Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΜΠΕΛΙ ΣΕ ΣΠΙΤΙ ΣΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ ΓΙΑ ΒΙΒΛΙΟ ΓΚΙΝΕΣ


Ο αγρότης Σωτήρης Λιμνιάτης δείχνει την τεράστια κληματαριά μέσα στο σπίτι του. 


Την εκπληκτική αυτή εικόνα αντικρίζει κανείς όταν επισκεφθεί το σπίτι του 70χρονου Σωτήρη Λιμνιάτη στο Αργος της Αργολίδας. 

Μια απίστευτη ποσότητα σταφυλιών, 600 κιλά και παραπάνω, κρέμεται πάνω από το κεφάλι του παραγωγού στην αυλή του σπιτιού του, ενώ το πραγματικά απίστευτο ειναι πως όλα αυτά τα σταφύλια προέρχονται από μια και μοναδική ρίζα κλήματος.

Από μια αρχαία ποικιλία σταφυλιών, που αναφέρεται συχνά σε αρχαία κείμενα, κυρίως από τον Έλληνα περιηγητή και γεωγράφο Παυσανία και έχει συνδεθεί με μια κατηγορία ποικιλιών που ονομάζονται γενικότερα Φιλέρια, ο Σωτήρης Λιμνιάτης πήρε βλαστό και φύτεψε το κλήμα του το 1963.

Σ' αυτήν ανήκουν επίσης οι ποικιλίες Μαυροφίλερο, Ασπροφίλερο, Φιλέρι, που παράγονταν στην περιοχή της Πελοποννησου, μια περιοχή που στην αρχαιότητα φημιζόταν για τα κρασιά της. Είναι μία από τις πιο γνωστές ελληνικές ποικιλίες στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, και έχει συνδέσει το όνομά της με την περιοχή της Μαντινείας, της ευρύτερης Αρκαδίας αλλά και με τη Δυτική Πελοπόννησο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας! Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...