29 Σεπτεμβρίου-Όλο το πρόγραμμα

Ο Δήμος Τρίπολης και το ΝΠΔΔ διοργανώνουν το πρόγραμμα εκδηλώσεων για τον εορτασμό της 192ης Επετείου από την Άλωση της Τριπολιτσάς,  με κύριο στόχο να αναδείξουν τη μοναδικότητα του ιστορικού γεγονότος που επηρέασε καθοριστικά την πορεία της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και συνέβαλλε στην απελευθέρωση των Ελλήνων.


Η ηρωική κατάληψη από τους Έλληνες της περήφανης καρδιάς του Μωριά γιορτάζεται με δοξολογία και παρελάσεις, που ξεκινάει το πρωί της Παρασκευής 27 Σεπτεμβρίου στις 11.00 π.μ. με την καθιερωμένη Επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνων από τα Σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ο αέρας της Ελευθερίας, δονείται από την ευγνωμοσύνη και την αγάπη προς τους Αθάνατους Έλληνες που κατέθεσαν την ψυχή τους και έδωσαν το είναι τους για να μείνει η πρωτεύουσα του Μωριά ελεύθερη, περνώντας το μήνυμα ελευθερίας στους σύγχρονους Έλληνες που
κοιτάνε με υπερηφάνεια το μνημείο.

Η συνέχεια των εκδηλώσεων συνεχίζεται στο Λιμποβίσι, όπου το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013 θα τελεστεί Αρχιερατική δοξολογία χοροστατούντων των Μητροπολιτών Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλεξάνδρου και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά.

Θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Θόδωρου Κολοκοτρώνη, αλλά και ομιλία από τον κ. Γεώργιο Πραχαλιά με θέμα «Η στρατηγική θεώρηση του Κολοκοτρώνη για την Τριπολιτσά και πώς επηρεάστηκε το Μεσολόγγι. Αναγωγή στο σήμερα»

Ο εορτασμός στο Λιμποβίσι θα ολοκληρωθεί με το δεύτερο μέρος από την αδελφοποίηση του Δήμου Τρίπολης με την Ιερά Πόλη Μεσολογγίου με στόχο την ανάδειξη του ρόλου των ιστορικών γεγονότων και την σύνδεση τους στην πορεία της Ελληνικής Επανάστασης, αλλά και τους παραδοσιακούς χορούς με χορευτικά συγκροτήματα από τους δύο Δήμους.

Έχοντας ως κοινή αφετηρία τους αγώνες των πόλεων και τις σημαντικές ιστορικές στιγμές κατά τον αγώνα της Παλιγγενεσίας, οι οποίες αποτελούν ορόσημο στην Ιστορία της Ελλάδας και την πιο σταθερή
βάση πάνω στην οποία οικοδομείται τη φιλία και τη συνεργασία, θα υπογραφεί στο ιστορικό Λιμποβίσι, στο σπίτι του Θόδωρου Κολοκοτρώνη, το σχετικό Πρωτόκολλο.

Το απόγευμα του Σαββάτου θα συνεχιστούν οι εκδηλώσεις στην Πλατεία Άρεως, όπου θα καταλήξει η καθιερωμένη λαμπαδηδρομία από το 3ο Σύστημα Προσκόπων και ολοκληρωθεί το πρόγραμμα με μουσικό πρόγραμμα με τη Χορωδία Τρίπολης, τη Χορωδία του Ορφέα και τη Φιλαρμονική του Δήμου Τρίπολης.

Η Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου ξεκινάει από την Αρχιερατική δοξολογία (10.30) χοροστατούντος του Μητροπολίτη κ.κ. Αλεξάνδρου, ενώ θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας από τον κ. Φώτη Σπυρόπουλο.

Το πρόγραμμα συνεχίζεται με την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνων, ενώ θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια προτομής του Στρατηγού Δημήτρη Πέτροβα.

Η παρέλαση ξεκινάει στις 11.45 με τα σχολεία, τους ανάπηρους Πολέμου, των φιλαρμονικών, της αντιπροσωπείας της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου, του Λεωνιδίου, του Σουλίου, της Μάνης, των χορευτικών συγκροτημάτων της Τρίπολης και των Δημοτικών Διαμερισμάτων, του Ομίλου Παραδοσιακών Όπλων Πάτρας, των Προσκόπων, των Οδηγών και τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας.

Το απόγευμα η Ιστορία συναντάει τον Αθλητισμό, καθώς η Τρίπολη την ημέρα εορτασμού της Άλωσης θα υποδεχτεί την Ιερή Φλόγα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι (2014) στην Πλατεία του Άρεως, η οποία στη συνέχεια θα περάσει και από το Λεβίδι.

Επτά λαμπαδηδρόμοι έχουν την μέγιστη τιμή να μεταφέρουν την Ιερή Φλόγα μέσα από την Τρίπολη και το Λεβίδι, στέλνοντας το μήνυμα της Ειρήνης σε όλο τον κόσμο.

Οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό ολοκληρώνονται στην Πλατεία του Άρεως το βράδυ της Κυριακής με τους παραδοσιακούς χορούς, με τη συμμετοχή των χορευτικών συγκροτημάτων της Τρίπολης και του Μεσολογγίου. Τα πυροτεχνήματα και ο Εθνικός Ύμνος από τη Φιλαρμονική του Δήμου Τρίπολης αποτελούν τον καλύτερο επίλογο αυτού του εορταστικού τριημέρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας! Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...